Srpski ''Orlići'' ređaju neuspehe, šta Danilović kaže o svemu tome?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 01.08.2019.
14:02
Izvor: Sportske.net, Mozzartsport.com

Nisu se očekivali ovakvi rezultati.

Beta/Branislav Božić/Ev
Beta/Branislav Božić/Ev

Povezane vesti

Najveće razočaranje priredila je U20 reprezentacija koja je na Evropskom prvenstvu zauzela 15. mesto i ispala u B diviziju.

Godinu dana mlađa selekcija jezauzela sedmo mesto, a juče je U18 reprezentacija Srbije poražena od Litvanije sa 56:54 i već u osmini finala ispala iz borbe za medalje.

Dan posle, svoj komentar dao je prvi čovek Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović.

''Ne mogu se svake godine osvajati medalje. Prošle i pretprošle godine smo donosili medalje. Pre toga je takođe bio period kada nije bilo medalja. Malo je šira priča, koja bi mogla da obuhvati i klubove.

Ne bih ništa zasad komentarisao dok ne dobijem potpuni izveštaj od trenera, kada budemo znali kako je sve tačno išlo. Pratili smo mi dešavanja, ali treba da napravimo detaljnu analizu, da obuhvatimo sve aspekte. Kada bismo sada pričali ne bi nikome ništa dobro učinilo. Tek kada ciklus bude kompletitan javnost će biti upoznata sa svim pojedinostima'', objašnjava Danilović, a prenosi ''Mozzartsport''.

Uzrok problema se, po njegovom mišljenju, može locirati u klubovima.

''Mnogi od vas gledaju verovatno te utakmice i misle o tome kako su ti momci bili šampioni prethodnih godina. Gde su izgubili dve godine? Oni ne igraju za reprezentaciju te dve godine. U reprezentaciji rade samo mesec dana u najboljim mogućim uslovima.

Njihov razvoj je vezan za klubove, kao što je bio i svih nas, a biće i u budućnosti. Sve zavisi od klubova. Razumem i klubove, pogotovo one koji učestvuju u evropskim takmičenjima, da žele da naprave dobre rezultate i da ostanu što duže s njima. Naša karakteristika oduvek je bila pravljenje mladih igrača i davanje šanse njima'', poručio je Danilović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
MarkoSi
Thursday, 01.08.2019
14:47

Daniloviću, ne mogu svake godine da se osvajaju medalje, ali nije normalno da se 3 od 3 mlađe selekcije koje su izašle na neko prvenstvo brukaju. Razloga je mnogo od uslova za rad mlađih igrača (loše sale, kasni treninzi, nestručni, nenormalni i umišljeni treneri), preko mešetarenja u savezu za izbor "reprezentativaca" od najmlađih uzrasta, menadžera, roditelja koji plaćaju mesta...Ipak, meni se kao najsnažniji utisak izdvaja nedostatak ozbiljnog plejmejkera. Čoveka koji ume da razigra ekipu, koji ume da pogodi šut kada je potrebno da podigne tim i koji se siguran na lopti. Koncept naše košarke u poslednje vreme je pravljenje šablonskih igrača (visoki, snažni, bez šuta, bez ideje, bez spuštanja lopte na zemlju) uz otpisivanje košarkaša koji su niži ili u nekom momentu razvoja fizički inferiorniji od svog uzrasta. Takvo razmišljanje mogu da razumem donekle, jer je košarka sport visokih ljudi, ali ne mogu da razumem samo kada je u pitanju najosetljivija pozicija - plej. Ponavljamo grešku koju je Zvezda učinila sa Đorđevićem jer je htela da forsira visoke plejeve. Da se tako razmišljalo, Moka Slavnić se nikada ne bi bavio košarkom kao ni Kris Pol, Ajzeja Tomas...Malo nas je da se odričemo makar i jednog kvalitetnog klinca zbog visine ili nedostatka snage sa 15 godina.