"Slučaj Bertans" - Da li je moralo tako?

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 03.07.2014.
20:53
Izvor: Sportske.net

Pre nego što se upustite u komentarisanje "slučaja Davis Bertans" i zauzmete jedno od dva stanovišta, možda bi trebalo da još jednom vratite film unazad i razmislite o tome zašto je moralo da dođe do ovakvog ishoda.

kkpartizan.rs
kkpartizan.rs

Povezane vesti

Letonski internacionalac Davis Bertans napustio je KK Partizan NIS kao slobodan igrač posle dve sezone i pet osvojenih trofeja u klubu iz Humske.

Za mnoge, ovakav rastanak je iznenađujuć, za druge očekivan. Trener Partizana NIS Duško Vujošević izjavio je danas da postoje dobra deca i ona poput Davisa Bertansa jasno stavivši na taj način anatem na letončev lik i delo.

Kada se premota film i u obzir uzmu sve činjenice Bertansove i Partizanove ljubavi, dolazi se do zaključka da su obe strane mogle da budu taktičnije i da spreče ovakvu vrstu rastanka.

Davis Bertans u Partizan je stigao 2012. godine ali je u prvoj sezoni imao manju minutažu u ekipi koju je tada vodio Vlada Jovanović. Uprkos činjenici da je uspeo da stigne do "duple krune" sa crno-belima Bertans je ono najbolje u Partizanu doživeo tek kada se u klub vratio Duško Vujošević.

Hteo to neko da prizna ili ne, najtrofejniji trener Partizana uspeo je da izvuče ono najbolje iz Davisa Bertansa, baš kao što mu je to polazilo za rukom sa mnogim mladim igračima koji su imali tu čast da rade sa njim i sa te strane jasno je zašto je danas Letončev odlazak Dule doživeo kao svojevrsnu izdaju.

Koliko je Bertans imao kredita kod Vujoševića možda najbolje govori konferencija za štampu nakon prošlosezonske titule kada je trener Partizana rekao da bi je se odrekao samo zarad Letonca koji je doživeo tešku povredu kolena u četvrtom finalnom susretu sa Zvezdom.

Bertans

Tome dodajte i odnos "Grobara" koji su konstantno pružali podršku svim povređenim igračima i sa oduševljenjem dočekali Bertin povratak na parket priredivši mu kasnije i iznenađenje u vidu posebno dizajniranih patika koje su dobili još i Milosavljević i Vesterman.

Ipak, u čitavoj priči postoji i druga strana medalje i nešto čega je Vujošević bio svestan i na šta je upozoravao tokom prethodne dve sezone.

U trenutku kada klub grca u dugovima a igrači igraju bez redovnih primanja logično je očekivati osipanje ekipe. Problem koji je nastao u slučaju Davisa Bertansa nema veze sa ljubavlju ili poštovanjem prema Partizanu.

Letonski reprezentativac uvideo je da crno-beli neće biti u stanju da se izbore sa finansijskim poteškoćama kao i da će u narednoj sezoni nastupati u Evrokupu koji nije ni probližno atraktivan kao Evroliga.

Ako se tome doda i podatak da je Partizan odbio ponudu koju je Galatasaraj poslao za Bertansa, smatrajući da je 200.000 evra premalo para, jasno je zašto je Letonac u dogovoru sa menadžerom odlučio da zatraži raskid saradnje.

Partizan je računao na strpljenje i na ono što je dao igraču ali je prevideo da u datim okolnostima Bertans ima neoborive argumente da zatraži ispisnicu jer platu nije dobio dovoljno dugo da može da izvede crno-bele pred FIBA tribunal za sportsku arbitražu.

Posle svega što se dogodilo stiče se utisak da je Partizan želeo da zaradi nešto više novca nego što je Galatasaraj ponudio kao i da je Bertans postao nestrpljiv.

Ako sebi uopšte smemo da dozvolimo donošenje bilo kakvih zaključka u ovom slučaju, reklo bi se da je Partizan taj koji je na kraju izgubio više.

Osim zarade sa Bertansom je otišao i kvalitetan igrač a Letonac posle svega može da izgubi samo naklonost "Grobara" što takođe ne treba zanemariti jer to deli igrače na legende kluba i one koji su kroz njega prošli.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke