Sale podvukao crtu: "FIBA nas ne voli jer ništa od nas ne dobija!"

Autor: Miloš Marković
sreda 23.09.2015.
11:21
Izvor: Sportske.net, Beta

Selektor je održao poslednje obraćanje medijima pred put u Atinu.

BETA/BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DR
BETA/BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DR

Povezane vesti

Željno ga iščekuju na svom novom poslu, ali selektor košarkaške reprezentacije Srbije je imao obavezu da se još jednom obrati naciji i podvuče crtu sa Evrobasketom.

Srbija je na Evropskom prvenstvu osvojila četvrto mesto. Do polufinala je stigla bez poraza, a potom su usledili porazi od Litvanije, a potom i od Francuske u borbi za bronzanu medalju.

"Od ponedeljka je počela ozbiljna priprema za kvalifikacioni turnir za Rio, to je cilj srpske reprezentacije. S obzirom na to da smo preskočili poslednje dve Olimpijade, imamo veliku želju da predstavljamo Srbiju u Riju. Moramo sa još više snage i elana, da budemo još jači i snažniji pred protivnicima koji nisu samo na terenu",
rekao je Đorđević na konferenciji za novinare u Beogradu.

Izabranici Aleksandra Đorđevića nisu izborili direktan plasman na Olimpijske igre, pa će se za vizu u Riju boriti na kvalifikacionom turniru.

Đorđević je već u Lilu pominjao "neke stvari", a danas je u Beogradu govorio malo više o tome.

"Nas ne vole u utakmicama za medalju. Njima ne odgovara da je Srbija u finalima, jer FIBA ništa ne dobija od nas. Ni pare, ni marketing", rekao je Đorđević.

"Još u prvoj utakmici sam namerno dobio tehničku, jer sam video šta nam se sprema. Srbija ima veliku košarkašku snagu, ali Srbija svetu ne odgovara u borbi za medalje. Na tržistu kosarke ne predstavljamo ništa, to su mrvice u odnosu na veliki novac koji se okreće. Mi smo federacija koja ima budžet od oko dva miliona evra i malo toga možemo da napravimo na planu međunarodnih odnosa. Ali, neke stvari koje su se desile su očigledne i reagovaćemo na njih... Pa, sam Toni Parker je rekao našem kapitenu Milošu Teodosicu: 'Ti ovde igraš svake godine, a uopšte te ne respektuju (sudije)",
kazao je Đorđević.

Selektor je naveo da će Košarkaški savez Srbije napisati izveštaj zbog svih navedenih stvari i "poslati ga tamo gde treba".

"Možemo da se borimo samo na košarkaskom terenu. Nisam to potencirao, ali smo u internim analizama to itekako konstatovali. Dužnost nam je da to stavimo u izveštaj i pošaljemo ga tamo gde treba, da kažemo da se ne slažemo, pa koliki god imalo efekat",
rekao je Đorđević.

Usledilo je pitanje novinara kako komentariše to što je Srbiji na Evropskom prvenstvu četiri puta sudio isti arbitar, a Đorđević je odgovorio:

"Dobar sudija, tvrd, ali ne znam kako to da objasnim... Kao ni to da nam polufinale sudi Španac. Nejasno je zašto se sportistima koji se spremaju isto kao drugi, oduzima šansa da se pod istim uslovima bore za pobedu. Moramo svi da budemo spremni za te stvari i da nam to bude dodatni motiv za ubuduće".

Selektor je kazao da mu je žao igrača, koji nemaju zaštitu, a podsetio je i na izostanak Bobana Marjanovića sa šampionata Evrope.

"Moram javno da se izvinim Goranu Radonjiću (generalnom sekretaru Košarkaškog saveza Francuske), koji je prijatelj ove kuće, ali pored koga sam slučajno prošao posle pobede nad Finskom i rekao: 'Šta je? Hoćete da nas izbacite sa prvenstva?'",
naveo je on.

"Nemamo mi toliku snagu, da izdržimo da nam oduzimaju igrače na nekim pozicijama. U planu igre ovih godinu dana imali smo jedan određini plan, ideju, a posle 22 dana priprema morali smo sve to menjamo jer je nas je neko uslovio. Nije bilo lako, verujete mi da je na ovom nivou za našu rezprezentaciju svaki igrač zlata vredan, pogotovo igrač koji pravi razliku", rekao je Đorđević.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

15 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
mladenq
Wednesday, 23.09.2015
17:19

Kakva provaljivanje, covjek krivi sudije a ekipa mu u dve utakmice ima jedno 20% procenat suta iz polja

avatar
paja patak
Wednesday, 23.09.2015
17:15

Bravo Sale, a ja, glup, mislio da si ti i igrači krivi. Sad mi je jasno zašto su nas FIBA i sudije ometale kod bacanja ličnih i ubacivanja trojki (da li neko ima evidenciju ovih promašaja?) Naravno, nije mi jasno kako to pre takmičenja nikad ne znamo ono što nam je tako jasno posle. A tako je samouvereno odveo ekipu na prvenstvo. Još nešto, mora da su svetsko moćnici prespavali šampionat u košarci za žene, svetsko fudbalsko prvenstvo za omladince i šampionat u vaterpolu.

avatar
zvezdu VOLI SEKTA!
Wednesday, 23.09.2015
15:28

naravno da nas ne podnose! smradovi!

avatar
UROS DELIJA
Wednesday, 23.09.2015
15:27

Cestitam SalenJa sam sve to sam govorio i ovo dokazuje da si ti pravi navijac i trener! Sto se mene tice mozes da ostanes nas selektor do smrti!

avatar
Mesi G.O.A.T.
Wednesday, 23.09.2015
14:45

Mislim da je ovo klasčni balkanski mentalitet kad ti ne ide onda svali na drugog krivicu.Nema govora jesmo oštećeni u nekim situacijama ali mislim da je glavni razlog ispadanja u polu finalu loša igra naše ekipe.Niko nama nije kriv što nismo pogađali otvorene šuteve što nismo imali ideje u napadu.Sudija može da utiče ali on nije glavni faktor i nije samo nas oštetio,generalno u Fibinim takmičenjima je skroz loše suđenje a i sama pravila košarke pod Fibom.Zato nikada evropska košarka neće biti na nivou NBA dok se neke stvari ne promijene.I da se vratim na ovo suđenje mislim da ne treba kriviti druge jer po meni to ne rade velike ekipe,ako si dovoljno jak,kvalitetan,samouvjeren onda sudija ne može puno uticati na tebe.Može te oštetiti za par poena ali ne treba dozvoliti situaciju da igraš egal sa onakvom ekipm kao Litvanija za koju smatram da smo mnogo kkvalitetniji tim.

avatar
Toti 10
Wednesday, 23.09.2015
14:17

Mozda nas FIBA mrzi, mozda nas i svi ostali mrze, ali nam niko nije kriv sto smo ispali od Litvanaca. Odigrali smo fantasticno u grupi, imali otvoren prolaz do finala, ali nismo polozili veliki ispit. Dosta o teorijama zavere, generalno smo jako lose odigrali to polufinale i tacka.

avatar
Milan Mihajlovic
Wednesday, 23.09.2015
13:52

Ovo poslednje se verovatni odnosi na Bobija....

avatar
33
Wednesday, 23.09.2015
12:33

Bravo Sale, konačno je to neko rekao na glas!

avatar
REVOLT JOS 7 DANA
Wednesday, 23.09.2015
12:29

Sale, hvala ti za ovo! Znao sam da na sta aludiras i dobro je sto si to rekao tek kod kuce, a ne tamo i dobro je sto cemo uputiti neku vrstu protestne note! I nije bio problem samo Spanac nego i Letonac, ali u njegovom slucaju i nismo imali osnova za prigovor osim moralnog:-D (doduse, nisam siguran ni da smo imali neki jak adut, naravno, samo pravno gledanom ni za Spanca), a drago mi je sto postoje naznake da Ercega nece biti na kvalifikacionom turniru za Rio, ali ne zbog toga sto ga ne volim (daleko bilo:-)) nego zato sto mi se dopadaju alternative:-D

avatar
Wednesday, 23.09.2015
12:27

Hvala Sale sto si rekao ono sto svi znamo, a ne da sutis kao u fudbalu sto su godinama sutili i evo gdje su nas doveli! Samo naprijed svi smo uz reprezentaciju i uvijek cemo i biti. VOLIM TE SRBIJO

avatar
ppera 1
Wednesday, 23.09.2015
12:19

Ma naravno da smo znali da je to FIBINA nameštaljka, da su nam oteli zlatnu medalju i da nas mrze jer smo najbolji... :-)

avatar
Milenko Stojanovic
Wednesday, 23.09.2015
12:04

Svaka cast Sale.

avatar
Wednesday, 23.09.2015
11:27

Nepriznati poeni Markovića u kontri (lopta je pre blokade udarila u tablu) i dosuđen nepostojeći faul kod rampe Bogdanovića su 4p razlike u korist Litvanije koje su im sudije poklonile inače bismo mi igrali finale EP koje bi sigurno bilo egal protiv Španije. Posle 1/2 finala SP 2010 pokredeni smo i u 1/2 finalu EP 2015!

avatar
REVOLT JOS 7 DANA
Wednesday, 23.09.2015
15:41

Te dve situacije i jos dve- nedosudjen faul Seibutisa u napadu i priznata dva poena posle tog lakta i nepriznata trojka Teodosica na drugoj strani i dosudjen samo obican faul za nas. Na kraju je umesto tri razlike za njih trebalo da bude (barem) plus sest za nas, sramota!!!

avatar
whynotzoidberg
Wednesday, 23.09.2015
11:25