Šok u "Pioniru", Gruzin Mekfaden srušio Srbiju!

Autor: Nikola Miloradović
nedelja 23.02.2020.
19:01
Izvor: Sportske.net

Veliko iznenađenje u drugom kolu kvalifikacija za Eurobasket.

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Košarkaška reprezentacija Srbije doživela je poraz u dvorani "Aleksandar Nikolić" od selekcije Gruzije rezultatom 90:94 (28:18, 20:23, 19:24, 23:29).

Počelo je sjajno, iznenadili smo rivala agresivnom odbranom i napravili seriju 9:0.

Poveli smo i sa 15:4, da bi sredinom deonice stigli i do viška od 13 poena (19:6).

Onda su se Gruzini adaptirali na našu odbranu i presing preko celog terena, počeli su polako da pronalaze rešenje u napadu, ali nisu ni "Orlovi" kaskali.

U nastavku kvartala se prednost kretala između osam i 12 poena za Srbiju, na kraju su puleni Igora Kokoškova na prvi odmor otišli sa 10 poena prednosti.

Postalo je jasno da su se gosti adaptirali potpuno na igru naše reprezentacije u odbrani, ubrzo su prepolovili minus sa kraja prve deonice.

Ipak, konsolidovali smo se i vratili 11 poena viška, samo da bi usledila nova dobra igra Gruzije, posebno se isticao naturalizovani Mekfaden.

Trojkom Rebića na pet sekundi do isteka prvog poluvremena "Orlovi" uspevaju da se odlepe na komfornih +7 pred veliki odmor.

U trećoj deonici slična priča kao i u drugoj, Mekfaden je blistao, Gruzini su popravili i igru u odbrani, ali je Srbija održavala prednost, koja se kretala od osam do jednog poena.

Mekfaden Srbija Gruzija
Foto: fiba.basketball

U finišu kvartala gosti dolaze i do prvog izjednačenja (65:65), uspeli smo da obezbedimo višak od dva poena pred odlučujući period.

Na samom startu poslednje četvrtine bilo je veoma tvrdo, usledilo je novo izjednačenje, a onda i preokret ekipe Ilijasa Zurosa.

Nastupila je rezultatska klackalica, da bi Avramović trojkom na 5:20 do kraja odveo Srbiju na +4.

Ipak, nezaustavljivi Mekfaden trojkom poravnava rezultat, ali mu je odmah odgovorio Jaramaz, +3 za Srbiju na 3 i po minuta do kraja.

Nisu se Gruzini predavali, ali je Aleksa Avramović imao sjajno veče, imao je i jedan jako bitan skok na dva minuta do kraja, fantastično se borio na oba kraja terena.

Nakon nekoliko neuspešnih napada gosti dolaze i do preokreta, Raduljica potom pogađa za dva uz faul, ali maši bacanja, kazna stiže na drugoj strani, trojka neverovatnog Mekfadena, +2 za Gruziju.

Nismo uspeli da realizujemo poslednji napad, poslali smo Mekfadena na liniju za slobodna bacanja, pogodio je oba, Veličković potom gađa trojku sa devet metara i maši, to je bilo to, pobeda Gruzije u Beogradu.

Baner

Nezaustavljivi Mekfaden je meč završio sa čak 33 poena, imao je i sedam asistencija, sve za indeks 31.

Pratio ga je Šermadini sa 23 poena i 11 skokova, dok je 11 poena dodao Brujanadze.

U našoj reprezentaciji se istakao Aleksa Avramović sa 27 poena, odličan i Jaramaz sa 22 i šest asistencija, devet poena dodao je Marko Simonović.

Gruzija, koja kao domaćin ima obezbeđen plasman na Eurobasket, je prva u grupi E ispred Srbije sa maksimalnim učinkom, večeras Švajcarska dočekuje Finsku, uz sigurne Gruzine još dve najbolje plasirane selekcije iz ove grupe idu na kontinentalnu smotru.

Ništa nije izgubljeno, daleko od toga, najbitniji su mečevi sa direktnim rivalima za plasman Švajcarskom i Finskom, a tu smo već napravili jedan dobar rezultat.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

14 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Wilt 100+
Monday, 24.02.2020
08:25

Celo drugo poluvreme Zagorac na SF , u bunar ne može da ubaci , u odbrani je takođe diskutabilan...imao je Todorivića I Simonovića na klupi koji mogu da pokriju tu poziciju. Dalje nema šta da se doda.

avatar
nemam pojma
Monday, 24.02.2020
01:42

Igrači koji su sad igrali za Gruziju su uigrani, iskusni i više vrede na berzi igrača, posebno Mek Faden, Šermadini, ona snažna sedmica, krilni centar iz Španije. Vrlo su pokretni, dobri atletski, dobro igraju kolektivno, brzo nalaze slobodnog igrača, a prva dvojica nepogrešivo rešavaju situacije 1 na 1.

avatar
magister
Sunday, 23.02.2020
20:54

Pronašao sam na nekom hrvatskom sajtu (pišem za one koji su se uzbudili, kao ja, jer nisu znali pravila): Iz svake grupe na EP idu 3 prvoplasirane selekcije, osim grupa u kojima igra neko od domaćina (takva je naša) u kojima ide domaćin + 2. Znači, ne smemo biti poslednji u grupi, ostalo je nebitno.

Ipak, ovo valjda pokazuje gde smo otprilike. Da, nisu za nas igrali najbolji, fali tu puno njih, ali, očekivali smo da ćemo ih zgromiti sa jedno 30 razlike (ja sam očekivao). E, sad vidim da su možda naša (moja) očekivanja često nerealna. Moramo mnogo više da se trudimo da stalno napredujemo, jer od slave se ne živi i niko više nije impresioniran našom veličinom. Gruzija je jedva, posle produžetaka dobila Švajcarsku kao domaćin, a nas je ovde pobedila sa 4 razlike.

MIslim da je poslednji momenat da se sve analizira. Gde smo otkako deca moraju da plaćaju treniranje sporta, gde smo otkako je trgovina igračima veoma unosan posao menadžera, a da je nejasno gde su klubovi (odnosno, koliko je blizu istine sumnja da su funkcioneri klubova često u sprezi s menadžerima i da trgovina igračima postaje način bogaćenja sportskih funkcionera). Sve navedeno znatno je oslabilo sportsku bazu, a ojačalo i obogatilo ljude koji se preko politike uvaljuju u klubove, navodno oni klubovima obezbeđuju finansiranje od države (državnim, našim parama), a onda lepo sve materijalizuju za sebe uz pomoć menadžera prodajući sportiste još kao talentovanu decu. Jest tada najmanja zarada, ali je i najmanji rizik, a i ko zna dokle će oni biti funkcioneri, pa ko vele, daj dok sam tu da prodam šta god mogu.

I, eto nas protiv Gruzije na -2.

I eto nas u fudbalu na 29. mestu na svetu, a Hrvati su na 6, u košarci 6. Hrvatska 14, Slovenija 16, u rukometu 26, iza Hrvatske (7), Slovenije (14), Crne Gore (25), naravno i iza Katara, Irana, Novog Zelanda, Egipta..., u odbojci 11, ispred Slovenije (17), Crne Gore (39), Hrvatske (65, koja deli mesto sa Kosovom!?).

Sve u svemu, istina je da nismo samo mi ti koji propadaju, ali da jeste činjenica da sistem koji sad funkcioniše - vodi unazad.

Postoji li mogućnost da se kroz finansiranje sporta, sportskih društava, obezbedi besplatan trening za decu i ponovo poveća baza, a da se treneri stimulišu kroz stvaranje vrhunskih igrača (da se napravi sistem osvajanja bodova kroz stvaranje igrača za prve lige, za reprezentacije, za najbolje lige u pojedinim sportovima), pa da se tako stimulisanjem poštenog rada umanji šteta od korupcije, jer bogati roditelji će sigurno i tad plaćati da bi im sinovi i ćerke dobili nezaslužena mesta u svojim ekipama. Mogu li se doneti sugestije (ne može se narediti) klubovima, kako da organizuju svoje poslovanje i potpisivanje ugovora sa stasalim juniorima, pa preko toga i stimulisanje direktnog obraćanja potencijalnih kupaca klubovima, a ne preko menadžera, što u stvari znači - menadžer + političari-rukovodioci.

Komplikovano je, ali prodadosmo sve što imamo, firme, tržišta, pamet, talenat, deca beže, a mi se spremamo da napravimo čudo od gondole preko Save, sve sekući park na Kališu. Aman ljudi!

avatar
⭐♦ povratka kralja
Sunday, 23.02.2020
20:23

Nebitan mec. Svakako cemo ici na EP. Jaramazu svaka cast. Kada Teo ode u penziju a Vasa preuzme ulogu prvog pleja, imace Jovic odlicnog konkurenta u Jaramazu za back up pleja. Sto se ostalih stvari tice, mislim da je dovoljno reci rade enbiej zagorac, nista vise.

avatar
magister
Sunday, 23.02.2020
20:12

Pošto je izveštač pretpostavio da svi znaju sve (mogao je da pretpostavi i da su svi gledali utakmicu, pa da onda ne napiše ni rezultat), najlepše molim nekog ko zna da napiše šta sve ovo znači? U smislu, s obzirom da u tekstu piše da Gruzijci već imaju obezbeđeno mesto za EP, da li to ima ikakve veze sa njihovim učešćem u kvalifikacijama? Da li moramo da budemo prvi u grupi da bismo išli na EP? Ima li ovo ikakve veze sa OI?

avatar
nenadnenad1234
Sunday, 23.02.2020
22:08

1,Gruzijci imaju obezbedjeno mesto na EP, jer su jedan od domacina
2.Na EP idu dve najbolje plasirane ekipe i Gruzija. Znaci da bi otisli na EP moramo biti iznad Finske, ili Svajcerske
3.Rezultati u ovim kvalifikacijama nemaju nikakve veze sa kvalifikacijama za OI.

avatar
Inkognito bre
Sunday, 23.02.2020
20:09

Ja verujem da vecu sramotu Srbija nije dozivela u kosarci

avatar
⭐♦ povratka kralja
Sunday, 23.02.2020
20:44

Poraz djordjevica od Estonije ? Dusan Ivkovic je takodje izgubio od Estonije.

avatar
nenadnenad1234
Sunday, 23.02.2020
22:15

Moka i EP 2007. godine
Sakota i Nigerija 2006.godine
Obradovic i EP u Srbiji 2005.godine
Obradovic i OI 2004 godine.
...

Ne preterujte. Gruzija je ekipa koja kad pogledas tim to je to, retko ona ima koje bolje igrace od ovih, dok mi na svakoj poziciji imamo po 3 minimum bolja igraca od ovih sto su ovde, plus novog trenera.

avatar
NemanjaaVidiiiicNo1
Sunday, 23.02.2020
20:09

Jaramaz igracina :D :D :D :D

avatar
nenadnenad1234
Sunday, 23.02.2020
22:10

Ako ti se ne svidja, pozovi gazdu i kazi mu da najzad pusti igrace u reprezentaciju.
Pitaj ga zasto od februara 2019.godine zabranjuje domacim igracima da igra za Srbiju,
P.S: I dalje bole sedam poena u produzetku?

avatar
nenadnenad1234
Tuesday, 25.02.2020
10:06

Što bi bolelo? Znalo se da nemamo šanse, ne napadaju se titule sa Vrabcima, Magdevskima i ostalima,... "Matori" kako Sarapa, Marić i ostali "krem" prozivese sve ovo.

avatar
NemanjaaVidiiiicNo1
Tuesday, 25.02.2020
00:40

Sprdam se klinac.jeste mnogo me boli,imas pre pocetka kupa i kad smo sa megom igrali gde sam odmah rekao da mi je nebitan kup,osvajali smo ga kad ste vi osvajali aba ligu i domace prvenstvo i tad sam govorio da je nebitan,jel te boli 5 godina bez titule,posto se onih ranije i ne secas mnogo si mali.