Počela operacija Kina 2019. - cilj je medalja, selektor košarkaškim razlozima objašnjava izostanke

Autor: Pavle Knežević
četvrtak 18.07.2019.
14:03
Izvor: Sportske.net

Najbolji centar sveta kasnije će se priključiti nacionalnom timu. Bez pominjanja imena - tu su igrači koji su zaslužili poziv i koji se uklapaju u viziju.

Sportske.net/Pavle Knežević
Sportske.net/Pavle Knežević

Povezane vesti

Košarkaši Srbije počeli su danas operaciju Kina 2019, a cilj je jasan i niko od njega ne beži – medalja. Selektor Aleksandar Đorđević kaže da ima viziju tima, da je na osnovu nje sastavljao ekipu, ali je ponovio da niko nije otpao.

"Prvo želim da uputim veliki, veliki pozdrav našem prijatelju koji je trebalo da bude ovde sa nama. To je naš prijatelj i saigrač Ognjen Kuzmić. Sve misli ovih momaka idu ka njemu. Želimo da što pre ozdravi i da se što pre vrati ovde u svoju ekipu, kojoj je mnogo dao i kojoj će mnogo dati", bilo je prvo što je selektor rekao novinarima u Beogradu.

Na pripreme je došlo 17 igrača, a Nikola Jokić će se priključiti timu 2. avgusta zbog NBA pravila.

"Nadam se da ćemo biti spremni za početak, ali i za kraj prvenstva. Pred nama je jedno zahtevno takmičenje, koje svi priželjkuju godinama. Promenjen je kompletan način takmičenja, sistem i kvalifikacije.

Imali smo dve godine ni malo lakog puta da dođemo do šanse da se borimo za jednu od medalja, jer je to naš cilj. Hvala svakom pojedinačnom igraču koji se odazvao pozivu i odradio makar jedan trening, na svima njima je budućnost srpske košarke i nastavak tradicije
", kazao je Đorđević.

Stručni štab je promenjen, umesto Milana Minića tu je sada Darko Rajaković iz Feniks Sansa.

"Sa moje strane, mislim da smo grupa ljudi koji svesno ulazi u takmičarske rizike i želju za pobedama, to nas drži, to smo izgradili. Mislim da nikad nismo bili u ovakvom sastavu, uvek je neko falio. Dužni smo da se vratimo sa jednom od medalja. Dosta smo ozbiljni, nadam se kad počnemo da radimo da će biti malo vremena za zabavu", kazao je Đorđević.

Pred početak priprema najveću buru izazvalo je skraćivanje spiska i izostanak Nikole Kalinića i Nemanje Nedovića. Đorđević je tada dao šturo objašnjenje da svi razumeju zašto ih nema, ali to je ponovo bila neizbežna tema.

"Na meni je taj deo i ta težina zadatka. U ovom trenutku, kad pogledam ekipu mislim da smo izuzetno spremni, popunjeni na svim pozicijama, svi igrači koji su ovde su zaslužili poziv.

Kažem da je to bila teška odluka. Svi koji su bili na spisku su i dalje deo ekipe i mogu da očekuju poziv u budućnosti. Postoje vizije i razmišljanja u kom pravcu ćemo ići. Na nekim stvarima moramo da težimo, to je 'sajz'. Imamo igrače koji su iskočili i došli do kvaliteta i sigurnosti do koje ja kao selektor polažem računa.

U tom smeru razmišljam da oformim igru koja će nam dati rezultate. Imamo ekipu koja je zrela, koji ne beže od takmičenja, uz maksimalno poštovanje svakog protivnika protiv koga ćemo igrati. Ne samo na Svetskom prvenstvu, već i ranije
", rekao je Đorđević.

Što se tiče pritiska i očekivanja javnosti, selektor je jasan:

"Niko od ovih momaka koji nose plavu majicu ne beži od odgovornosti. Znate da je to naš veliki cilj i obaveza", rekao je Aleksandar Đorđević.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke