Počinje finale Istoka, "Kralj" sa konjicom stiže pred "tvrđavu"

Autor: Boban Filipović
nedelja 13.05.2018.
18:54
Izvor: Sportske.net

Da li će kruna ostati na LeBronovoj glavi? Mogu li Kelti da prekinu njegovu strahovladu?

Beta/AP Photo/Michael Dwyer
Beta/AP Photo/Michael Dwyer

Povezane vesti

Finalna serija istočne konferencije počinje večeras u Bostonu.

Biće to repriza prošlosezonskog finala, ali se u oba tabora mnogo toga promenilo.

Kada je Kajri Irving rešio da napusti Kavlirse i da pređe u Seltikse odmah je postalo jasno od koga će šampionu Istoka pretiti najveća opasnost. Međutim, Kajri se povredi u zao čas, to je bio samo jedan u nizu pehova koji je zadesio ekipu Breda Stivensa, ali Seltiksi su u prve  dve runde doigravanja po ko zna koji pout pokazali koliko su velika franšiza.

Put Kelta do finala išao je preko Milvokija i Filadelfije, protiv Baksa je presudila prednost  domaćeg terena, protiv 76ersa iskustvo, ime i momentum, pisao sam nedavno naširoko o tome.

S druge strane, Klivlend se baš namučio u četvrtfinalu protiv Indijane. Pejsersi su predvođeni fenomenalnim Oladipom otvorili seriju brejkom, ali je LeBron uzvratio i na svojim leđima odveo svoj tim dalje posle sedam utakmica. U majstorici je možda bio i malo poguran od strane sudija. Onda je došla na red stara "kraljeva" mušterija, Toronto Reptorsi, radila je "metla", a završni čin kanadske tragedije bio je otkaz kouču Dvejnu Kejsiju, inače laureatu za najboljeg trenera u NBA ove sezone pošto je njegova ekipa bila najbolja na Istoku u regularnom delu sezone.

Tim koji ima najboljeg košarkaša na svetu u ovom trenutku ne može da pobege od uloge favorita. LeBron je dobio osam od poslednjih 11 konferencijskih finala, a sva tri puta kada se to nije desilo šampion Istoka je morao da dobije njegov tim (Klivlend, Majami) bilo u finalu, bilo na putu do finala. Dva puta su to bili baš Boston Seltiksi, jednom Orlando Medžik.


Uz to, Džejms je odigrao više utakmica u plej-ofu nego svi košarkaši Seltiksa zajedno i nijedan igrač nije imao više uspeha od njega u istoriji protiv najtrofejnije NBA franšize u postsezoni - zabeležio je 21 pobedu nad Keltma u plej-ofu do sada.


Bostonovi aduti su jači timski duh, raznovrsnija igra, veći broj igrača spremnih da preuzmu odgovornost, nesumnjivo bolji trener i "TD Garden". Kelti su dobili sve utakmice pred svojom publikom u ovosezonskom plej-ofu, a i u finalnoj seriji će imati prednost domaćeg terena jer su u regularnom delu sezone bili bolje plasirani od Kavsa.

Finale istočne konferencije počinje u nedelju uveče u 21:30h po srednjeevrpskom vremenu.    

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke