Saletove slatke muke - Ovako je protekla sezona "Orlova"

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 06.05.2016.
19:33
Izvor: Sportske.net

Srpski reprezentativci sa prošlog EP odigrali su sjajne sezone u svojim klubovima, evo i pojedinačnog učinka svakog od njih.

FIBA/Ciamillo-Castoria/Matthaios
FIBA/Ciamillo-Castoria/Matthaios

Povezane vesti

Srpski reprezentativci sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva imali su zapažene uloge u svojim timovima, Aleksandar Đorđević će imati slatke muke kada ponovo bude sastavljao tim.

Kvalifikacije za Olimpijske igre se bliže, očekujemo uskoro da Aleksandar Đorđević saopšti spisak igrača na koje računa na pripremama, a nakon toga će napraviti nekoliko rezova kako bi stigao do konačnih 12.

Prošle godine nije bilo par igrača koji su uzeli srebro na Svetskom prvenstvu u Španiji, ali je kostur ekipe koju je sastavio Aleksandar Đorđević ostao isti.

Za vas smo pripremili učinak svih 12 igrača ove sezone po klubovima čije su boje branili, pa da krenemo redom.

4. Miloš Teodosić

Kapiten naše reprezentacije, očekivano, bio je vedeta ekipa CSKA iz Moskve i ove sezone. Jedan je od dva najbolja igrača (pored De Koloa), odveo je svoju ekipu do F4 Evrolige. Beleži prosečno 16,3 poena po meču, 5,6 asistencija za prosečan indeks od 17,6.

Što se tiče VTB lige, nešto su mu slabije brojke jer ga Itudis odmara u ovom takmičenju, beleži prosečno ove sezone 12,5 poena, 5,5 asistencija za indeks od 14,5.

VUCIC PRIMIO KOSARKASE

Kako se takmičenja budu bližila kraju, Miloš će imati sve veću ulogu.

Već je i izabran u najbolju petorku Evrolige, nema sumnje da će biti i vedeta naše reprezentacije.

5. Marko Simonović

CRVENA ZVEZDA - STRAZBUR

Bio je od velikog značaja za Crvenu zvezdu ove sezone, iako je stigao nešto kasnije, pred sam kraj septembra. Iako je ugovor bio potpisan na samo dva meseca, rešeno je da ostane do kraja ove sezone jer je bio od izuzetne važnosti za tim.

Kada pogledate statistiku videćete da nije bio među najboljima u Zvezdi, kako u Evroligi, tako i u ABA ligi, ali je u ključnim trenucima znao da zablista i da pruži ekipi Dejana Radonjića dodatnu snagu.

U ABA ligi je beležio prosečno nešto više od 6 indeksnih poena, u Evroligi nešto malo manje od tog broja.

6. Ognjen Kuzmić

Srpski košarkaš koji se po prvi put pojavio u dresu reprezentacije prošle godine, nije baš imao sezonu iz snova imajući u vidu da je dobio otkaz u Panatinaikosu.

kalinic kuzmic

Saša Đorđević ga je izabrao u tim pred početak ove sezone, delio je minutažu sa Miroslavom Raduljicom, igrao sasvim korektnu odbranu, ali je u napadu podbacio. U Evroligi je imao 5,1 poen po meču, indeks mu je bio 6,1. Bio je među najboljima u sezoni kada gledamo ofanzivne skokove, ali sve je to bilo malo vlasnicima Panatinaikosa da ga ostave do kraja sezone.

Imajući u vidu da će ove sezone za tim konkurisati i Nikola Jokić i Boban Marjanović, onda je realno da ga ne gledamo u kvalifikacionim utakmicama.

7. Bogdan Bogdanović

Imao je odličnu sezonu srpski snajperista.

bogdan bogdanovic

Posebno kada gledamo drugi deo sezone, Bogdan Bogdanović je jedna od glavnih opcija Željka Obradovića u napadu, biće velika prednost na F4 za Fenerbahče jer se nalazi i u sjajnoj šuterskoj formi.

Ovu njegovu sezonu možemo nazvati i sezonom oporavka nakon nešto slabije igre na EP za reprezentaciju koja je bila uzrokovana povredom koju je vukao čitavo leto.

Sada je onaj pravi, nadamo se da će zadržati formu i kada dođu kvalifikacije.

U EL prosečno beleži 11,7 poena po meču, 3 asistencije, za indeks od 12,8. U turskom prvenstvu ima preko 14 poena po meču i 4 skoka za indeks preko 15.

Definitivno je neko na koga moramo računati na Evrobasketu.

