Prvi pik proradio i ispisao istoriju

Autor: Nikola Miloradović
četvrtak 12.04.2018.
18:07
Izvor: Sportske.net

Stigao je u NBA ligu sa velikim očekivanjima, ali ga je povreda omela da pokaže šta zna na najvećoj pozornici.

Beta/AP Photo/Chris Szagola
Beta/AP Photo/Chris Szagola

Povezane vesti

Filadelfija 76ersi su minule godine imali pravo na trećeg pika na draftu, ali su u trejdu sa Seltiksima uzeli pravo da prvi biraju, pa je tako u njihove redove stigao mladi Markel Fulc sa Univerziteta Vašington.

Imao je impresivnu statistiku na koledžu, a ovog 19-godišnjaka su po dolasku u NBA počeli da porede sa Džejmson Hardenom, kako zbog osetne "lakoće" u njegovoj igri podseća na zvezdu Hjuston Roketsa.

Ipak, na samom startu njegove profesionalne karijere pojavili su se problemi. Imao je nezgodnu situaciju sa ramenom, zbog toga je pokušavao da problemima prilagodi svoj šut, pa je u startu imao očajne procente iz igre, ali i sa linije slobodnih bacanja, koja je izvodio krajnje specifično zbog bolova koji su mu se javljali u predelu ramena.

Ubrzo je podvrgut rehabilitaciji, nije ga bilo u postavi Siksersa i očekivalo se da se na parket neće vraćati do kraja sezone.

Ipak, Fulc se vratio na teren i odigrao poslednjih 10 utakmica u sezoni, a na poslednjoj je ostavio impresivan učinak, pritom je ispisao i istoriju NBA lige.

Naime, on je u ubedljivoj pobedi nad Baksima (130-95), 16. vezanoj za Sikserse, upisao tripl-dabl učinak. Zabeležio je 13 poena, 10 asistencija i 10 skokova, te je tako postao najmlađi igrač u istoriji NBA lige kojem je pošlo za rukom da upiše dvocifren učinak u tri statističke kolone.

Tako je stao ispred kolege iz njegove draft generacije Lonza Bola, koji je sa 20 godina i 15 dana starosti upisao tripl-dabl, ali i LeBrona Džejmsa, koji je sa 20 godina i 20 dana starosti upisao svoj prvi tripl-dabl. Fulcu je to pošlo za rukom sa 19 godina i 317 dana starosti.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke