Severozapad - I Srbi će čuti "grmljavinu"!

Autor: Boris Jovanović
utorak 27.10.2015.
15:12
Izvor: Sportske.net

Ovu diviziju pratićemo svi sa velikim zanimanjem, jasno razlog su srpski i balkanski igrači, ali dve stvari su unapred poznate, najbolji i najgori!

BETA/AP Photo/Sue Ogrocki
BETA/AP Photo/Sue Ogrocki

Povezane vesti

Severozapad je kraljevstvo Oklahome i to se neće promeniti. Čini se da će grmeti kao i prethodnih godina u ovoj diviziji koju možemo da krstimo i "srpska" s obzirom na dvojicu naših igrača, ali i "balkanska", ako imamo u vidu Nurkića i Pekovića, kao i Rudeža koji je izborio mesto u timu Timbervulsa.

Denver Nagetsi

U sezonu ulaze slabiji za Taja Louzona, čoveka koji je diktirao ritam, ponekad ličio i na vođu čopora, ali Nagetsi su tim koji je mogao pre par godina da pretrči svakoga. Odlaskom pleja u Hjuston čini se da su slabiji jer Džamir Nelson nije taj tip igrača, ali to je samo početak nevolja za Denver.

Suns Nuggets Basketball

Novi trener Majkl Meloun će morati da reši nekoliko rebusa, pre svega nedostatak dominantnog centra što je na Zapadu nevolja u najavi. Za Jusufa Nurkića je rano, makar plašio rivale i Bajinim pesmama, Jokić bi mogao da bude otkrovenje, ali čini se da je to najslabija tačka tima.

Svakako da igrači kao Farid donose energiju i mišiće u ovakve timove, ali on nije svemoguć. Čini se da Denver nema kvalitet ni da pomisli na plej of, ne postoji ni harmonija među linijama tima, imaju previše igrača za pozicije 3 ili 4, ali bez teške petice i sa tankim izborom bekova to nije ekipa koja bi se borila za veće stvari.

Oklahoma Tander


Ok, ne volim Oklahomu, to znate. U pitanju je duboka košarkaška provincija kojoj su se posrećila dva velika igrača bez šanse da osvoje titulu.

Od kada je Harden otišao, priča o borbi za prsten deluje nerealno, tim pre što su Durant i Vestbruk propustili više od 100 utakmica zajedno u prethodne dve sezone.

Ali i kada su obojica zdravi, deluju kao kandidat za vrh kome nešto uvek fali.

Svojevremeno su menjali kapitena Krleta za Perkinsa koji je sjajan navijač, ali na parketu je precenjen. Dolaskom Ibake i Kantera sada te pozicije pod koševima izgledaju mnogo bolje, pa je to ohrabrenje za navijače.

Thunder Timberwolves Basketball

Ipak, oni i dalje deluju kao da su im potrebne dve ili tri lopte, kada to uporedite sa velikim timovima Zapada, to je već bitna razlika.

Imaju i novog kouča, uvek je pitanje šta će doneti promena, Bili Donovan je ruki koji stiže sa sjajnom reputacijom sa Floride, ali to ne znači ništa. On je svojevremeno pristao da predvodi Orlando 2007. pa se praktično sutradan predomislio, sada je konačno među velikim momcima, videćemo kako će zameniti Skota Bruksa koji je bio sedam godina na klupi.

U svakom slučaju Oklahoma će sa zdravim Durantom i Vestbrukom biti među vodećih četiri ili pet timova Zapada, ali bi to mogla da bude poslednja godina za Duranta odnosno suočavanje sa istinom. Ona je da ovaj tim neće osvojiti titulu.

Trail Blazers Grizzlies Basketball

Portland Trejlblejzers

Ovo u najavi liči na privatnu ekipu Demijena Lilarda. Sve će biti na njemu i svi će biti protiv njega.

Praktično, Blejzersi kreću od nule, okupiće tim oko svog lidera, uz Oldridža su otišli Batum, Lopez, Ves Metjus, da ostale ne pominjemo.

Da ne brojim uz prošle sezone je ostalo četiri ili pet igrača, tu je uz Lilarda upotrebljiv Si Džej MekKolum i eventualno Mejers Leonard.

Koga su doveli?

Henderson je dobar dodatak, ojačaće bekovske pozicije, ovo ostalo je svedeno na Moa Harklesa koji bi mogao da ima znatno bolje brojeve nego u Orlandu. Tu su Al Faruk Aminu, Mejson Plamli, iskreno, ni na Istoku se ovakvi verovatno ne bi plasirali u plej of.

Uglavnom, Portland će služiti kao vreća za udaranje, jedan od najgorih timova na Zapadu, ako ne i najgori.

Timberwolves Bucks Basketball

Minesota Timbervulvs


Eto, za promenu, Minesota neće biti najgora u svojoj diviziji, ako opet ne završe igrajući sa "omladincima", da upotrebim fudbalski termin.

Imaju spiritualnog lidera Garneta, ali nemojte preterivati, to je već gospodin koji razgleda stolice za ljuljanje i kućne mantile.

Timbervulvsi su premladi za ozbiljnije stvari u ovako jakoj konkurenciji, mada Vigins, Rubio, Zak Lavinj liče na ogroman potencijal. Kada na to nakačite eventualno zdravog Pekovića, ne zaboravimo ni Kevina Martina to već deluje pristojno.

Videćemo kako će se snaći "profesor" Beli, to je nova egzotika i razlog da se navija za Minesotu, ali oni i dalje nisu tim za plej of.

Razlozi, osim naravno povreda koje više nisu slučajnost?

Loše šutiraju, redovno gube završnice i to se više ne može podvoditi pod neiskustvo. Imaju istina sada klan veterana, uz Garneta tu su Andre Miler i Tajšon Prins, to već deluje kao penzionerska trojka za basket, ali nema sumnje da će mladi imati od koga da nauče.

Ali, ne verujem u ovakve hemije, neki su premladi, drugi prestari, ti koji bi trebalo da budu zreli su često povređeni.

Kada to natrpate ovako na gomilu dobiju se neka nerealna očekivanja od sasvim prosečne ekipe. Čak i kada su zdravi, nisu ekipa za ozbiljnije domete i to se neće promeniti.

Mavericks Jazz Basketball

Juta Džez

Sve što Minesota nije, Juta jeste. Oni su sjajan mladi tim koji već počinje da bere plodove, sačuvali su svoju generaciju igrača koji sada ulaze u najbolje godine, Hejvard, Fejvors, Gobert, su timski igrači. Ova ekipa zaista deluje kao tim, nekako su mnogo bolje spojeni nego Minesota i to se vidi na terenu.

Njihov projekt radi, svake godine je napredak očigledan.

Istina, i dalje je prisutan problem na bekovima koji više obećavaju nego što su pokazali. Kada pogledate potencijal, ili ono što se mislilo da je potencijal, recimo Treja Burkea, jasno je da za kouča Snajdera to ostaje rebus.

Kako će izgledati Juta?

Kao drugi najbolji tim, mada daleko iza Oklahome u ovoj prilično siromašnoj diviziji.

Za mene su recimo mnogo bolji od Minesote i da ne govorim o Portlandu, iako se sa ovom prvom konstatacijom većina neće složiti. Takođe, deluju kao mnogo spremniji za iznenađenje u odnosu na recimo Denver.

Možda to još to nije spremno za mesto broj 8, mada neće biti preveliko iznenađenje se uključe u borbu za plej of.

U slučaju da sačuvaju ekipu, ovaj tim ima solidnu budućnost.

Prognoza

Dakle, Oklahoma, pa pustinja, Juta kao drugi tim, Minesota i Denver će teško izbeći rani odlazak na odmor, a Portland će izgubiti mnogo utakmica ove sezone.

Najave ostalih divizija, možete čitati, Atlantik, Centralna, Jugoistok, Jugozapad.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

10 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Tuesday, 27.10.2015
18:06

Prvi put da vidim da je jedan novinar izrazito protiv nekog tima kao što je autor ovog teksta. Obično nastoje da su neutralni i objetktivni....

avatar
Nikola Nikola
Tuesday, 27.10.2015
16:47

Pošto vidim da ne znaš, Ibaka nije došao u Tandere, on je tu od samoga starta ove franšize (2008. godina Presti ga uzeo kao 24. pika).

avatar
Nikola Nikola
Tuesday, 27.10.2015
16:36

I da, Oklahomi se nije posrećilo na tim draftovima da pokupe Kevina i Rasela, nego im se desio Sem Presti, najbolji GM lige. Hajde da budemo precizniji, GM sa najboljim njuhom za buduće zvezde.

avatar
Mare93
Tuesday, 27.10.2015
20:19

E to sam zaboravio, svaka ti cast i u potpunosti si u pravu :) Kada samo pomislim da vlasnik nije hteo da plati luxury tax kako bi zadrzao Hardena... Haos :D

avatar
Mare93
Wednesday, 28.10.2015
00:14

Verujem ti na rec za ovo sto si rekao posto ipak ne pratim toliko Oklahomu da budem upucen u njenu upravljacku strukturu :) Samo bih zeleo da kazem da mislim da Harden ne bi bio ovo sto je sada da je ostao u Oklahomi...

avatar
Nikola Nikola
Tuesday, 27.10.2015
22:01

Vlasnik je specijalac težak. Ne vredi ništa Presti, kad on ne donosi te finansijske odluke, odnosno dobre finansijske odluke. Mada tu je i Sem malo zatajio kada je dozvolio da se prejak ugovor dodeli Perkinsu... Harden je tražio Perkinson ugovor + 3-4 miliona, znači bio je fer totalno, nije tražio maksimalni ugovor Oklahomi, kao što je to dobio od Rokitsa.

avatar
Nikola Nikola
Tuesday, 27.10.2015
16:30

Drago mi je što si napokon priznao da ne mirišeš Tandere, ali videlo se iz svakog NBA teksta da je tako + ona pljuvanja po Raselu od prošle sezone, pisao si kao da je on kriv što ekipa neće igrati u PO (a ne povrede Kevina, Ibake i njega)

avatar
Mare93
Tuesday, 27.10.2015
16:26

Dobre prognoze, samo bih dve stvari rekao. Prva je da ste zaboravili da ce Denver imati Mudiaja, kao prvog pleja verovatno, koji ima veliki potencijal, a drugo se tice Minesote i Jute. Jutin projekat traje vec 4-5 godina i zato i izgledaju mnogo bolje, ali ako se posmatra talenat, po meni veci potencijal imaju LaVin, Vigins i Tauns nego Burke, Hejvard i Fejvors... Inace Miler nece ni igrati, Garnet i Prins plafon 25 minuta po utakmici, mnogo ce bazirati na Viginsu i Taunsu :)

avatar
Nikola Nikola
Tuesday, 27.10.2015
16:43

Mare93, izvinjavam se na replici, ali nije bilo drugog načina da postavim ovaj podugačak komentar. :)

avatar
Nikola Nikola
Tuesday, 27.10.2015
16:44

tj. ponovo nije prihvaćen :D