Srbija dočekala NBA igrače, Đorđević pred Litvaniju kaže da nema više prijateljskih utakmica

Autor: Pavle Knežević
petak 09.08.2019.
13:00
Izvor: Sportske.net

Selektor ističe da timu ne trebaju nikakvi izgovori, niti alibiji.

kss.rs
kss.rs

Povezane vesti

Srbija je sada jača za NBA igrače, a prva provera sa njima je stari rival - Litvanija. Selektor Aleksandar Đorđević kaže da ekipu čeka mnogo posla i teške utakmice, ali navodi da je tim imun na sve pritiske.

"Radi se u dobrom ritmu. Odigrali protiv Finske, imali trening na kome se priključio Nikola Jokić. Mislim da će sutrašnja utakmica da bude fizički izuzetno zahtevna, Litvanci godinama grade stil koji im je dao rezultate, igraju fizički.

Posle toga idemo u Litvaniju. Mislim da imaju apsolutno najbolje navijače koji prate košarkaški tim, oni prave brend od toga. Tako da mislim da nas čeka lepa atmosfera u Litvaniji.

Priključenje Gudurića i Bogdanovića traje, tu će trebati vremena da se priključe. Kao što znate Avramović, Jovanović i Todorović su otpali sa spiska. Hvala im na svemu, želim im sreću, odradili su sjajan posao.

Jako me raduje što smo u Beogradu, što je toliko karata otišlo, siguran sam da će biti još više prodatih karata. Potrudićemo se da što više napunimo Arenu. To momcima znači i oni shvataju koliko im to pomaže, pogotovo u pripremnom periodu, pa i na samom takmičenju
", rekao je Đorđević.

Koliko je važno da ekipa uđe u takmičarski ritam što pre?

"To su neke stvari koje se trudimo što pre da izgradimo. Pripreme su toliko zahtevne da više ne postoji pojam 'prijateljska' utakmica. Postoji pripremna, ali ne prijateljska. Ponos kod svih je tako veliki da svi žele da pobede, pa tako i mi. Ja imam moto da je svaka sledeća utakmica najvažnija u karijeri.

Na nama je da što pre izgradimo tu karakteristiku koja nas je krasila godinama, a to je fizička snažna igra u duelu, 'u meso', da ne bežimo od toga, da se ne čuvamo, jer ne znamo drugačije. Tu smo dobili mnogo uz naše standardno košarkaško znanje i saradnju. Ne postoji sebičnost u igri, nego štaviše. Iz toga gradimo napadačku filozofiju, uz našu standardnu odbrambenu, koja nam je mnogo toga dala
", objasnio je selektor.

U kakvoj su formi NBA igrači? Koliko smeta što su se priključili kasnije?

"Oni su radili sami, u dobroj su fizičkoj formi. A ovo drugo ćemo znati na kraju. Ako bude kako smo se nadali, reći ćemo to je super. Ako ne bude, imaćemo neki izgovor koji ja ne volim.

Imao sam razgovor sa Bogdanom, ja ne volim da imamo bilo kakve izgovore pred veliko takmičenje. Mislim da kroz ovaj period i sve utakmice koje su izuzetno zahtevne, pogotovo Akropolis kup, da će pomoći igračima da dođu do željene forme", kaže Đorđević.

Veliki pritisak je stavljen na Nikolu Jokić, još pre okupljanja. Kako ste ga dočekali, kako se on nosi sa pritiskom?

"Sa pomoćnim trenerom Antonićem sam proveo kod njega ceo dan, znam ceo plan. Izgleda dobro, radio je dobro. Sa velikim entuzijazmom je ušao među igrače. Svi su jedva čekali da ga vide, svi ga poznaju.

Na nama je da ga usmerimo ka dobroj formi i iznivelišemo. On je pelcovan protiv bilo kakvog pritiska. Nema potreba da pritisak stavljamo pred bilo kog igrača, svi oni imaju pritisak. Ja takođe, trudim se da skinem pritisak sa njihovih leđa, ali smo navikli na njega, jer moramo da se nosimo sa tim ako želimo da osvajamo medalje
", rekao je Đorđević.

Jeste da je utakmica pripremna i da se radi na drugim stvarima i da su misli usmerene ka izgradnji igre, ali ipak - postoji li dodatni motiv protiv Litvanije? Ipak je to staro rivalstvo...

"To su uvek specifične utakmice, ne samo protiv njih. Postoji mnogo rivalstava, pogotovo među evropskim utakmicama. Pre nekoliko godina, tu je bila Francuska sa kojom smo često igrali pripremne utakmice, jer sam tada mislio da je fizički najjača ekipa, pa smo iskoristili da podignemo nivo atletike i fizike koja je 2013. godine osvojila zlato.

Litvanija istorijski je škola SSSR, jedna škola košarke koja je uvek imala izbor fantastičnih atleta. Taj način rada smo osetili u polufinalu 2015, kada su nas pobedili u fizičkim duelima i to je verovatno dobra provera za sve nas u ovom trenutku, jer će tačno da nam pokaže šta nas čeka.

A sve reprezentacije koje će igrati, sigurno će prvi aspekt biti fizički i atletski, pa onda sve ostalo. Tako je kod svih reprezentacija, barem onih koji žele da osvoje medalju
", rekao je Đorđević.

Selektor u Kinu vodi svih 14 igrača, a tim od 12 treba da prijavi 48 sati pre prve utakmice.

Utakmica protiv Litvanije igra se sutra od 21 sat. Prodato je skoro 11.000 ulaznica, a ostalo ih je još u prodaji.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke