Snažna poruka u programu uživo: ''Zašto bi srpski klubovi i dalje igrali ABA ligu?''

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 25.11.2019.
22:27
Izvor: Sportske.net, TV Arena sport

Ova tema ponovo postala aktuelna posle sinoćnjeg derbija u Podgorici.

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV

Povezane vesti

Posle burnog prošlosezonskog finala ABA lige između Crvene zvezde i Budućnosti, ali i posle najnovijih odluka iz Evrolige, oko načina popunjavanja elitnog evropskog takmičenja, počele su polemike oko toga ima li smisla dalje igrati ABA ligu, pogotovo ako ne donosi direktan prolaz u Evroligu.

Potom je usledilo kraće zatišje na ovu temu, sve do sinoćnje utakmice između Budućnosti i Partizana (65:60), gde su sudije u finišu izbile u prvi plan.

Njihove odluke je večeras veoma oštro komentarisao Goran Grbović, nekadašnji košarkaš Partizana i aktuelni direktor ''Štark Arene'', u emisiji ''U obruču'' na TV Arena Sport.

''Ovako sramotno suđenje, ono što su svirali, smešno je bilo da se ne ponavlja snimak momenta kad se se faulira Mozli, neke druge detalje u završnici da i ne pominjem. To je posledica cele situacije, postoje malverzacije u ABA ligi i to svi znaju.

Ovo je kulminacija.

Još kad se vratiš dve godine unazad, od finala Zvezde i Budućnosti, pa prošla sezona, i da ideš redom koje su utakmice sve bile neregulare... Ako ABA liga ne može da obezbedi regularnost ovakvih utakmica, ne znam stvarno...'', ističe Grbović.

Posle svega, Grbović se pita šta još treba da se dogodi da bi srpski klubovi razmotrili napuštanje regionalnog takmičenja.

''Srpski klubovi su dominantni u ABA lgi, to je definitivno. Ono što je Javor sudio u Podgorici, svaki derbi koji je on sudio, mislim...

Pukl, Javor, uvek ista priča, oni dominiraju, oni naprave utakmicu da se vrlo lako dovede u kontekst da ti ukrade loptu koju ti ne vidiš, a ovo je bila očigledna krađa.

Ako se ne obezbede regularni uslovi, zaista ne vidim posle nekih odluka Bertomeua zašto bi srpski klubovi igrali ABA ligu? Gospodin Bokan misli da je on važan instrument - pa nije, on je samo alatka u celom ovom sistemu'', poručio je Grbović.
-

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

12 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
mungos76
Tuesday, 26.11.2019
09:29

U pravu je! Treba naći načina i napustiti ABBA ligu! Biće Zvezda i Partizan dominantni ali mi imamo još nekoliko jakih košarkaških centara kao što su Leskovac, Kraljevo, Novi Sad! Nek se igra kod nas a ne da razigravamo po jedan klub iz druge države da bi oni imali jake utakmice!

avatar
ViniciusJR
Tuesday, 26.11.2019
00:16

E ovako, gledao sam emisiju i bas mi je drago da ste pomenuli gospodina. To da li srpski kosarkaski klubovi treba da igraju ABA je po meni bezveze i pomenuti, jer, kome je cilj da imas 2 korisne utakmice u toku sezone, ali ok, ok je dati svoje misljenje. Ali podizati tenzije kao ovaj gospodin je jako ruzno. Imenom i prezimenom prozivati bez osnova nekog da namesta meceve, zatim javno reci da jednom sudiji ne treba i ne moze da se garantuje sigurnost u Beogradu je cisto raspirivanje neke vatre, bez potrebe. To je prosle sezone uradio prvo Repesa nakon prvog meca u plej ofu, pa se nastavilo na Covica i Bokana i svi smo vidjeli kako je zavrsilo. Niko ne spori sinoc katastrofalno sudjenje i ako po meni licno zadnja situacija je cista, ali ima dosta gdje su sudije zaista grijesile, ali tesko je naci ijedan derbi u Evropi da se neko ne zali na sudjenje nakon meca, ko prati kosarku redovno moze da posvjedoci takvim situacijama vrlo cesto. Prozivaju ljudi tog Javora, a u 3 ocigledne situacije gdje su napravljene greske nije ih uopste on dosudio, 1 je cini mi se dosudio Pukl, 2 onaj treci sudija, bili su blizi. Ne branim njega niti bilo kog drugog, sudjenje je bilo katastrofalno na obije strane a posebno protiv Partizana, sudije su bile pogubljene skroz. Ali, gresaka ima na svim niovima, i nije problem ove lige ni sudjenje ni organizacija lige, problem su pojedinci iz tih vodecih klubova i njihove "lutkice" koje dolaze u emisije kao bez funkcije i raspiruju vatru...jasno daju instrukcije navijacima za sljedeci mec, pa onda ce ovi drugi da uzvrate, i tako u krug, dok ne dodje do haosa. Ja sam sinoc odusevljen gestom Trinkijerija, covjek je poludio, iskljucen i dodje na pres i uputi izvinjenje jer je pretjerao bez ikakve drame, "podizanja" mrznje, e to je profesionalac...a i ocigledno covjek nije glup kao neki treneri prosle sezone. Nadam se da ce mi komentar biti odobren, ne vidim razlog zasto ne bi jer mislim da vuce i neku normalnu poruku nekog ko zaista voli kosarku i sport uopste. Treba uzivati u sportu, navijati, kritikovati i igrace i sudije, ali nikako podizati tenzije i neku mrznju. Sportski pozdrav.

avatar
petar000
Tuesday, 26.11.2019
00:44

Jeste, ali te kradje protiv Partizana narocito i narocito u Podgorici su nesto sto stvarno ne moze vise da se precutkuje zarad nekakvog "mira u kuci". Pa pre nekoliko sezona su sudije direktno u poslednjem kolu skrojile parove plej ofa kriminalom na utakmici Buducnost - Partizan i napravile polufinale Zvezde i Partizana. Sad ce neko reci da se bunim zato sto je Partizan tada ispao od Zvezde, ali vrlo lagano je moglo biti i drugacije. Greske su sastavni deo sporta, kosarke narocito jer tu ima mnogo stvari koje se mogu videti ovako, ili onako, ali kada te neko bukvalno od deset utakmica sa jednim protivnikom osakati na sedam, onda to vise ne moze da se podvede pod slucajnost. Sve ovo pricam sa jednom velikom napomenom da je ipak Partizan sam izrezirao svoj poraz neverovatnom cinjenicom da ne moze da poveze dva suta za tri poena i resi utakmicu. da ne ispadne da sam jedino sudjenjem nezadovoljan. U principu mi smo im i omogucili da mogu da pokradu. S tim sto je na celom mecu kriterijum dosudjivanja faula 70/30 u korist Buducnosti bio. Ja sam za ABA ligu, jer mislim da bi nasa liga tek bila besmislena, ali stvarno mora malo bolje sudjenje da bude. Buducnost je svih ovih godina stvarno privilegovana a da bukvalno nikakav faktor nije i to se vidi svakim njihovim nastupom u Evropi. U toj Podgorici ih pobedjuju pet puta slabije ekipe od Partizana.

avatar
ViniciusJR
Tuesday, 26.11.2019
17:13

Licno mislim da malo pretjerujes sa tim da se gura Buducnost...znamo svi ko je poceo tu pricu da protura i od kad. Ako duze pratis kosarku, jasno ti je na koga mislim. Kad neko kaze kradja za jedan tim, meni je to jaka kvalifikacija i nesto sto iskreno nije ni blizu ovoga sto se sudi u PG. Ja sam npr onako bas uocljivo 4 situacije na stetu Partizana, 2 na stetu Buducnosti, sve ostalo je manje vise ok. Ali svako vidi na svoj nacin. Sto se tice rezultata Buducnosti, mislim da je bas ruzno reci nikakav faktor. Oni su zadnjih sezona veci faktor nego i Partizan, i ako je Partizan kosarkaska institucija (to niko ne oduzima), Buducnost je tim koji ima bogatu istoriju, ne mozda na nivou Partizana, ali svakako tim koji je odavno na jednom respektabilnom nivou. Sto se tice skorije istorije, prosle godine 6 pobjeda u EL je za onako losu selekciju i ekipe i izbora trenera je sasvim ok, bilo je tu makar 4-5 meceva na jednu loptu, produzetke, gdje se gubilo dobijeno. Vjeruj mi, nece ni ova Zvezda odmaci puno vise ove sezone u EL. Sto se EK tice, oni su pretprosle sezone ispali u 1/4 od kasnijeg osvajaca i to bukvalno na 1 loptu, ako se sjecas (ako si pratio). I trece, svaki klub treba da trazi svoja prava na tim vecim adresama kad misli da je ostecen, ali to bi trebalo da se radi gospodski, a ne da najavljujes linc protiv nekog sudije, ili igraca nekog kluba kad budu gostovali u BG. Ne radi se tu o miru o kuci nego o nekoj moralnoj obavezi...ako se neko ponosi onim sto se pljuju igraci Zvezde na parketu u Podgorici, pa poslije sa slanjem 5-6 huligana na parket i da uplase igrace Buducnosti, onda zaista treba da potrazi pomoc na nekim drugim adresama.

avatar
Gorila u magli! LFC
Tuesday, 26.11.2019
08:39

Slazem se i dalje zivimo u nekoj posle ratnoj tenziji na tribinama,a da ne govorim o tome da se manipulisu navijaci i sportska javnost raznoraznim glupostima gresaka ima i bice nekad na nasoj nekad na njhovoj strani.

avatar
sasha mufc
Monday, 25.11.2019
23:52

Pametan čovek, priželjkuje tramvaj ligu

avatar
REVØLT
Monday, 25.11.2019
23:43

Grobaran Grobarovic