Srbija na korak od Tokija, ko je sve obezbedio vizu za Olimpijske igre?

Autor: Nikola Miloradović
ponedeljak 09.09.2019.
16:52
Izvor: Sportske.net

Nakon što je okončana druga faza, poznato je ko je obezbedio učešće na OI naredne godine, kao i ko će igrati kvalifikacije.

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Pobedom SAD protiv Brazila završena je druga faza Mundobasketa u Kini.

Poznati su parovi četvrtfinala, više OVDE.

Poznat je i plasman reprezentacija koje se nisu domogle nokaut faze, a samim tim poznato je i ko je obezbedio učešće na OI u Tokiju, kao i ko će igrati u kvalifikacijama.

Direktan plasman obezbedile su dve najbolje selekcije sa američkih kontinenata, kao i po jedna iz Azije, Afrike i Okeanije.

Dakle, selekcije SAD, Argentine, Irana, Nigerije i Australije igraće sasvim sigurno na OI naredne godine, uz domaćina Japan.

Još dve reprezentacije obezbediće učešće i to dve evropske selekcije, one koje ostvare najbolji plasman u nastavku takmičenja.

U osmini finala su Srbija, Češka, Španija, Poljska i Francuska.

Žreb je takav da bi već u polufinalu mogli da dobijemo i poslednja dva direktna učesnika Olimpijskih igara u Tokiju.

Srbija igra protiv Argentine, koja je obezbedila učešće na OI, Španija igra protiv Poljske i tu sasvim sigurno ostajemo bez jedne evropske selekcije u polufinalu.

Francuska igra sa SAD, kako su Amerikanci favoriti, "Trikolori" bi mogli da ostanu bez plasmana na OI, dok Češka igra protiv Australije, koja je takođe overila vizu za Japan.

Hipotetički gledano, ako prođemo Argentinu, a Australija izbaci Češku i SAD izbaci Francusku, obezbedićemo plasman na OI, zajedno sa boljim iz duela Španije i Poljske.

Svetsko prvenstvo Kina Mundobasket

Ovako izgleda plasman od devetog do 32. mesta na Mundobasketu u Kini:

9. Litvanija
10. Italija
11. Grčka
12. Rusija
13. Brazil
14. Venecuela
15. Portoriko
16. Dominikanska republika
17. Nigerija
18. Nemačka
19. Novi Zeland
20. Tunis
21. Kanada
22. Turska
23. Iran
24. Kina
25. Crna Gora
26. Južna Koreja
27. Angola
28. Jordan
29. Obala Slonovače
30. Senegal
31. Japan
32. Filipini

Olimpijske igre Tokio

Prema pravilima, 16 najbolje plasiranih reprezentacija posle selekcija koje su obezbedile plasman na Olimpijske igre, igraće kvalifikacije u julu naredne godine.

A to su: Litvanija, Italija, Grčka, Brazil, Rusija; Dominikanska republika, Portoriko, Venecuela, Novi Zeland, Nemačka, Tunis, Turska, Kanada, kao i tri najslabije plasirane između Srbije, Češke, Španije, Poljske i Francuske.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke