Potres u Turskoj, dva NBA pojačanja u Ankari i rukavica u lice velikanima iz Istanbula!

Autor: Nikola Miloradović
četvrtak 23.07.2020.
18:29
Izvor: Sportske.net

Može li tim iz prestonice da napravi pometnju u klupskoj košarci u Turskoj?

STARSPORT/ Pedja Milosavljevic
STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Povezane vesti

Godinama unazad u Turskoj dominiraju klubovi iz Istanbula, Efes, Fenerbahče, Galatasaraj i Darušafaka.

Pinar Karšijaka iz Izmira je umela da se umeša u borbu za vrh, iznenadili su 2015. godine kada su uzeli i titulu, među najjačim klubovima je i Tofaš iz Burse, a tu je i peti veliki klub iz Istanbula, Bešiktaš.

Turk Telekom je iz sezone u sezonu rastao, naredne su izgleda rešili da se umešaju u borbu za sam vrh tabele, ali i da napadnu trofej u jednom evropskom takmičenju.

Ekipa iz Ankare je ovog leta produžila saradnju sa Kajlom Vilčerom, kanadski reprezentativac je svakako igrač evroligaškog kalibra, koji iza sebe ima i zavidno NBA iskustvo.

Saradnju sa klubom je produžio i trener Burak Goren, a novi ugovor potpisao je i bek Muhamed Bajgul.

Stigao je i plejmejker Čan Korkmaz iz Galatasaraja, krilni centar Samet Gejik iz Bešiktaša, a angažovan je i bek Erdi Gulaslan iz Beledijespora.

Došao je red da se angažuju i stranci, prvi je stigao novopečeni prvak Španije Majkl Erik iz Baskonije, veliko pojačanje za tim iz Ankare na poziciji centra.

Majkl Erik
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Sada su angažovana još dva pojačanja i to sa NBA pedigreom.

U pitanju su bivši plej Fenerbahčea Tajler Enis i bivši košarkaš Lokomotive Kubanj Sem Deker.

Brat bivšeg košarkaša Crvene zvezde Dilana Enisa je u Fener stigao leta 2018. godine kao veliko pojačanje, sa zavidnim iskustvom iz NBA lige, gde je nosio dresove Finiksa, Milvokija, Hjustona i LA Lejkersa.

Ipak, doživeo je tešku povredu na samom startu evropske karijere, propustio je gotovo čitavu sezonu i minulog leta se rastao sa Fenerom.

Potpisao je ugovor sa Toronto Reptorsima, ali su ga oni vejvovali, da bi se preselio u redove njihove filijale u Razvojnoj ligi, pa je u sezoni za nama branio boje ekipe Reptors 905, beležio je 17,1 poena, 7,4 asistencije i 5,4 skokova po meču u "Dži" ligi.

Tajler Enis
Foto: Epa/Paul Buck NBA

Sada je stigao u Ankaru u paketu sa Semom Dekerom, koji je imao zapaženu sezonu u dresu Lokomotive Kubanj iz Krasnodara.

Beležio je 13,1 poena i 5,3 skokova po meču u Evrokupu, a iza sebe takođe ima veliko iskustvo iz NBA, igrao je za Hjuston, Kliperse, Klivlend i Vošington pre nego što je stigao u Rusiju, upisao je ravno 200 nastupa u najjačoj ligi sveta i beležio 5,5 poena po meču.

Tako je Turk Telekom kompletirao sjajnu petorku za narednu sezonu, nisu ni završili sa pojačanjima, spekuliše se da hoće i Koltona Ajversona, koji je napustio Zenit, a sa igračima ovog kvaliteta jasno je da će "baciti rukavicu" timovima iz Istanbula u borbi za tron u Turskoj.

Igraće i FIBA Ligu šampiona naredne sezone, sada je jasno da će biti jedanod favorita i za trofej u tom takmičenju.

kosarka

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke