Severozapad - Jokić baca rukavicu Oklahomi, Jutin "katenaćo", Batler je "trula jabuka"?

Autor: Boris Jovanović
utorak 16.10.2018.
13:12
Izvor: Sportske.net

U Oklahomi za Melom niko neće zaplakati, Denver ima tim za konačni plasman u plej of. U Minesoti problem van parketa, Juta kao i obično pobeđuje odbranom. Sa Portlandom nikada niste sigurni...

Twitter
Twitter

Povezane vesti

Verovatno najjača divizija, ne samo Zapada, ovde će baš sve prštati, neki su sigurni, ostali imaju pravo na nadu. Konkurencija deluje strašno, Oklahoma je godinama tu, dve velike zvezde, plus Šreder, Denver takođe sa najdužom klupom lige i željom da se dokopa doigravanja. Jutu ne može da otpiše niko ozbiljan, Minesota je u problemima

DENVER

Jasno, ovo je glavno pitanje za srpske ljubitelje košarke, hoćemo li Nagetse gledati u plej ofu?

Neko bi rekao sad ili nikad, ali na Zapadu je takva konkurencija da bi neke eksplicitne izjave trebalo izbegavati. Uostalom prošle godine, mnogi su protivrečili prognozi da Nagetsi neće u doigravanje, malo je nedostajalo, međutim ponovo su morali na rani odmor.

Pa, šta se promenilo?

Nikola Jokic

Sačuvali su igrače, imaju fantastičan talenat u ekipi, dodali su Ajseju Tomasa, videćemo može li on da se vrati blizu nekadašnjeg nivoa. Ako Milsap bude zdrav, Majka Melouna neće svako veče boleti glava od odbrane.

Jasno, Nikola Jokić je kamen temeljac svake pomisli na uspeh, ofanzivno, on je jedan od najboljih centara NBA, to veći deo timova, ni na Zapadu nema. Ali, da li je to dovoljno, može li se pobeđivati bez odbrane i šta će Nagetsi učiniti na tom planu?

Mnogi se plaše da će taj silni talenat probuditi ego igrača, da će im biti malo jedna lopta, ali ni Jokić, ni Heris, ni Milsap nisu sebični, pa je to ohrabrenje. Ako malo poprave odbranu, ako izbrišu taj disbalans, sa timom koji možda ima i najdužu klupu u ligi, plej of je izvestan. Opet, u diviziji su u kojoj je nekoliko odličnih timova, a i ako uđu u doigravanje, Nagetsi će skupljati iskustvo. Prva runda plej ofa deluje potaman za tim.

OKLAHOMA

Melo Entoni je otišao, teško da će neko zaplakati za njim, sačuvali su Pola Džordža, imaju velike dve zvezde, dominantnog centra u odbrani poput Adamsa, tu je i Andre Roberson, tim za respekt, ako dodamo Šredera i Nerlensa Noela koji je prilično potcenjen igrač, to je ozbiljan tim. Dakle, imaće dužu klupu, kao i obično radi se o ekipi koja melje kod kuće uz sjajnu podršku.

Problem je loš šut, strašna konkurencija, ne kada pričamo o plej ofu, tu će se naći, već nekim većim stvarima. Po mnogima ovo je najbolji tim u diviziji, ali Vestbruk je povređen, potrebno mu je vreme, bez njega tim obično nema rešenje, mada nije imao ni Šredera u prošlim sezonama.

Vestbruk Westbrook

Kada su pre dva leta doveli Karmela, pričalo se o napadu na titulu, sada su mnogo realniji, iako se radi o jednom od elitnih timova Zapada, ipak kada ih uporedite sa Voriorsima ili Hjustonom, to je daleko od ozbiljnog poređenja čak i sa Rasom u MVP formi.

Oni mogu da igraju odličnu odbranu, ali protiv mnogo talentovanijih i kompletnijih ekipa to ne znači puno, uz to, često gube na jednu loptu, tačnije u tesnim završnicama i to nije slučajno.

Bez obzira na sve, mogli bi do polufinala Zapada.

JUTA

Ako Tander igra sjajnu odbranu, Juta je verovatno najbolji defanzivni tim lige. Često nisam realan, uz Lejkerse, prosto volim ovaj tim, njihovu radnu etiku, posvećenost, žrtvu. I prošle godine kada su ih mnogi otpisivali video sam ih među najboljim timovima Zapada, sada je to manje više jasno, imaju Gobera da zatvori reket, valjda i zdravog Fejvorsa, imaju lidera u Donovanu Mičelu koji je mašina za poene.

Sačuvali su igrače iz drugog plana, problem će biti ofanziva, malo je košarkaša osim Mičela koji sami mogu da kreiraju u napadu.

Gobert

Ali, izuzev Šveđanina Jerebka, niko iz rostera nije otišao, odnosno niko ko je imao neku ulogu, to je 12 meseci više iskustva i time koji ima fizionomiju i razvija se u dobrom pravcu.

Ne zaboravite da su uzeli i Grejsona Alena, pika iz prve runde drafta, ciljaju više od 48 prošlogodišnjih pobeda, možda im nedostaje malo dubine na bekovskim pozicijama, ali svejedno, kada umrtve igru, kada se igra na mali broj poena, kada nametnu svoj stil, teško će ih ko pobediti, imaju dovoljno energije da Rubio, Eksum i Alek Burks iznesu to na svojim ramenima.

Kako rekoh, nisam realan, ali ovaj tim može i da osvoji ovako jaku diviziju i čini se da će ih ponovo neki otpisivati bez razloga.

PORTLAND

Meni su večna nepoznanica, kada vas pitam zbog čega su bolji nego što to pokazuje roster, odgovarate, zbog Lilarda i MekKoluma. Međutim, da li je iko očekivao da završe kao treći? Limite smo videli u plej ofu jer Pelikansi su bili bolji nego što je rezultat pokazivao.

Ali, već par godina Blejzersi igraju od odlaska Oldridža odlično, mada u ovako jakoj konkurenciji ne uspevaju da naprave više u doigravanju, to će biti nemoguća misija, ako i ove sezone odu u plej of.

Tim je, uz pomenutu dvojicu sjajnih igrača sasvoim dobar, Nurkić je pokazao već da je odlično pojačanje, sačuvali su Al Faruka Aminua koji je potcenjen, imaju nekoliko interesantnih igrača, ali nisu uspeli da dovedu nikoga značajnog, dok se konkurencija pojačala.

Videćemo kako će Zak Kolins iskoristiti šansu, da li će rukiji Simons i Trent Džunior moći odmah da uđu u rotaciju i malo produže klupu, ovaj drugi je odličan šuter.

Lilard

Ipak, sve ovo ne ohrabruje i opet navodi na isti zaključak, da ovaj tim nekako uvek slabo izgleda na papiru, da nemaju dovoljno iskusnih igrača, mada mogu da odigraju odbranu, Nurkić, Kolins, i zaboravljeni Mo Harkls su garancija da ne primaju veliki broj koševa.

Ali, opet, oni izgledaju značajno slabiji od makar tri rivala u svojoj diviziji, da ne pominjemo kompletan Zapad.

MINESOTA

Oni su Batlerovi taoci, videćemo kako će priča završiti, jasno da je on verovatno najbolji igrač tima koji želi da ode i kvarna je jabuka u korpi, treninzi su to pokazali. Tu je naravno KAT kao i Vigins, ali bez Batlera ili sa njim kao lošom karmom, ne izgleda dobro. Čini se da nemaju dovoljno dugu klupu ni da Batler ostane, da ekipa nema potrebno zajedništvo, da bi ih rezultat održao u igri, ako loše krene raspašće se po šavovima.

Dzimi Batler Jimmy Butler

Ne mogu da nađu pravu zamenu u klasi ako Batler ode, zato je i trejd komplikovan, ne igraju dobru odbranu kakvoj su se nadali kada je Tibodo preuzeo tim. Uz to šutiraju loše spolja.

Uspeli su poslednjeg dana sezone da se dokopaju plej ofa, sada bi to bio izuzetan uspeh, kažem ponovo, ne znam šta će biti sa Batlerom, ali i sa njim u ekipi, čini se da su tri tima u ovoj diviziji bolja značajno od njih.

Nisam zaboravio ni Tiga, ni Rouza (mada je to već problematično), uz to verovatno da veterani ne mogu toliko da pomognu, kao ni ruki Bejts-Diop. Ima tu kvaliteta, nije sporno, ali hemije ne, zbog toga ne verujem Timbervulvsima.

PROGNOZA

Teško je reći, ovde bi tri ekipa sigurno ili četiri ekipe mogle u doigravanje, ali pitaće se i Pacifik sa dve sigurne, i Jugozapad gde je dosta velikih franšiza, za koje je ulazak u plej of nekako moranje.

Ovde su prognoze Istočne konferencije.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Amar Zornic
Tuesday, 16.10.2018
22:35

Zaboravio si Dzoa Inglsa koji je neverovatno napredovao i Juta definitivno moze sa svakim ove sezone ako ih zaobidju povrede

avatar
Tuesday, 16.10.2018
20:32

Realno, OKC, POR i JAZZ sigurni za playof ostali ima da se ozbiljno bore, moje skromno misljenje.

avatar
Marco Popovich
Tuesday, 16.10.2018
18:25

Adams bi bio al star igrac kada bi pobegao od Vestbruka.

avatar
La bestia negra
Tuesday, 16.10.2018
17:05

Tesko da je lik koji nece da igra za reprezentaciju glavno pitanje

avatar
_Goran_
Tuesday, 16.10.2018
16:25

Nije Batler kvarna jabuka u timu, u Minesoti probleme prave razmazeni talenti Tauns i Vigins. Hoce covek da ode u slabije klubove od Minesote, znaci nije da bezi zbog borbe za prsten nego od saigraca. Oklahoma je dovela Entonija proslo leto, samo jednu sezonu je igrao tamo.