Srbija ima svetskog šampiona u basketu!

Autor: Mihajlo Vidojević
subota 17.09.2016.
18:39
Izvor: Sportske.net

Srbija je dobila još jednog svetskog šampiona! Stefan Kojić pobedio je na svetskom finalu 'Red Bull King of the Rock', najvećeg globalnom basket turniru 1 na 1.

Predrag Vučković/Red Bull Content Pool
Predrag Vučković/Red Bull Content Pool

Povezane vesti

Stefan Kojić je u finalnoj borbi sa 14-12 savladao Litvanca Karolisa Sarukasa, a na turnir je došao kao vicešampion srpskog turnira.

Posle Alkatraza, Tajvana i Istanbula, Srbija je među zidinama Beogradske tvrđave ugostila najbolje svetske basketaše u igri 1 na 1. Tribine Malog Kalemegdana ispunilo je oko 3.000 gledalaca koji su ispratili spektakularnu borbu za prestižan trofej, čak i sa samih ivica tvrđave, pošto na tribinama nije više bilo slobodnih mesta.

Posle čak 64 odigrana turnira širom sveta, u evropsku prestonicu košarke, a sada i basketa, došli su šampioni iz 21 zemlje i sa svih meridijana. Učestvovali su predstavnici od Litvanije do Argentine, svih generacija, a najveću podršku publike imali su domaći takmičari Nebojša Bošković, Nikola Vujović, Stefan Kojić i srpski šampion Bogdan Dragović.

U borbama je od početka prštalo u beskompromisnim duelima, a od četvorice srpskih igrača, trojica su došla do četvrtfinala. Vujovića je u ovoj fazi pobedio Rus Aleksej Zaharov rezultatom 12:6 zahvaljujući trojkaškom raspoloženju, Boškoviću je visina gruzijskog igrača Vaktanga Kadarije predstavljala prepreku, dok je Kojić eliminisao crnogorskog rivala Boška Boškovića, skoro savršenim šutom za tri.

U polufinalu, Kojić je pokazao da je odlično pripremljen za takmičenje, “osvetio” je Boškovića pobedivši Kadariju rezultatom 8:5, a drugo polufinale takođe je izazvalo veliko interesovanje publike. Litvanac Karolis Sarukas i Rus Aleksej Zakarov igrali su bespoštedno, svaki dobar potez praćen je ovacijama, ali je poslednju reč u poslednjoj sekundi imao Sarukas koji je trijumfovao rezultatom 14:12.

Rus Zakarov se osećao kao na domaćem terenu, sa 11-0 je osvojio treće mesto protiv Kadarije i uz dubok naklon publici, teren je prepustio Kojiću i Sarukasu. Nije bio potreban veći motiv od huka između zidina Kalemegdana, Kojić je uz atraktivni igru i nove trojke slomio Litvanca i ogrnuo se zastavom Srbije na ivici suza.

On je nasledio prošlogodišnjeg šampiona, Turčina Kivanča Dinlera, postao prvi srpski prvak svetkog turnira, a ambijent Malog Kalemegdana ispostavio se kao pun pogodak za renomirani turnir. Učesnici koji su došli u Beograd nisu krili oduševljenje, jer je sve bilo podređeno samoj igri, uz broj ljudi kakav se do sada nije viđao u prethodnim svetskim finalima.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke