Poruka iz Zagreba: ''Zvezdi smo dopuštali neke stvari, promenu imena...''

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 19.03.2018.
15:54
Izvor: Sportske.net, sportske novosti

Nekadašnji direktor Zadra i Cibone, ali i jedan od osnivača ABA lige govorio je za zagrebačke ''Sportske novosti'' o stanju u košarci u Hrvatskoj i regionu i tom prilikom dotakao se i pojedinih srpskih klubova.

Beta/Branislav Božić/Ev
Beta/Branislav Božić/Ev

Povezane vesti

Božo Milićević je decenijama imao važnu ulogu u hrvatskoj košarci, za njegovo ime vezuje se i osnivanje regionalne ABA lige koja je uspešno zaživela, a danas se odvija u drugačijoj organizaciji, pod kontrolom klubova.

Njemu se ta nova organizacija ne dopada, a evo i zbog čega.

''Namerno smo napravili da klubovi ne odlučuju o važnim stvarima. Ta je odluka bila dobra jer je liga bila vrlo objektivna, čemu najbolje svedoči ono finale u Beogradu koje su igrale Cibona i Cedevita.

U međuvremenu su se stvari promenile, stasali su neki klubovi, jedni politički, drugi ekonomski, i želeli su preuzeti upravljanje ligom. Ja i dalje mislim da klubovi ne mogu voditi takvu kompleksnu ligu jer tu nema sreće, uvek će biti repova. I nisu svi u ravnopravnom položaju''
, smatra Milićević u intervjuu za ''Sportske novosti''.

Na pitanje novinara da pojasni u čemu se ogleda ta neravnopravnost, Milićević se dotakao i Crvene zvezde i FMP-a, a indirektno i nekih drugih.

''U ovoj je ligi deo zemalja iz EU i moraju se ponašati u skladu sa zakonima EU, imati čiste ugovore s igračima, a drugi deo lige, e, to su nasleđeni, neki davno zaboravljeni principi poslovanja.

Važno je ko se kako zove, brendovima se gleda kroz prste, pa imamo netransparentne klubove.

Pitanje je ko bi imao dominaciju kad bi svi bili u istim okvirima. Mi smo Zvezdi, nije nikakva tajna, dopuštali neke stvari, promene imena, nejasnu situaciju s FMP-om i tu nije bio problem s nama, nego s njihovim zakonodavstvom. Nama je pak odgovarao brend Zvezde.

Međutim, kad celi ovaj prostor uđe u EU, ovde će se izgubiti pravila igre koje sada postoje za neke. Dok tako ne bude, u prednosti će biti populisti, bukači, galamdžije i oni će prodavati maglu. Jer ovo što se trenutno događa čisto je prodavanje magle i demagogija'',
objašnjava Milićević.

On je dodao i da klubovi iz zemalja Evropske unije, poput Slovenije i Hrvatske danas plaćaju pet igrača koliko klubovi van EU izdvajaju za čak desetoricu košarkaša u svojim timovima. S tim u vezi, naglasio je i da je Srbija u prednosti zbog šire baze i većeg broja stanovnika.

Jedna od tema koja već godinama opterećuje evropsku košarku je sukob na relaciji FIBA - Evroliga, a Milićević rešenje vidi u inicijativama koje treba da poteknu od strane nacionalnih Saveza.

''FIBA je sastavljena od nacionalnih saveza, stoga su oni ti koji su je dužni promeniti. Treba joj vratiti dignitet, dati važnost velikim takmičenjima. Ligaška takmičenja pak moraju voditi klubovi ili druge formirane lige, ta takmičenja ne smeju biti na teret države i trebaju funkcionisati tržišno.

EU funkcioniše po principu tržišnog takmičenja, a to je razlog zašto je FIBA izgubila utakmicu s Evroligom. Profesionalni sport danas mora zarađivati novac, sve je ostalo državni diktat'',
istakao je Milićević.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

26 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Piksi G0L iz kornera
Tuesday, 20.03.2018
13:40

Svi znamo gde je izvor ovim prici, ali kazem dok se bune Hrvati i hrvatski klubovi osnovani u Hrvatskoj to je dobro za srpsku kosarku.

avatar
Pretorijanska Garda
Monday, 19.03.2018
21:28

Mnogo im je krivo jer je nas lobi jaci. Isto bi radili i oni, ali ne mogu. Mi dominiramo, imamo prevlast, organizovaniji smo, talentovaniji, i pozicija srpske kosarke se ovim potezom popravila, nezavisno od klupske tacke gledista, gde su isti prilicno zainteresovani za kosarku i imaju sposobne ljude sto ih vode...Samo nasi klubovi uzimaju Jadran uglavnom...Ko im je kriv kada nisu finansijski podrzali Cibose kada je trebalo...il pak taj nihov navodno cenjeni Zadar...Gde im je trostkruki sampion Evrope Split? Napustise svoje klubove sa sve navijacima, celokupnom podrskom, svi su presli olako preko toga, nije ih zanimala sudbina tih klubova...Sada se setili da im ovo ne odgovara...I da zele da popune Abu, ionako ne postoje bolja resenja, Makedonci treba mozda da se bune, ali nakon toliko silnih brukanja, i oni pak nemaju osnova.....Olimpija je trebala da izvisi za Jadran jedne sezone, i nista se nije desilo, sta cemo s tim... Brendovi doprinose znacenju ove lige, njenom kvalitetu, atraktivnosti...Zar najveci/najpopularniji brend i ime u sportu ovde, ne zasluzuje da se malo pogleda kroz prste...zasluzuju i njihovi klubovi, ali nikog nije bilo briga, a za ovu nasu situaciju se sada setili da se oglase, kada na terenu ne mogu da pridju i to se prebacilo i van istog.... Gotive i pominju FIBU koja zeli sve, a ne nudi nista, i jos se cude sto puce ta prica ko balon, pre nego sto i pocela...Klasicno kukanje, a sami su doprineli tome, i da je jako bogata Cedevita vladar svih ovih godina, sad bi cutali....

avatar
babaroga
Tuesday, 20.03.2018
10:07

Njih bi i mogao da razumem. Ali pogledaj sta pisu zene u crnom? Odlucili da podrze ovu retoriku, kad ih ja pitam da li su citali intervju Drazena Petrovica oni kazu to je hrvat, laze. Sada stoje iza ovih koji kazu da je Zvezda menjala ime (vrv zbog toga) a sami kazu kako je to FMP... Nemaju pojma sta vise govore, koga podrzavaju, gde teraju traktor.

avatar
nenadnenad1234
Tuesday, 20.03.2018
18:10

Vas predsednik je rekao to za promenu imena, nismo mi.

avatar
Gazzaev93
Tuesday, 20.03.2018
12:40
avatar
Man united
Monday, 19.03.2018
18:31

Обрадовали се Гробарчићи овим паткама које пушта њихов суграђанин :Р

avatar
Niko Neko
Monday, 19.03.2018
18:20

Dopustili ste da Zagreb ima 3 predstavnika, što nije dozvoljeno. Zato tišina tamo dok ZVezda i Srbija slave još jedan uspeh.

avatar
12 NEDELJA DO ISTINE
Monday, 19.03.2018
20:36

Porucuju vam Slavko Komar, Ivo Lola Ribar, Stjepan Supanac i radnici Idee!

avatar
PARTIZAN 36
Monday, 19.03.2018
17:52

😂😂😂 ma nemoguče da su oni promenili ime kluba...zar nisu sada IDEA😂😂😂 al ono direktno u srce predgradja si ubo

avatar
Kori Volden
Monday, 19.03.2018
18:06

kk partizanigokeadinamik. :)

avatar
Гробар1971
Tuesday, 20.03.2018
11:47

ko ne zna neka proveri kk idea je to najveći hrvatski klub

avatar
PARTIZAN 36
Monday, 19.03.2018
22:34

Pozdravi K i M 😂😂😂

avatar
Ponos Srbije
Monday, 19.03.2018
19:21

To su vase price iz zagreba. Uvek ste bili treci tim

avatar
RIP KOBE
Monday, 19.03.2018
17:08

Pitanje je ko bi imao dominaciju kad bi svi bili u istim okvirima. Mi smo Zvezdi, nije nikakva tajna, dopuštali neke stvari, promene imena, nejasnu situaciju s FMP-om i tu nije bio problem s nama, nego s njihovim zakonodavstvom. - enough said here alone!

avatar
nenadnenad1234
Monday, 19.03.2018
17:06

Dopustili ste Zvezdi da promeni JMBG i da nastavi neometano da se takmici u ABA ligi koda se nista nije desilo. Dopustili ste da FMP igra ABA ligu, iako je filijala Crvene Zvezde, sam predsednik Zvezde kaze da se deo budzeta kluba, odvaja za FMP. Dopustili ste klubu ciji je vlasnik menadzer da ucestvuje u ABA ligi. Prekrsili ste sopsveni dogovor za Karposem. Izgubili ste 2 do 3 mesta u EL i jos mnogo stvari koje ste uradili, a za to niko nije odgovarao. I vi se tek sad javljate, pa kako vas nije sramota?