Pozivnica za Evroligu (ni)je realna!

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 10.04.2019.
09:34
Izvor: Sportske.net

Priča o specijalnoj pozivnici za učešće u Evroligi ovih dana je aktuelna među navijačima Crvene zvezde mt:s i Partizana.

Beta/Branislav Božić/Ds
Beta/Branislav Božić/Ds

Povezane vesti

Nakon eliminacije u polufinalu plej-ofa ABA lige predsednik KK Partizan NIS Ostoja Mijailović probudio je novu nadu među pristalicama svog kluba kada je Evroliga u pitanju.

Prvi čovek crno-belih najavio je da će Partizan NIS aplicirati za specijalnu pozivnicu ukoliko u Evrokupu usledi rasplet koji bi otvorio mesta za još jedan klub u eliti.

Pred finale ABA lige i navijači Crvene zvezde mt:s govore o istoj temi. Pristalice crveno-belih veruju da će u slučaju da Valensija osvoji Evrokupu prednost imati poraženi u finalu ABA lige, a ne eliminisani u polufinalu.

Kakva je zaista situacija i čemu mogu da se nadaju u Partizanu i klubu koji bude poražen u finalu ABA lige?

Pođimo od toga da će Evroliga u narednoj sezoni brojati 18 klubova i da na spisak klubova koji imaju dugoročne ugovore dodata dva imena.

Minhenski Bajern i Asvel priključiće se klubovima koji imaju ugovore sa Evroligom, a to znači da će Nemačka imati dva učesnika. Šampion Bundeslige takođe će se plasirati u Evroligu, a ukoliko to bude Bajern očekuje se da vicešampion zauzme upražnjeno mesto.

Plasman u Evroligu obezbediće šampion VTB lige, ACB lige, ABA lige i Evrokupa!

Tu dolazimo do "začkoljice" o kojoj se ovih dana govori. Ukoliko Valensija osvoji Evrokup šampion Španije neće moći da računa na mesto u Evroligi jer je doneta odluka da jedna zemlja ne može imati više od četiri predstavnika u eliti.

Zbog toga se u Beogradu uzdaju da bi upražnjeno mesto moglo da pripadne Partizanu ili još logičnije, poraženom u finalu ABA lige (Crvena zvezda mt:s ili Budućnost Voli), ali mnogi zaboravljaju ono što je Đordi Bertomeu govorio početkom februara u Podgorici.

Prvi čovek Evrolige objasnio je ljubiteljima košarke u regionu da Velika Britanija i Francuska predstavljaju najzanimljivije tržište za elitno takmičenje. To znači da bi u ovim zemljama trebalo tražiti klub koji bi mogao da dobije specijalnu pozivnicu ukoliko Valensija osvoji Evrokup.

Ne treba zaboraviti ni timove iz VTB lige jer Rusi ulažu ogroman novac i sigurno da teže tome da uz CSKA i najbolje rangirani tim regionalne lige još jedan klub dobije mesto u eliti.

"Bajern i Asvel smo uključili jer verujemo da će to popularizovati košarku u dva velika tržišta. Imamo i kontakte sa Parizom i Londonom, da vidimo da li dugoročno mogu biti opcije. Ne verujem da će biti promena u sezonama pred nama", rekao je tada Bertomeu i dodao,

"U suštini mislim da je fer da ako neko osvoji Evrokup, uđe u Evroligu, opstane, da zaslužuje da bude dugoročno tu. Evrokup je opcija i za timove iz regiona da dođu do Evrolige", kazao je prvi čovek Evrolige.

Kada se sabere dva i dva, utisak je da je Đordi Bertomeu rekao dovoljno i da je mala verovatnoća da bilo ko i ABA lige, izuzev šampiona, u narednoj sezoni zaigra u Evroligi.

Zbog toga će za košarkaše Crvene zvezde mt:s biti jako značajno da u finale uđu maksimalno spremni i koncentrisani na konačni cilj svesni činjenice da im samo titula u ABA ligi garantuje povratak na veliku scenu.

Evroliga 2019/20:
Anadolu Efes (Turska)
Armani Milano (Italija)
Bajern Minhen (Nemačka)
CSKA Moskva (Rusija)
Barselona (Španija)
Fenerbahče (Turska)
Baskonija (Španija)
Asvel (Francuska)
Makabi Tel Aviv (Izrael)
Olimpijakos (Grčka)
Panatinaikos (Grčka)
Real Madrid (Španija)
Žalgiris (Litvanija)
Najbolje plasirani tim ACB lige bez licence*
Najbolje plasirani tim Bundeslige
Najbolje plasirani tim VTB lige
Najbolje plasirani tim ABA lige
Osvajač Evrokupa

* Ukoliko španski tim osvoji Evrokup Španija neće dati dodatnog učesnika Evrolige.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

17 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ariton
Monday, 15.04.2019
12:55

Ma nema bre nista od ove ljubavi i to je kraj.Kakva pozivnica kakva evroliga.

avatar
ercov
Wednesday, 10.04.2019
14:43

Ne palimo se na ovakve vesti jer ni jedan klub sa ovih prostora nece dobiti specijalnu pozivnicu. Samo para busi gde burgija nece.

avatar
_Goran_
Wednesday, 10.04.2019
13:32

Ma nema sanse da neko iz ABA lige dobije tu pozivnicu. I ovo im je previse sto su nam dozvolili jedan klub, samo se pare gledaju nazalost..

avatar
Wilt 100+
Wednesday, 10.04.2019
11:30

Globalizaciija I pare , dugoročni projekat da sa NBA naprave jedinstvenu ligu . Navijači, tradicija i škola košarke ne znače baš ništa ili vrlo malo .

avatar
bagra
Wednesday, 10.04.2019
10:35

Ma gde realno, posle trece utakmice i onakvog (ne)igranja, mogu samo da igraju ABA2 ligu. Treba da se pokriju usima, da se niko ne javlja do septembra meseca.

avatar
noxovac993
Wednesday, 10.04.2019
10:09

Ili jos logicnije porazenom u finalu? Pa ta dva tima u finalu nisu nista za evropsku kosarku.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Wednesday, 10.04.2019
09:53

Zasto je jos logicnije da porazeni u finalu dobije WC? Ako si izgubio i ako si drugi na postolju, to je to, najbolje sad da se i to nagradjuje. Zna se da neki pravi kriterijum u EL zapravo ni ne postoji, a mi smo pre sto godina trebali da dobijemo ''A'' licencu koja nam je bila obecana isto kao i ovde hala za treninge. Pre svega velicina i znacaj i navijaci pa onda sve ostalo.

avatar
biTan
Wednesday, 10.04.2019
10:10

Bravo,logicnije je da cervrtoplasirani tim koji ispadne u polufinalu dobije vajld kard nego finalista...

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Wednesday, 10.04.2019
13:28

A to sto smo pokradeni u polufinalu te ne zanima? WC ide klubovima za njihove specijalne zasluge, to je citava logika kojom se rukovodim.

avatar
deki trbic
Wednesday, 10.04.2019
11:00

Samo pobednik ide u EL, ne može nikako poraženi, nema logike