Srce na teren, pa šta bude!

Autor: Boban Filipović
utorak 29.08.2017.
13:58
Izvor: Sportske.net

Možda su nade da možemo do medalje neosnovane zbog velikih pehova koji su nas zadesili ovog leta, ali mi smo zemlja košarke i aktuelni svetski i olimpijski vicešampioni i nikada ne padamo ispod sopstvenih kriterijuma.

Beta/AP Photo/Matt York
Beta/AP Photo/Matt York

Povezane vesti

Koga nema bez njega se može i mora.

Na Evrobasketu ćemo gledati neku novu Srbiju. Kažemo novu jer će nedostajati čak sedam igrača iz prošlogodišnje ekipe koja se iz Rija vratila sa srebrnom medaljom. Plus Nemanja Bjelica.

Ko nas je kleo nije dangubio, posmatrano sa igračke strane, ovaj tim koji će nas predstavljati u Evropskom prvenstvu je neuporedivo slabiji od najjačeg mogućeg, ali šta je tu je, to nam je što nam je. Ako nam je za utehu maleri nisu obilazili ni ostale.

Sada se postavlja pitanje koliko može ova desetkovana Srbija da dogura na Evrobasketu.

Nezahvalno je prognozirati, najviše iz razloga što ovu Đorđevićevu konačnu selekciju možemo posmatrati samo kroz prizmu pripremnih utakmica ovog leta, i to onih iz pozne faze priprema.

Na pripremama smo bili veoma dobri, izgubili samo jednu utakmicu, na Akropolis kupu od Gruzije. Savladali smo Crnu Goru, Grčku dva puta, Poljsku, Nemačku, Rusiju, Italiju. Sa te strane, možemo da konstatujemo da Srbija u trijumfalnom raspoloženju odlazi u Istanbul.

srbija marjanovic jovic

Kada čujemo Istanbul i Evropsko prvenstvo u istoj rečenici, naviru lepe uspomene, setimo se samo 2001. godine i dominacije naše reprezentacije koja je pod vođstvom Svetislava Pešića osvojila zlato. Sada nije realno očekivati takav scenario, ali to bi mogao da bude jak motiv za ovih 12 momaka koji će nas predstavljati na predstojećem velikom takmičenju.

Niko ne sumnja da ćemo proći grupu, ali valja skrenuti pažnju da to da se u 1/8 finala ukrštamo sa "rumunskom" grupom u kojoj se nalazi aktuelni prvak i Evrope i glavni kandidat za zlato, reprezentacija Španije.

Stiče se utisak da su nam šanse da se domognemo postolja osetno veće ukoliko što duže uspemo da izbegnemo 'Furiju' u nokaut fazi. Sa svim ostalim ekipama možemo da se "ćeramo", osim sa Špancima.

Kada pogledamo sastav naše ekipe, primetićemo da je njen defanzivni potencijal dosta veći nego ofanzivni. Zato treba očekivati "izginuće" u odbrani, koje bi donelo lake poene iz kontranapada. U pozicionom napadu će Bogdan Bogdanović nesumnjivo biti prva opcija, on je alfa i omega ovog tima, a dobra je stvar što su sva tri centra (Kuzmić, Marjanović, Štimac) uhodana u "pick'n'roll" igru sa Stefanom Jovićem.

Bogdan Bogdanovic

Od ove ekipe nije relano očekivati da pobeđuje lepotom, već voljom. Ta volja podrazumeva pravi pristup, borbenost i hladne glave. Imamo ime, imamo tradiciju, i pored silnih problema postoje uslovi da se napravi dobar rezultat.

Na igračima je da daju sve od sebe, na nama da u njih verujemo i da se nadamo da će nas za dvadesetak dana obradovati još jednom osvojenom medaljom.

Ne zaboravite, Nemačka u fudbalu je uvek dobra i uvek to ima na umu. Tako je sa Srbijom u košarci. Velesila od koje se svi boje!

Naših 12! #srbija #evrobasket #kosarka

A post shared by Sportske.net (@sportskenet) on Aug 29, 2017 at 5:42am PDT

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

11 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
theDarkKnightRises
Wednesday, 30.08.2017
10:50

Spanci su istrosena roba nekje oni daleko...Slovenci su mi nekako mnogo strasniji od njih a ostali gola Voda

avatar
Milos90
Tuesday, 29.08.2017
20:22

Ali na pomen turske kao organizatora odmah se setimo kradje sudija u mecu protiv turske

avatar
theDarkKnightRises
Wednesday, 30.08.2017
10:52

I meni isto i dan danas ne mogu da verujem sta su nam uradile sudije...Srekja nije bilo Milicica da im objasni posle meca :)

avatar
Shaftilo
Tuesday, 29.08.2017
17:56
avatar
Dikan
Tuesday, 29.08.2017
17:50

Neka proradi srpski inat! Momci uz vas smo! SRBIJA BRE!!!

avatar
Markо Đorđević
Tuesday, 29.08.2017
15:26

Idemo bre ! Bogdane, pokazi se. Ti si vodja ove ekipe sad. Idemo do zlata.

avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 29.08.2017
14:59

Tako je, ja vjerujem u ovu ekipu, samo muski pa sta bude!

avatar
BenkovackiManitas31*
Tuesday, 29.08.2017
14:50

Samo napred momci pa sta nam Bog i junacka sreca da!!

avatar
Nicklas Bendtner
Tuesday, 29.08.2017
14:46

Realno treba izbjeci Spance koliko se god duze moze pa se eventualno u finalu posibati sa njima.

avatar
Ilic22
Tuesday, 29.08.2017
14:22

Idemo jako, pomozi Bože!!!

avatar
CELAVI DRVOSECA
Tuesday, 29.08.2017
14:00

ZIVELA SRBIJA!