Ristić: "U Evropi je bitnija timska igra, mnogo mi znači diploma!"

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 26.07.2018.
14:24
Izvor: Sportske.net, Blic Sport

Novi član Crvene zvezde u opširnom intervjuu pričao o mnogim stvarima.

screenshot: Youtube
screenshot: Youtube

Povezane vesti

Košarkaš Crvene zvezde Dušan Ristić je vrlo živopisna ličnost.

Odrastao u Novom Sadu, stasao u juniorskom pogonu "Crveno-belih" i otisnuo se u SAD gde je, pored košarke, uspeo i da diplomira na katedri za psihologiju.

Upravo je on bio u centru pažnje intervjua na Blic Sportu, gde ga je poznati košarkaški novinar Vladan Tegeltija propitivao o različitim temama.

Na turneji u Kini nosiće dres A reprezentacije Srbije.

"Super je, prija mi rad sa reprezentacijom. Posle četiri godine treniranja sa strancima lepo je što sam konačno ponovo sa svojima. Važno mi je što komuniciram opet na maternjem jeziku, treniram sa našim trenerima. Ovi uvodni treninzi su mi prijali i verujem da će sve proteći u najboljem mogućem redu."

Uporedio je treninge u Evropi i "preko bare".

"Radi se odlično i baš sam komentarisao sa saigračima, da se u Americi radi više jedan na jedan, takozvane izolacije, ide se na individualni kvalitet, dok je ovde izraženija timska igra. Mnogo je bolji protok lopte, niko nije sebičan na treningu, svi hoće da bace pas. Odgovara mi evropska košarka i smatram da mi neće uzeti puno vremena na prilagođavanje".

O svom vremenu u Americi.

"Bilo je to jedno veliko i zanimljivo iskustvo, najbolja odluka za mene, jer nisam samo napredovao kao košarkaš, već i kao osoba. Završio sam fakultet, upoznao različitu kulturu, radio i sa drugim trenerima, upoznao druge filozofije košarke. Poslednje četiri godine su bile fenomenalne za mene i sada se sasvim okrećem profesionalnoj košarci. Spreman sam za sve izazove."

Dusan Ristic

Diploma?

"To mi neizmerno znači. Košarka se igra do nekog perioda. Ona zapravo i nije jedini smisao života. Bože zdravlja, igraću do 35-36. godine. A posle toga koristiću se znanjem koje sam stekao na fakultetu. Zato sam apsolutno uveren u to da je obrazovanje jako bitan faktor za sportiste."

Povratak u Evropu i Zvezdu nije bila jedina opcija.

"Imao sam i opcija da ostanem u Letnjoj ligi, prođem kamp. Ali, iskren da budem, nisam želeo da idem u tom smeru. Smatram da je za moj napredak najbolja opcija igranje u Evropi. U međuvremenu je došao poziv od selektora Aleksandra Đorđevića i Jovice Antonića. To je imalo veliku ulogu u mojoj odluci, da dođem ovde, da se nametnem trenerima. Da pokažem šta mogu da uradim na terenu, upoznam stručni štab, saigrače i fokusiram se na Evropu."

"NBA? To za mene nije završena priča, ali nije cilj sad. Koncentrisan sam na novu sezonu sa Zvezdom", jasan je Ristić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
mosala1983
Thursday, 26.07.2018
15:34

Цирбес, Оџо, Ристић, да није превише ко ће од ових грејати клупу. Да је Храбри радоња ту убеђен сам да би баш Ристић грејао клупу.😁

avatar
NE LJUTI SE COVECE
Thursday, 26.07.2018
17:16

Cirbers će odigrati, sezonu, možda dve maksimum. I Ristić i Odžo su igrači koji moraju mnogo da rade da bi postali fini centri. Trenutno Ristić jeste za klupu i Cirbers je baš zato doveden da Zvezda ima sigurnog, formiranog centra koji će biti dominantniji u ABA ligi.