Šta je Čović poželeo Partizanu i može li Zvezda da osvoji Evrokup?

Autor: Darko Mitrović
sreda 02.01.2019.
18:25
Izvor: Sportske.net, blic.rs

Sezona je u punom jeku, ono najvažnije tek sledi...

Beta/Branislav Božić/Ev
Beta/Branislav Božić/Ev

Povezane vesti

Večeras počinje Top 16 Evrokupa, kada su srpski predstavnici u pitanju, Partizan gostuje u Litvaniji ekipi Ritasa, a Zvezda od 20 časova dočekuje Limož.

Uoči ovih mečeva, prvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović govorio je u novogodišnjem intervjuu za ''Blic''. Bilo je zanimljivo od njega čuti šta želi najvećem rivalu u 2019. godini.

''Želim im sve ono što i oni žele nama. Nekada mislim da bi nam svima u srpskoj košarci bilo bolje da se za neke stvari i interese koji su važni za košarku na ovim prostorima zalažemo zajedno'', istakao je Čović, uz opasku da odnosi dva naša najtrofejnija kluba sada nisu ni bolji, ni lošiji nego što su bili u prethodnim godinama.

Kada je Crvena zvezda u pitanju, veoma je zadovoljan radom trenera Milana Tomića, rezultati su za sada odlični, pa Crvena zvezda do plasmana u Evroligu sada ima dva puta, preko Evrokupa, ili preko ABA lige. Koji je prohodniji?

''Nema lakog puta. Evrokup je već godinama ulaz brojnim klubovima u Evroligu, koji žele da se podignu na viši nivo, pa tako i ove godine tu imamo i Lokomotivu Krasnodar, Valensiju, Unikahu... kao favorite za trofej, i klubove sa velikim, za nas nedostižnim budžetom. Takođe, ne treba zaboraviti da uvek imamo i neki tim koji iznenadi, ulaže se svuda, Francuska, Nemačka... Italija ponovo povećava budžete, tačnije njihovi klubovi i sponzori.

Ove godine Evrokup je jako takmičenje, znam da je bilo pitanja 'kako smo npr. izgubili od neke tamo Andore' a taj tim je pobeđivao Real u Madridu, dobio je Baskoniju na svom terenu, i ulaže ozbiljan novac u svoj sastav i ima odličan budžet. S druge strane, ABA liga je vrlo izjednačena, ne slažem se da je kvalitet opao kao što neki pričaju.

Bilo je dobrih utakmica, ima talenata, ali i puno tenzije jer postoji samo to jedno mesto koje donosi Evroligu. Neće biti lako ni u jednom od ta dva takmičenja, ali naš polazni korak je dobar, za nešto više potrebno je i zdravlje i malo sreće, uz stalni rad'', objašnjava Čović.

Ali, ono što mu smeta jesu pojedini komentari o broju stranaca u ekipi.

''Crvenoj zvezdi se zamera, da eto ima šest stranaca. Ali se zaboravlja da imamo ekipu sa 15 igrača, i da jedini ništa nismo menjali, do sada u sezoni. FMP koji je decenijama pravio igrače prvenstveno za reprezentaciju Srbije, ima sada nekoliko mladih, neafirmisanih stranaca.

Ne sećam se da su mnogi žalili kada je FMP ispao iz ABA lige i govorili tada o riziku da taj klub koji je mnogo doneo srpskoj košarci, može da nestane sa košarkaške mape. Partizan ima takođe puno stranaca, Mega takođe... to je realnost današnje košarke.

I sada tamo ima vrlo talentovane dece, ali mora da se pravi balans - razvoj igrača i rezultata. Jer koja je svrha ljudi koji vode klub da “guraju” i promovišu talentovane dečake, ako se npr ispadne iz lige?

Mora da postoji neki balans. Drago mi je sa druge strane, da je koncept saradnje između Zvezde i FMP-a koji je mnogima smetao i dan danas smeta, sada uvažen i kod rivala, koji su preuzeli isti model. Samo mi nije jasno, zašto i dalje smeta saradnja između Zvezda i FMP-a, ali zato ne smeta saradnja nekih drugih'', upitao je Čović.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
noxovac993
Wednesday, 02.01.2019
21:06

Zelimo ti da se ugasis kao i 2011.

avatar
nenadnenad1234
Wednesday, 02.01.2019
20:54

De su bili interesi srpske kosarke 2004. godine? De su bili interesi srpske kosarke pre dve godine kada se pricalo o osnivanju ABA2 lige? De su bili interesi srpske kosarke kada se prosle godine pricalo dali FMP i Mega treba da igraju od starta KLS, pored ABA lige (kada je zapreceno Dinamiku, Borcu i Vrscu da moraju da igraju KLS od starta)?
Kada ce neko najzad izaci i reci da se interesi klubova (Partizana i Zvezde) i interesi srpske kosarke ne idu u istom pravcu, vec se totalno razlikuju.
1.Interes srpske kosarke je da ova dva kluba od starta igraju KLS, dok interes klubova je da ga ne igraju
2.Interes srpske kosarke je da nosioci igre u klubovima budu domaci igraci, sto vidimo da nije slucaj
3.Interes srpske kosarke je da u novembarskom i februarskom kvalifikacionom ciklusu bar 5/6 igraca budu iz ova dva kluba i to nosioci igre (a ne mahaci peskira i imaginarci), sto nije slucaj
4.Interes srpske kosarke nije bio 2004.godine da se klubovi odvuku u ABA ligu
5.Interes srpske kosarke nije bio da se KLS liga posravi kao treci rang takmicenja (iza ABA lige i ABA2 lige)
....
Puna su nam usta patriotizma i ljubavi prema zemlji, ali na delu to ne prikazujemo bas.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Wednesday, 02.01.2019
19:56

Nemate vi 6 stranaca nego 11 (ili 12 ako racunamo i Vojinovica, a ne vidim zasto ga ne bismo racunali) koje uvek mozete da prebacite iliti prekomandujete, a naravno da ne menjas nista jer si kupio kvalitet...

avatar
Grb partizana 1997?
Wednesday, 02.01.2019
19:42

Doktore, hajde da pricamo na terenu kao i do sada a njih da pustimo neka trose tudje milione. Doci ce gazda da im naplati racun, nije to daleko...

avatar
Marco Popovich
Wednesday, 02.01.2019
19:38

Ali kad spomene FMP :D