Pravila postoje, ali ih je Evroliga učestalo kršila! Ko može da nasledi PAO?

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 11.06.2020.
19:56
Izvor: Sportske.net

Evroliga ima svoje Propozicije takmičenja.

EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS
EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Povezane vesti

Evroliga je ostala bez Panatinaikosa.

Grčki klub je odlučio da se takmiči u FIBA Ligi šampiona, pa je tako trenutno elitno takmičenje ostalo sa timom manje.

Ko će zauzeti mesto Panatinaikosa?

Svi se nadamo da će to biti Partizan koji to i zaslužuje, ali je favorit Virtus iz Bolonje u koji je uloženo daleko više novca. Šta kažu Propozicije takmičenja?

Panatinaikos mora da proda licencu kako ne bi bio u debelom minusu.

Moramo napomenuti i to da licencu može kupiti i tim koji je već sada u Evroligi i koji nema A licencu, poput Himkija, Zenita, pa i Crvene zvezde mts.

"Samo timovi sa garantovanim ugovorom i tri uzastopne godine učešća u Evroligi mogu da prenesu svoju licencu trećem klubu, nakon što takav potez prihvati Generalna skupština i sve dok su ispunjeni uslovi. Zamena iz bilo kog razloga zahteva da stari klub nastavi sa prodajom svojih akcija u skladu sa procedurama i kriterijumima o kojima je odlučeno", stoji u Propozicijama.

Evroliga je često kršila svoje Propozicije. Recimo, u njima piše da nije dozvoljeno igrati u dvoranama sa manjim kapacitetom od 10 hiljada mesta, a vezano je i za A licence pošto po Propozicijama ne sme više od dva kluba iz iste lige da imaju A licencu, što nije slučaj sa Špancima.

I ako neko iz Evrolige kupi A licencu, svakako ostaje upražnjeno mesto u Evroligi, a glavni favoriti da ga popune su Partizan i Virtus.

Podsetimo, Virtus arena može da primi nešto manje od 9000 gledalaca.

baner 2

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke