Srbija dobija novog selektora i to kakvog?!

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 14.09.2019.
10:13
Izvor: Sportske.net

Aleksandru Đorđeviću ističe ugovor na kraju Mundobasketa.

Beta/AP Photo/Andy Wong
Beta/AP Photo/Andy Wong

Povezane vesti

Selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević ostaje bez ugovora na kraju Mundobasketa, i bez obzira na plasman, pretpostavljalo se da će napustiti kormilo reprezentacije.

Legendarni košarkaš i čovek koji nam je doneo velike radosti od 2014. kada je preuzeo reprezentaciju će se najverovatnije posvetiti klupskoj košarci, a postavlja se pitanje ko bi mogao da ga zameni.

"Novosti" prenose da bi to mogao da bude aktuelni evropski šampion sa Slovenijom, Igor Kokoškov.

Srpski trener koji je svoju karijeru gradio preko bare, radio je i kao selektor reprezentacije Slovenije sa kojom je uspeo da uzme zlato na prethodnom Evropskom prvenstvu i mogao bi da predvodi Srbiju u pohodu na Olimpijske igre naredne godine.

Kokoškov bi svojim iskustvom doneo dosta toga dobrog reprezentaciji u trenutku kada imamo verovatno najbolji sastav u Evropi i svakako da bi mu vođenje naše reprezentacije bio možda i najveći izazov u karijeri koji sa sobom nosi neverovatan pritisak.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

12 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
magister
Sunday, 15.09.2019
09:52

Sale je legenda, i kao igrač i kao trener. Ako igrači mogu da odigraju slabo i kad su superkvalitetni, moramo da prihvatimo da je i sa trenerom moguće da se nekad - zaledi. Istina je da nije dobro vodio protiv Španije i Argentine. Nije ni pokušavao da odgovori na njihovu igru koja nas je očigledno razbijala. Nije odgovorio ni približnom odbranom na njihovih plejevima, kakvu su oni imali na Bogdanoviću. Nije dovoljno koristio centre, a prvi put smo ih vodili četvoricu. Nije insistirao na češćem šutu u situacijama, čestim, kad su udvajali na Bogdanoviću, a ostali dolazili često u situaciju da sami šutiraju za 3, ali onda kombinovali, kombinovali, prebacivali drugom, ubacivali na silu centru kroz zonu Španaca i Argentinaca... radili sve suprotno logici.

Mi smo imali najjači sastav na ovom prvenstvu. Ali, igrali smo često prilično šablonski, ako se izuzmu pokušaji pojedinaca. Naši plejevi - nisu imali neka nadahnuta rešenja, i mesto plejmejkera je bez Teodosića - ispalo ozbiljna bolna tačka. Ali moram da primetim da se i Argentinci i Španci mnogo brže kreću i dodaju, da to stalno deluje kao neka improvizacija, za razliku od našeg šablona kad kružimo oko reketa, da skoro svaki njihov igrač i utrči u reket i poentira i šutira kad ostane sam, ali i da su u odbrani igrali mnogo angažovanije, da naš jedini šuter skoro nijednom nije bio u situaciji da mirno šutira (ostale puštali, jer su videli da i ne smeju da šutiraju). Znači, bilo je i nenormalnih sudijskih odluka, pregledavanja nebitnih situacija, a neproveravanja važnih, a sumnjivih, ali nije nas to stavilo na peto mesto.

I ja dajem glas za Saleta, ukoliko postoji ikakva šansa da ostane. Ako ne, verovatno bi bilo najbolje da selektor bude neko ko će osim odabiranja igrača, poraditi na koncept razvoja košarke, videti ima li mesta uvođenju besplatnih kampova, koje bi finansirao Savez i davanja mogućnosti i za besplatne treninge po klubovima, ali i za analizu igre u *našoj* košarci. Mislim da je vreme da se primeti da tu treba nešto ozbiljno promeniti, da bismo to mogli da prihvatimo iz načina igre Argentinaca i Španaca. Kad bi deca od početka svojih karijera učili da igraju tako, sa puno kretanja, utrčavanja i sticanja navike da svaki igrač *odigrava*, traži najbolje rešenje, da svaki igrač osim trčanja *misli*, a ne samo da primenjuje pripremljene šablone, šanse bi nam se povećale. Ovako, ovaj korak nazad, može da postane trend.

avatar
⭐♦ povratka kralja
Saturday, 14.09.2019
13:50

Apsolutno nema boljeg resenja od Igora. On je i rekao da je zainteresovan da bude selektor kada sadasnji selektor ode. Iskusan, a mlad. Covek zna posao.

avatar
Колатерална Штета
Saturday, 14.09.2019
13:09

Nerealno je, možda samo za OI i EP, za sledeće SP mislim da neće moći da bude selektor

avatar
Sasha_Voj
Saturday, 14.09.2019
12:19

Kakav kokošov idi begaj. Obradović pešić

avatar
deki trbic
Saturday, 14.09.2019
10:56

nisam ni moirao da citam naslov znao sam na koga misle novinari...odlican trener... :)

avatar
Чарапан
Saturday, 14.09.2019
10:49

Sve sve ali mislim da Sale nakon svega zaslužuje još jednu šansu. Nekako sam ga zgotivio nakon odlaska Dude. Osvojio je tri srebra, verujem da takav trener može i do zlata iako je sad gorak ukus u ustima od Kine, bilo je slatko sve pre toga.

avatar
MilošPB
Saturday, 14.09.2019
10:36

Jedino logično. Ali ko će snositi odgovornost za debakl svih kategorija muške košarke?

avatar
Amalainter
Saturday, 14.09.2019
10:35

Bilo bi dobro..korak napred sigurno

avatar
REVØLT
Saturday, 14.09.2019
10:27

Pritisak, ali, i zadovoljstvo. Na OI ne mozemo do prvog mesta, ali, zato '21 moramo da ga uzmemo!

avatar
REVØLT
Saturday, 14.09.2019
10:26
avatar
REVØLT
Saturday, 14.09.2019
10:25
avatar
Bojan Samardzic
Saturday, 14.09.2019
10:24

Dobar je Kokoskov, vjerovatno najbolji izbor od svih u konkurenciji. Bojazan je da nema dovoljno iskustva, i pored zlata sa Slovenijom i samostalnog posla u NBA, da se nosi sa takvim pritiskom. Ja bih volio da jos jednom vidim Karija Pesica, ali vjerovatno to niti je realno, niti bi moglo da potraje cak ni cijeli jedan cetverogodisnji ciklus, a kamoli duze.