Sadašnja košarka odlazi u istoriju? NBA testira revolucionarnu promenu pravila, slobodno bacanje od zlata!

Autor: Vladimir Stojanović
petak 27.09.2019.
12:31
Izvor: Sportske.net

U razvojnoj ligi biće uvedena nova pravila, cilj je da se igra ubrza, ali i smanji trajanje utakmice.

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Čeka li nas revolucija u NBA ligi?

Videćemo, tek nova pravila u razvojnom takmičenju, upućuju na to gde bi mogla da krene najjača liga na svetu. Obično se, uz priliku da se u razvojnoj ligi igrači dokažu i izbore za ugovor, tu testiraju pravila koja bi u bližoj budućnosti mogla da budu primenjena u NBA, koja je svet za sebe.

Jedna od stvari koju NBA želi da smanji je trajanje utakmica. Naime, oni bi da spuste meč vremenski ispod dva sata, ali i da pojačaju intenzitet i periode bez igre.

Kao rešenje je ponuđeno samo jedno slobodno bacanje. Ono će vredeti jedan, dva ili tri poena, u zavisnosti da li je u pitanju dodatno, faul na šutu za dva, ili faul prilikom šutiranja trojke. Ovo će važiti tokom celog meča, osim u poslednja dva minuta.

NBA je proučila moguće štetne efekte, brz faul kao posledicu ove promene, jer će timovi što više tražiti loptu u svojim rukama i kontrolu igre.

Broj bacanja će biti manji, ali će i procenti opadati, statistika pokazuje da je mnogo veći procenat iskorišćenog drugog nego prvog slobodnog bacanja. Ako se to ispostavi, jasno da će timovi želeti da fauliraju igrače što pre, kako bi pojačali pritisak na rivala sa penala.

Videćemo kako će se pokazati ova promena, podsetimo, kako bi se ubrzao ritam, u razvojnoj ligi je uvedeno da se posle ofanzivnog skoka, napad skrati na 14 sekundi,m kako bi se ubrzao ritam mečeva.

Prosečno, dueli u razvojnoj ligi traju oko 2 sata i 5 minuta, ova "proba" za cilj ima da ih spusti makar za desetak minuta.

Jer, nova publika traži brže dinamičnije stvari, vreme je dragocenije i o svemu tome Amerikanci razmišljaju i sve mere.

Profit je najvažniji, pa zbog toga nema sumnje da će dobro proučiti situaciju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
NE LJUTI SE COVECE
Friday, 27.09.2019
16:56

Fino, za sekiru - jedan poen, Navaro faul - 3 poena. Napad 14 sekundi, divota, znaci jos jaca fizikalija i hemije za eksplozivnost. Evropa je majka!

avatar
biTan
Friday, 27.09.2019
14:15

Jos jedan dokaz da su im pare bitnije od same igre.. zasto ne smanje tajm-aute i vreme provedeno za reklame ?! Nego se glupiraju sa ovim pravilom ..

avatar
magister
Friday, 27.09.2019
13:37

Ovaj tekst se sjajan. To što se radi u razvojnoj ligi, način na koji se isprobavaju stvari i unapređuje igra, primer je za svaku pametnu osobu i za svaki projekat, za svaku stvar za koju se misli da bi se mogla popraviti. Proba na malom uzorku, sa što manje štete, pa iskustvo iz tog malog uzorka implementirati na veći ili konačan uzorak. Još nešto, smanjenje rizika, koje je tako važno u bilo kom poslovanju, nije nešto što mnogo košta, naprotiv, ideja je kako da se potroši što manje, a postigne što veći efekat. Kad to shvate ljudi koji pokušavaju da vode kompanije, klubove i sportske saveze, pa i društvo u celini, onda će i ovakvi eksperimenti postati redovne procedure stalnog unapređivanja - svega.