Srpske košarkašice - O svom podvigu, ali o Štefanekovoj medalji!

Autor: Darko Mitrović
utorak 16.08.2016.
19:15
Izvor: Sportske.net

Sjajan dan za srpski sport u Riju. Dugo smo ga čekali, ali možda je ovako i slađe. Samo da ih bude još do kraja nedelje...

fiba.com
fiba.com

Povezane vesti

Košarkašica Srbije Ana Dabović rekla je da je njena ekipa današnjom pobedom protiv Australije i plasmana u polufinale Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru dokazala da nije slučajno prvak Evrope.

"I prethodnih godina sam govorila da ako svaka igračica ne da sve od sebe, mi ne možemo da pobedimo. Zna se, Sonjini poeni i preuzimanje odgovornosti i kada je povredjena, Pejdž se borila sa Kembidž, sve devojke su se ježile kada god postignemo poen.

Pred svaku utakmicu verujemo u nemoguće i dokažemo da je sve moguće. Ova pobeda ima značaj i zbog toga što smo dokazale da nismo slučajno evropske prvakinje. Nadam se da smo Srbiju učinile ponosnom, ponosna sam na devojke i stručni štab"
, rekla je Dabović posle utakmice.

Košarkašice Srbije plasirale su se u polufinale Olimpijskih igara pošto su pobedile Australiju sa 73:71 u neizvesnoj završnici.

"Kad se postigne poen ja volim da se radujem, hladne sam glave dok se meč ne završi i nisam mogla da verujem da su mi suze krenule, iako nisam ogromni emotivac.

Ali, toliko sam bila srećna zbog ove pobede, koliko god da smo verovale, sa druge strane igrale smo protiv drugog najjačeg tima na prvenstvu, posle SAD. Poslednjih godina Australija je osvajala srebro na velikim takmičenjima, pao mi je kamen sa srca",
rekla je Dabović.

Srbija će u polufinalu u četvrtak igrati protiv pobednika duela Španije i Turske, a tog dana Ana Dabović slavi rođendan.

"Nadam se da će mi devojke ispuniti želju. Pre turnira, želela sam da ostanem ovde za rođendan, da ne putujem baš na taj dan", dodala je ona.

Košarkašica Sonja Petrović rekla je da su sve igračice njene ekipe znale da je današnja utakmica bila utakmica njihovih karijera.

"Suvišne su reči, svi su videli da je maltene cela ekipa plakala na kraju. Jasno je šta ova utakmica znači za nas. Najbitnije je da smo sebi dokazale da smo tu i da možemo da igramo kao prošle godine. Važno je biti tu 40 minuta, da je svaka igračica koja je bila na terenu bila tu da pomogne jedna drugoj, ako jedna padne, da joj pomogne", rekla je ona.

Petrović je tokom utakmice imala problema sa povredom ramena, a taj problem vuče još od novembra i kvalifikacija.

"Celo leto vučem povredu, ne znam da li sam udarila, ali ruka mi se 'odsekla'. Videćemo kako će biti kada se ohladi, lekar je zapakovao, uzela sam lekove. Marina mi je rekla kada me je vraćala u igru: 'Pusti ruku, ovo je četiri minuta'.

Svi smo na klupi znali da je ovo najbitnija utakmica naših karijera, niko nije dovodio u pitanje da ćemo da poginemo ako treba.

To je na neki način naša karakteristika, možda nemamo imena i suvi kvalitet, ali imao srce i energiju i tako uspemo da kompenzujemo neke stvari. Znamo da su fizički dominantinje"
, rekla je ona.

Petrović je naglasila dobru igru u odbrani na centru Australije Elizabet Kembidž, posebno Jelene Milovanović u drugom poluvremenu, a da se ostatak ekipe postarao da nijedna druga protivnička igačica nema utakmicu života i "to je bio ključ".

"Ovde smo došle sa snovima da napadnemo medalje i to se nikada nije dovodilo u pitanje, ali idemo korak po korak. Sada moramo da odahnemo i uživamo u pobedi. Kao na iglama smo, ceo turnir nam nešto visi nad glavom. Spremićemo se za polufinale, ko god da bude protivnik", rekla je ona.

Petrović i Dabović su sa velikim oduševljenjem reagovale na vest da je rvač Davor Štefanek obezbedio medalju za Srbiju.

"Bravo, gotovo, to je preokret. Znali smo da će se turnir preokrenuti, da se samo čekaju kolektivni sportovi. Nadam se da ćemo svi popraviti utisak koji nažalost nije bio sjajan na Olimpijskim igrama", rekla je Petrović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Steffi
Wednesday, 17.08.2016
01:28

Ajmo jos Spanija, mozemo da ih dobijemo, pa sta bude u finalu. Idemo MILICE!

avatar
O\'Sullivan147
Tuesday, 16.08.2016
19:37

Naravno,sad krecu komentari: ponos Srbije,tako se bori za Srbiju i sl.a do juce su ih pljuvali...

avatar
Tuesday, 16.08.2016
19:30