8. Nemanja Bjelica

Timberwolves Heat Basketball

Imao je sezonu adaptacije na NBA ligu. Iako je krenuo odlično u Timbervulvsima, kasnije je stavljen na stranu, nije imao dovoljno minuta, a ni lopti da pokaže zašto je proglašen za najkorisnijeg igrača Evrolige protekle sezone. Jednostavno, Minesotini glavni igrači Tauns i Vigins su morali da budu hranjeni loptama, na gubitku je bio naš reprezentativac.

Ipak, sam kraj sezone je bio odličan za njega, dobijao je sve više prilike da pokaže šta zna, krenuo ga je i šut za tri poena, reklo bi se, u pravi čas kada se radi o reprezentaciji.

Prosečno je u prvoj sezoni u NBA ligi beležio 5,1 poen, 3,5 skokova i 1,4 asistenciju. Prosečno je provodio 18 minuta na parketu.

Uprkos tome, očekujemo da i dalje bude jedan od vodećih igrača reprezentacije.

9. Stefan Marković

Stefan Markovic

Svi mi dobro znamo koliki je njegov doprinos, to je nešto što statistika ne može da pokaže i dokaže, a što se vidi na terenu kada je on na parketu. Možda je jedini statistički pokazatelj njegove dobre igre +/-, odnosno prednost koju ostvari njegova ekipa dok je on na parketu. Protivnike svojom odbranom dovodi do ludila, često je to bio i slučaj na EP, Aleksandar Đorđević je istakao da ako je neko siguran za ovo leto, onda je to on, ne samo zbog igračkih kvaliteta, već i zbog svoje skromnosti.

Ipak, doživeo je veoma tešku povredu sredinom sezone u Unikahi, ekipa najviše iz tog razloga nije uspela da se sastavi na pravi način nakon toga i da uđe u Top 8 fazu EL.

Pitanje je koliko će biti spreman da pomogne reprezentaciji ove sezone, čak iako uspe da se oporavi što je izvesno.

Ove sezone je u ACB ligi beležio prosečno 6,9 poena, 3 asistencije, za indeks od 7.9, a pored toga je u ekipi imao drugi najveći +/- indeks, 3,9.

U Evroligi je imao prosečno 3,6 poena, 5 asistencija.

10. Nikola Kalinić

kalinic

Nekadašnji košarkaš Vojvodine, Radničkog i Crvene zvezde Telekom je imao sezonu adaptacije na stil Željka Obradovića, ali je odradio lavovski deo posla, u skladu sa svojim predispozicijama. Nije bio u prvom planu u ekipi, ali je dobijao priliku da se pokaže.

odličan je bio u drugom delu sezone, posebno u plej-of mečevima sa Real Madridom, pokazao je da je podigao formu baš kao i Nemanja Bjelica, u pravom trenutku za Saleta Đorđevića.

U EL prosečno beleži 4,8 poena, 3,3 skoka, indeks 5,7. Ipak, u tri utakmice protiv Real Madrida indeks mu je bio 14, 21 i 10, pokazao je da je spreman za svoj prvi F4 u karijeri.

U turskom šampionatu ima sličan učinak, igra skoro 19 minuta po meču, ima 5,52 poena po utakmici, 2,85 skokova.

Svakako je neko na koga treba računati za kvalifikacije.

11. Nemanja Nedović


France Basketball Europeans

Odigrao je sasvim solidnu sezonu u Unikahi, često je znao da preuzima odgovornost kada je to bilo najpotrebnije.

Apsolutno je neko na koga treba računati, treba se nadati da se nađe na preliminarnom spisku Aleksandra Đorđevića zbog svojih dobrih partija i ove sezone.

u ACB ligi je beležio 9,6 poena po meču, ima 2,4 asistencije, i odbrana mu je bila na visokom nivou. Indeks 7,7.

Nešto slabiji učinak ima u Evroligi, 7,4 poena po meču, sećamo se i fantastične utakmice protiv Crvene zvezde Telekom kada je ubacio 22 poena u Malagi, ali ni to nije bilo dovoljno njegovom timu da upiše pobedu.

I on podiže formu kako se sezona bliži kraju.

12. Dragan Milosavljević

Dragan Milosavljevic

Jedan od najboljih igrača Albe ove sezone. Reklo bi se da je napravio pravi potez, iako nije izabrao klub koji igra Evroligu, već Evrokup.

Podatak da igra preko 30 minuta po meču ove sezone dovoljno govori da je odmah zaslužio poverenje u Albi kod Saše Obradovića.

Dvocifren učinak ima na oba polja, i u Evrokupu i u nemačkom prvenstvu. u EK beležio je 14,47 poena po meču, dok je u BBL ligi beležio nešto manje, 12,56.

Tokom sezone ima i oko 5 skokova po utakmici, odnosno između 2 i 3 asistencije.

Biće velika konkurencije na pozicijama bekova i ove godine kod Saleta Đorđevića.

13. Miroslav Raduljica

Miroslav Raduljica

Možda i najbolji igrač Panatinaikosa, konstantan čitave sezone, a sada se uveliko govori da će potpisati ugovor sa nekim NBA klubom kada se sve završi.

U grčkom prvenstvu imalo je "lakših" utakmica na kojima je Aleksandar Đorđević (dok je bio trener) odmarao malo više nego uobičajeno Miroslava Raduljicu. Ipak, opet je beležio preko 10 poena po meču, imao oko 4 skoka prosečno.

Sa druge strane, u Evroligi je jedan od boljih centara ove sezone. Imao je 12,7 poena po utakmici, 4,4 skoka, indeks mu je bio preko 13. Odlično je odigrao protiv Laboral Kuće u okviru četvrtfinala EL, ali nije bio dovoljan za prolaz na F4 jer je njegov PAO izgubio u sve tri utakmice.

Definitivno će biti na spisku reprezentacije, nema sumnje u to.

14. Zoran Erceg

France Basketball Europeans

Imao je veoma unosne ponude, ali je odlučio da pauzira što se igranja košarke tiče. Erceg trenira sa Mutom Nikolićem u Dinamiku, ekipom koja će se takmičiti u KLS naredne sezone.

Moguće je da je ovim potezom doveo do toga da Aleksandar Đorđević nema neku veliku dilemu da li da ga pozove i ove godine. Ipak, ostaje i to da vidimo, prošle godine je bio veoma bitan igrač u našoj reprezentaciji jer podjednako dobro može da odigra i na pozicijama 4 i 5, a pritom je odličan šuter.

15. Nikola Milutinov

Nikola Milutinov

Nije bio u prvom planu na samom startu sezone, ali nakon povreda bitnih igrača počeo je da dobija priliku, posebno u grčkom prvenstvu.

Veoma je mlad igrač, dolazio je i Greg Popovič samo njega da gleda na Evropskom prvenstvu prošle godine dok se održavalo u Berlinu. Definitivno je neko na koga treba računati u budućnosti.

Ove sezone je beležio prosečno 4,64 poena po meču, imao je i preko 3 skoka po utakmici u grčkom prvenstvu.

U Evroligi je nešto slabiji jer je dobijao manje prilike da igra, ima oko 3 poena po meču i nešto manje od 3 skoka. Naredne sezone se očekuje da dobije i više minuta u Olimpijakosu ukoliko se odluči da ostane u tom klubu.

Očekujemo ga na spisku, ali imaće ogromnu konkurenciju na svojoj poziciji.

Aleksandar Djordjevic

Dakle, ovo je bio spisak igrača koji su igrali na prethodnom EP za našu reprezentaciju, velika većina bi trebalo da se nađe i na narednom spisku selektora Đorđevića. Ipak, konkurencija će ove sezone biti još veća, posebno ako imamo u vidu sjajne sezone pojedinih košarkaša u svojim klubovima.

Jović se vraća nakon povrede, Jokić je odigrao neverovatnu prvu sezonu u NBA ligi, Marjanović je uvek koristan i, verujemo, na raspolaganju selektoru. Jelovac, Lučić, posebno Musli koji je jedan od najboljih igrača ACB lige, zatim nekoliko igrača iz domaćeg prvenstva iz Zvezde, Mege i Partizana bi mogli da se nađu na širem spisku poput Gudurića, Dangubića, Veličkovića, Zagorca, Jankovića... Ne zaboravimo ni Mačvana koji igra sasvim solidno za Armani, još nekoliko igrača u ACB ligi...

Kakvi su nam dometi ove godine?



Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

27 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ATLEICO-CHELSEA LIFE
Sunday, 08.05.2016
11:28

Teodosic,Jović,Bogdanović, Nedovic,Milosavljevic, Lučić, Bjelica, Bobi, Jokic,Raduljica, Zagorac, Kalinic.

avatar
Tomić: Lažna legenda
Monday, 09.05.2016
15:33

Kakav je Lučić ove sezone ? Zašto nema mesta za Marjanovića kod tebe ?

avatar
Monday, 09.05.2016
20:09

Bravo za spisak, prilicno sam siguran da ce upravo tih 12 igraca Sale i povesti na OI (pre toga i na kvalifikacioni turnir, naravno) ukoliko se ne desi nesto nepredvidjeno...

avatar
Monday, 09.05.2016
19:54

Tu mu je Marjanovic, vidis da pise Bobi.

avatar
Crveno boja ljubavi
Saturday, 07.05.2016
13:22

Prva petorka: Teo,Bogdan,Bjelica,Jokic i MarjanovicnIzmene: Zagorac,Nedovic,Markovic,Milosavljevic,Guduric i jos neki i tjt,stim da prva petorka igra minimum pojedinacno po 30min... Mada da se ne lazemo da bi tukli Ameriku moramo imati preko 80% suta

avatar
Tomić: Lažna legenda
Monday, 09.05.2016
15:34

Ja bi vodio Jovića umesto Markovića jer je povređen.

avatar
Monday, 09.05.2016
19:51

Ako mislis na Ivanovica, ne mozes njega jer taj decko igra za Crnu Goru.

avatar
Crveno boja ljubavi
Monday, 09.05.2016
16:16

Iako mi je simpatican kao igrac,nema mi kvalitet bas neki... U dosta situacija ne zna sta ce sa loptom,a to plej ne sme da ne zna. Ako je Markovic povredjen,tj. Ako ga nije prosla povreda vodio bih onog klinca,zab. Kako se zove igrao pleja Megi

avatar
3x3
Saturday, 07.05.2016
02:22

Velickovica vise nikad! Dusa prodana. Ostalima svima svaka cast i svi su dobrodosli, pa izbori svoje mesto, neka da sve od sebe.

avatar
Nikola Domazet
Friday, 06.05.2016
21:53

Teodosic, Jovic, Nedovic, Bogdanovic, Milosavljevic, Lucic, Kalinic, Bjelica, Erceg, Jokic, Marjanovic i Raduljica!

avatar
Nikola Nikola
Friday, 06.05.2016
21:30

Teo, Marković, Jović, Bogdanović, Nedović, Kalinić, Milosavljević, Bjelica, Mačvan, Jokić, Marjanović, Raduljica. Gde su moguće promene - ako Stef ne bude 100% spreman verovatno će Neda na jedinicu, Gagi na dvojku, a na trojku će Zagorac ili Simonović (stare zasluge). Druga moguća promena jeste Mačvan, koji definitivno nije tip četvorke kokve Đorđević voli, zato je tu moguće da će pozvati Lučića, Simona... da odrade rolu lažne četvorke, ali ko god bude bio ta (na papiru) druga četvorka, imaće jako malu ulogu jer će najverovatnije Jokić i Kalinić, zavisno od protivnika, popunjavati te minute dok je Beli na hlađenju.

avatar
Crveno boja ljubavi
Saturday, 14.05.2016
10:34

1.Teo 2.Bogdan 3.Bjelica 4.Jokic 5.Bobi/Raduljica i udri.... Realno mozemo sve dobiti (ne odvaliti) sem Amerike,gde bi nam bukvalno cudo trebalo ili da znamo majstora u Brazilu da im smanji obruc :D

avatar
Crveno boja ljubavi
Saturday, 14.05.2016
16:17
avatar
Nikola Nikola
Saturday, 14.05.2016
11:49

Dobar hotelski kuvar rešava mnoge probleme, ako me razumeš. :D

avatar
Realan tip
Friday, 06.05.2016
20:31

Pa kada pogledas i nisu impresivne sezone imali ovi igraci. Nama ionako sve zavisi od Tea, tako da, neka ga Bog cuva, a Simona, Ercega i Milutinova ce biti hvala Bogu!

avatar
Friday, 06.05.2016
19:38

Teodosic, Jovic, Nedovic, Bogdanovic, Milosavljevic, Lucic/Zagorac, Kalinic/Zagorac, Bjelica, Macvan, Jokic, Raduljica, Marjanovic.

avatar
Patrick Bateman
Friday, 06.05.2016
21:08

Kad bi bila ova ekipa mislim da bi mogli daleko da doguramo.

avatar
Tomić: Lažna legenda
Monday, 09.05.2016
15:35

Koga bi pre zvao Lučića ili Zagorca ? Ja mislim da Kalinić treba da ima mesta jer igra odlično u odbrani, kakvu sezonu je Lučić imao

avatar
Saturday, 07.05.2016
00:17
avatar
Kalinari
Friday, 06.05.2016
19:35

Toliko smo jaki da mi je žao ostalih reprezentacija(izuzev Amerike naravno).