Severozapad - Juta baca rukavicu Vestbruku, ima li mesta za "mlade lavove"?

  • Autor: Boris Jovanović

  • 25. oktobar 2016.

  • 13:55

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Durant je otišao, što je eliminisalo Oklahomu iz trke za najveće stvari, ali u svom dvorištu su i dalje za Vestbruka jači od većine. Juta ima strašan tim, Minesota i Denver sanjaju doigravanje. Može li Portland da ponovi herojstvo...

Severozapad - Juta baca rukavicu Vestbruku, ima li mesta za
Ova divizija je ostala bez najveće zvezde, ali selidba Kevina Duranta na Pacifik, nužno ne znači da će Tander potonuti. Oni jesu slabiji, ali u konkurenciji ostalih timova, Ras Vestbruk je i dalje prednost, mada bi višegodišnju "Grmljavinu" mogao da utiša "Džez"

Tander i dalje izgleda kao sigurna opcija za plej of, ali bi po meni za primat mogli da strepe od odlične Jute.

Mladi lavovi iz Minesote, verovatno i perspektivni Denver svakako imaju šansu da dohvate jednu od poslednjih karata za doigravanje.

Portland je bio iznenađenje sezone, mnogi se neće složiti, ali čini mi se da će ove godine sve biti drugačije. Ipak, kako ih otpisati posle herojstava iz 2015-16?

Celtics Thunder Basketball 


Oklahoma Tander

Sve će jasno biti drugačije bez Duranta, bilo koji tim bi bio značajno slabiji da izgubi takvog igrača. Ali, ako neko može da kontroliše štetu, to je Vestbruk. Usuđujem se da kažem da svaki tim sa njim u ekipi ima šansu, ne za one najveće stvari, ali Oklahoma računa na siguran plasman u plej of.

Doveli su Oladipa, zamenili ga za Ibaku, i dobili, to je jednostavno bilo neophodno. Bivši treći pik sa drafta će odmeniti u nekim stvarima Vestbruka koji bi mogao da eksplodira, kada su poeni u pitanju. Setite se, kada je Durant bio povređen, Ras je uz Brajanta, čini mi se, bio najbolji strelac lige.

Stigao je i Iljasova koji bi mogao da dobije prednost u odnosu na Kantera upravo jer daje još jednu šutersku opciju. Još uvek imaju Adamsa kao igrača koji je strahovito napredova, još uvek imaju dovoljno atletskih sposobnosti da pariraju, mada će se osetiti odlazak Ibake u odbrani.

Ovaj tim ima kvalitet da bude u top pet ili šest na Zapadu, u to ne sumnjam uopšte. Već su pokazali da mogu da budu opasni i bez Duranta, mada će imati problem u napadu. Malo imaju šutera, mnogi smatraju da bez najboljeg igrača može da se pojavi problem u tesnim utakmicama, to je on uglavnom rešavao. Ali, kada budu u nekim situacijama uparili Kantera i Adamsa, sa Vestbrukom koji je fizički nadmoćan u odnosu na ostale bekove, pa rekao bih da će to biti veoma zabavno.

Jokic

Denver Nagets


Sigurno da će u Koloradu nastaviti da se kreću napred, drugo je pitanje hoće li to biti dovoljno za plej-of, prošle godine su završili kao deseti, ali bez realne šanse za doigravanje.

Oni su zadržali tim, to je uvek prednost, imaju prilično dugu klupu, dobra rešenja za sve pozicije, izuzev pleja, ne mislim da je Džamir Nelson dovoljno kvalitetna zamena za mladog Mudiaja na čiji je plećima veliki teret.

Ali, imali su dva dobra poteza na draftu, pokupili su Malika Bislija sa Florida Stejta i Džamala Mareja sa Kentakija. Ovaj drugi bi mogao da bude jedno od oktrovenja sezone, nešto slično Jokiću prošle sezone, i čak da uđe visoko u rotaciju, na "kecu" pre svega.

Podsetimo da su sada zdravi Vilson Čendler, Danilo Galinari i Jusuf Nurkić, da imaju Vila Bartona kao kandidata za šestog čoveka, praktično to je isti tim samo ojačan za igrače koji su imali problema prošle godine.

I taj kontinuitet se itekako računa, mogu da kombinuju sa Nurkićem i Jokićem, mogu da ih upare, ko zna možda Farid nađe onaj "mojo" od pre par sezona, meni se čini da je on stagnirao prethodne.

Kada se ovo saberete na gomilu, oni su mlad tim spreman da se žrtvuje, veoma su motivisani, kako rekoh, dobro pokriveni, mada bi odbrana takođe mogla da bude problem.

Dosta ih ljudi potcenjuje jer nemaju super zvezdu, ni to ne mora ništa da znači, verujem da ekipe kao Denver mogu da profitiraju od dobrog starta, mogu da igraju sa velikom energijom iz večeri u veče, ovaj tim je opasan jer je prošle godine video da može da pobeđuje.

Verovatno to još nije dovoljno za plej-of, ali imaju pravo da se nadaju. U svakom slučaju, trebalo bi da naprave sigurno više pobeda nego prošle sezone...

Minesota

Minesota Timbervulvs


Ovo je najbolji mladi tim lige, da se igra do 21 godine bili bi prvaci bez problema. Imaju Taunsa i Viginsa, dodajte na to pridošlicu Dana i atletu poput Lavina, to je već kvartet da se uplašiš.

Riki Rubio će ih oplemeniti vizijom i odbranom, oni što radi najbolje, a ne zaboravite da je novi trener Tibodo svih pet sezona za Bulsima ušao u plej of.

On će primeniti svoje principe, žestok rad, moraće za početak da poboljša odbranu, a imaće problem sa šutom spolja, jednostavno to nije tim koji će pogoditi mnogo trojki za veče. Rubio neće ni većinu šuteva, to će biti problem za tim, ali ne i nešto što već ne znaju.

Ali, da li se može pobeđivati sa klincima?

Svakako, samo ne na dnevnom nivou. Minesota će ponovo u proces učenja, sa njima niste sigurni, ali svakako da ih, ako ostanu na opuku čeka sjajna budućnost.

No, ona nije iza ugla, kako mnogi misle. Neke procene govore da su među šest ili sedam timova na Zapadu, iskreno, ne vidim čemu baš toliki optimizam.

Jer, Tibodo nema čarobni štapić, niti može da učini da tim sazre preko noći. Gubiće mnoge tesne mečeve, neće lako ni srezati greške koje su jedan od većih problema tima. Nema Pekovića, ali on nije igrao gotovo ni prošle godine, doveli su iskusnije igrače poput Džordana Hila i Kola Oldriča da malo pojačaju reket, oni mogu da doprinesu, ali ne i da budu značajno novi kvalitet ekipe.

Nisam zaboravio Bjelicu i on je sigurno napredovao, kako sam kaže isterao Evropu iz sebe, svakako će doprineti, a ima dovoljno radne etike da kouč stekne poverenje, to se već desilo.

Minesota bi mogla takođe značajno da napreduje, tu je negde oko osmog mesta, tačnije mogla bi da se bori za te poslednje karte za plej-of, ali ponoviću, ovo je i dalje godina učenja...

Juta

Juta Džez

Mnogi se neće složiti, ali recimo, za mene je Juta bolji tim od Minesote, i ne, nisu samo nijanse u pitanju.

"Džezeri" će svojom sporom igrom, malim brojem poseda i sjajnom odbranom biti veliki problem za sve timove.

Prvo, rešili su sa Džordžom Hilom i oporavljenim Dante Eksumom poziciju pleja, to je bila bolna tačka.

Drugo, mladom timu su dodati veterani koji umeju da pobeđuju Džo Džonson je bivši Ol-Star igrač, a Boris Diao suvo zlato svake ekipe, to koliko on znači svakom timu laici ne mogu da vide samo pomoću brojki.

Treće, pokažite mi takvu kombinaciju kakva su potcenjeni Fejvors i Rudi Gober koji patrolira reketom.

Imaju Rodnija Huda i Aleka Burksa na poziciji broj 2, dakle tim je dobro pokriven na svim pozicijama.

Već sam bez po muke nabrojao, bez  Lajlsa i Džoa Inglesa, Šelvina Maka, nekoliko sjajnih igrača, ovi ostali mogu ozbiljno da doprinesu.

Dakle, odbrana, duga klupa, mnogo bolja rešenja na bekovima, moraće jasno da poprave ofanzivu, ali kada gledate odnos broja napada i poena, to nije tako loše, kao što izgleda sa onim osnovnim podatkom, da postižu malo poena.

Ovaj tim može da kontroliše igru, u poređenju sa ostalima iz divizije, nisam siguran da je Oklahoma sa Vestbrukom ispred, u svakom slučaju razlika je mala, ovi timovi boriće se za divizijsku titulu.

Ima jasno nekoliko otvorenih pitanja, ofanziva je svakako najveća, ali kako rekoh, to je njihov način i deluje obećavajuće.

Možda je suviše smelo, ali mene ne bi iznenadilo da Juta dobije više od 50 utakmica u sezoni i bude recimo četvrta na Zapadu.

Lilard

Portland Trejlblejzers

Treba nadograditi prošlogodišnje malo čudo i u Oregonu su toga svesni.

Sada će im protivnici posmatrati sa više respekta, ali i opreza, u svakom slučaju ambicije su porasle, oni su i dalje jedan od najmlađih timova u ligi i imaju superstara kakav je Lilard, teško je zaista kladiti se protiv ovakvih timova.

Blejzersi su zadržali MekKoluma, imaju jedan od najboljih bekovskih tandema u ligi, doveli su Tarnera koji je ipak drugačiji igrač i videćemo koliko će uspeti da se uklopi. On je i njihovo najveće pojačanje tokom leta, mada je najvažnije da su zadržali nukleus tima na okupu.

Ovo je jedna od najtežih prognoza, mnogi ih na osnovu prošle sezone vide kao najbolji tim divizije, ali da li je prethodna sezona reper?

Može li to da se ponovi?

Svakako da će se uzdati u svoje glavno oružje, neverovatne bekove, šut, odnosno ofanzivu.

Ali, svi znate kako igraju odbranu, i koliko nemaju opcija kada Lilard stane, no to je rizik svih timova koji toliko zavise od jednog igrača.

Ne vidim recimo da su blizu Oklahome i Jute, tim pre što je Lilard neuporediv sa Vestbrukom. I Minesota i Denver deluju kao timovi sa više ravnoteže.

Pa, ako su već dva tima (ne mora jasno da bude tačno) u nekoj mojoj proceni, već bolja od njih, unutar divizije, a i Minesota ima svoju mladost kao adut, baš je teško videti da Portland bude i blizu ostvarenja iz prošle sezone.

I oni su tu negde od osmog do desetog mesta, ali prema nekim mojim predviđanjima, ipak ima desetak boljih timova.

PROGNOZA

Juta i Oklahoma u plej-ofu, Minesota i Denver oko osmog mesta, Portland sa manjim šansama za doigravanje.

Atlantik, Central, Jugoistok, Jugozapad.

  • facebook
  • twitter
  • email

Komentari