Signal koji hrabri - Bertomeu neće okrenuti leđa "fabrikama talenata"

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 30.04.2019.
17:20
Izvor: Sportske.net

Prvi čovek Evrolige prepoznao je Balkan i Litvaniju kao područja na kojima funkcionišu neke od najboljih "fabrika talenata".

Epa/Daniel Dal Zennaro
Epa/Daniel Dal Zennaro

Povezane vesti

Pozitivan signal stiže od strane Đordija Bertomeua kada je evropska perspektiva klubova iz regiona u pitanju.

Prvi čovek Evrolige potvrdio je u razgovoru za španski "AS" da nema nameru da od elitnog košarkaškog takmičenja pravi ligu "zatvorenog tipa" već takmičenje "piramidalne strukture".

"Naša namera nije da stvorimo zatvoreno takmičenje. Želimo da svaki klub ima šansu da se takmiči i pobeđuje. Zato želimo da oformimo sistem u obliku piramide, koji će podrazumevati da klubovi mogu iz Evrokupa u Evroligu", kazao je Bertomeu.

On je dodao da nije moguće svake naredne sezone kretati od nule.

"Moramo da napredujemo, a zato je neophodno i da se sastav Evrolige menja. Ali ne možemo od nule da krećemo svake sezone", rekao je prvi čovek takmičenja.

Evroliga će naredne sezone brojati 18 učesnika, pošto su dvogodišnje ugovore dobili minhenski Bajern i Asvel.

Djordi Bertomeu

Pored dva pomenuta tima, u Evroligi će naredne sezone igrati i klubovi sa višegodišnjim ugovorima (11 klubova), a priključiće im se osvajač Evrokupa (Valensija), šampion ABA lige (Crvena zvezda mt:s), VTB lige i Bundeslige. Naknadno će biti uručena i jedna specijalna pozivnica.

Pošto se spekulisalo da bi specijalna pozivnica mogla da bude uručena Partizanu raduje to što je Bertomeu naš region prepoznao kao izuzetno značajan za "proizvodnju talenata".

"Balkan i Litvanija su nam vrlo bitna područja jer su to 'fabrike talenata' koje ne smemo da zaboravimo. Istovremeno, treba da osnažimo Nemačku, Francusku i Italiju", poručio je Bertomeu.

Među kandidatima za specijalnu pozivnicu Evrolige nalaze se još Alba, Budućnost Voli, ali i turska Darušafaka.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Magija to smo mi
Wednesday, 01.05.2019
08:41

Iako zvuči lepo i pomalo obećavajuće za Partizan, ova lopovska faca mi ne uliva nikakav optimizam

avatar
Leka
Tuesday, 30.04.2019
18:30

Navijač sam crvene zvezde i mišljenja sam da partizan treba da dobije specijalnu pozivnicu. U Beogradu bi gorelo, a realno iz Aba lige se jedino nebi obrukali zvezda i partizan, jer publika bi ih nosila do velikih skalpova. Kakva bre darušafaka? Gledalo ih po par stotina ljudi, a nebi bilo ništa bolje ni sa albom.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Tuesday, 30.04.2019
18:15

Quedan tres plazas para completar la próxima Euroliga, una será para el mejor ruso, otra para el mejor alemán y la tercera, una invitación, podría ir para el Partizán, que coincidiría con el estrella roja. There are three places to complete the next Euroleague , one will be for the best Russian , one for the best German and the third, an invitation, could go to the Partizan, which would coincide with the red star.

avatar
saka7903
Tuesday, 30.04.2019
17:33

Sa kojim talentima buducnost voli tu figuriše kad u ekipi imaju 3 igraca mladjih,talentovanih a ovo je sve sto reče Zmago Sagadin islužena Američka vojska.
Ako bi se po tome bodovalo onda bi prvenstveno MEGA BEMAKS trebala da dobije specijalnu pozivnicu jer nemaju igrača ja mislim starijeg od 25 god.

avatar
petar000
Tuesday, 30.04.2019
18:58

Nije dovoljno da bude samo ekipa puna talenta i dece. Koji bi interes EL bio da Megi daju specijalnu pozivnicu, kad oni u toku sezone promene pedeset igraca? Talentovane ekipe, ali i ozbiljne. Mega je nesto sasvim trece i zna se cemu sluzi. Da ne pricamo o popularnosti, publici i ostalim stvarima. Ako neko dobija iz ABA lige to jedino mogu biti Buducnost, ili Partizan, kakva Mega.

avatar
Čerek B.
Sunday, 05.05.2019
08:46

Kad si tako stručan, objasni nam ili meni, na osnovu čega se to Budućnost može nadati pozivnici?

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Tuesday, 30.04.2019
17:27

Voli da drzi sve u igri pa to ti je...