Šta je bolje - Osvojiti FIBA Ligu šampiona, ili biti 10. u Evroligi?

Autor: Darko Mitrović
utorak 07.05.2019.
18:26
Izvor: Sportske.net

Mogu li neki naši klubovi da nešto nauče na primeru Đorđevićevog Virtusa iz Bolonje?

ABA liga/Crvena zvezda mts
ABA liga/Crvena zvezda mts

Povezane vesti

Sve nas je proteklog vikenda obradovao trijumf Virtusa na F4 FIBA Lige šampiona, pre svega zbog trenera Saše Đorđevića i košarkaša Dejana Kravića, ali i zbog toga što se italijanski velikan posle duge finansijske krize ponovo vraća na veliku evropsku scenu.

Bio je to prvi evropski Đorđevićev trofej u trenerskoj karijeri, dobio je brojne čestitke prethodnih dana, a njegov klub je zaradio milion evra posle ovog uspeha.

Ali, niko da se zapita zbog čega ovo takmičenje, ili to ''milionče'' nije nimalo primamljivo nijednom od naših najboljih klubova, naravno onima koji ne nastupaju u Evroligi.

Ovo pitanje je još zanimljivije ako imamo u vidu najnovije izjave čelnika Virtusa Masim Zanetija, koji je posle osvojenog trofeja poručio da će Virtus nastaviti da se takmiči u FIBA Ligi šampiona, iako je, naravno, krajnji cilj, da jednog dana zaigra i u Evroligi.

''Da bismo izgradili tim koji bi bio konkurentan u Evroligi morali bismo da potrošimo mnogo novca, što bi nas uništilo. Pogledajte Milano, troše mnogo, a ništa još nisu osvojili. Bolje je da ostanemo tu gde jesmo. Tek smo osvojili trofej'', istakao je Zaneti za ''Gazetu delo Sport'' i podsetio da Virtus ima problem i sa kapacitetom hale koji bi trebalo da bude povećan kako bi ispunio uslove Evrolige.

Slično razmišlja i Luka Baraldi, izvršni direktor Virtusa u izjavi za ''Korijere delo Sport''.

''Liga šampiona ima isti prestiž kao Evrokup. Tu su timovi poput AEK-a, Bamberga, Tenerifa, Hapoela, klubovi koji imaju šta je potrebno za evropsku elitu. Zato ćemo nastaviti da igramo Ligu šampiona.

FIBA radi sjajan posao. Samo je Evroliga vrednija.

Za nas je bolje da budemo prvi u Ligi šampiona nego da budemo deseti u Evroligi.

U nekom trenutku ćemo se popeti, ali ne sada jer bismo morali da potrošimo tri puta više nego sada, a i dalje ne bismo ostvarili ništa značajno. Sada gradimo nešto stabilno, što će rasti svakog dana tako što ćemo dodavati igrače'', istakao je Baraldi.

A ključni čovek u daljem rastu Virtusa trebalo bi da bude Saša Đorđević, koji bi u narednom periodu trebalo da bude i više od trenera u klubu iz Bolonje.

''Slušaćemo ideje trenera, spremni smo da ga pratimo što je više moguće. Saša će biti više od trenera, biće i tehnički direktor. Cilj je da rastemo u kontinuitetu, bez velikih promena svakog leta.

Đorđević će izneti svoje planove u saradnji sa Paolom Roncijem i njegovim tehničkim osobljem, a onda će nam to prezentovati narednih nedelja'', poručio je Baraldi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
MarkoSi
Wednesday, 08.05.2019
08:06

Sva evropska klupska takmičenja su u priličnoj meri obesmišljena i u košarci i u fudbalu, a naročito Evroliga. Teoretski (ne verujem da će se to dogoditi), Olimpijakos uopšte neće igrati Grčku 1. ligu, a igraće EL!? Izgubljena je takmičarska draž koja je ranije prožimala sport na svim nivoima i omogućavala "malim" klubovima koji dobro rade da postanu šampioni Evrope (Bosna, Cibona, partizan, Jugoplastika, Žalgiris). Sada se klubovi više na bore za trofeje, već za licence, pozivnice i slične gluposti.

avatar
Zeljko Trisic
Wednesday, 08.05.2019
00:05

Ovo je smejurija, koliko sad ima prvaka evrope, jedan ili dva? Treba to vise resiti i igrati jesno takmicenje, sve ide ka tome da ce u buducnosti nasi klubovi igrati FIBA ligu a da ce EL biti zatvorenog tipa kao NBA

avatar
Braca
Tuesday, 07.05.2019
21:26

Bolje je biti 10 u Euroleague sto se tice finansijske strane! ko moze napuniti smesnom FIBA takmicenju?

avatar
barbaroga
Tuesday, 07.05.2019
21:08

Ni jedno ni drugo se nece pamtiti. A sa finansijskog aspekta verovatno se vise isplati igrati EL nego osvojiti ovu Ligu sampiona, u kojoj, zapravo, ni nema sampiona.

avatar
nenadnenad1234
Tuesday, 07.05.2019
20:05

Uvek postoji ono pitanje da li je bolje biti prvi u selu, ili zadnji u gradu.