Partizan - Sa kojim sastavom u Evroligu, ako poziv stigne?

 • Autor: Darko Mitrović

 • 16. april 2019.

 • 10:23

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Koji od igrača iz aktuelnog sastava imaju evroligaški kvalitet?

Partizan - Sa kojim sastavom u Evroligu, ako poziv stigne?
Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS
Kako se bliži leto i kraj tekuće sezone, sve glasnije se spekuliše i o mogućnosti da se Partizan ipak vrati u evropsku elitu, bez obzira što je u ABA ligi zaustavljen već u polufinalu plej-ofa.

Maštu navijačima Partizana nedavno je, odmah posle eliminacije od Crvene zvezde, raspalio prvi čovek kluba Ostoja Mijailović, najavljujući borbu za dobijanje specijalne pozivnice za Evroligu, pogotovo ako Valensija osvoji Evrokup, što se sinoć i dogodilo.

Znate već, Španija neće moći da ima više od četiri predstavnika, Valensija bi bila njihov peti tim, pa će jedno mesto u Evroligi ostati upražnjeno i svi se nadamo da će ga popuniti drugi tim iz ABA lige, pored šampiona.

Da Partizanove najave nisu samo prazne priče, juče je potvrdio i menadžer Miško Ražnatović, koji je takođe najavio borbu za specijalnu pozivnicu.

Hajde sada da pretpostavimo da će se to zaista dogoditi i da će Partizan dobiti ovaj poziv iz Evrolige. Onda će se postaviti pitanje kako formirati konkurentan tim za evropsku elitu i koje od igrača iz sadašnje ekipe treba zadržati.

Nedavno smo na ovim stranicama objavili statistički učinak Partizanovih igrača tokom čitave sezone ABA lige i nema dileme da je Australijanac Džok Lendejl ostvario najbolji učinak, da je tokom čitave sezone imao konstantno dobru formu, bio čovek odluke u dramatičnim završnicama, sve do poslednje utakmice u polufinalu plej-ofa, kada je potpuno podbacio.

Osim njega, i iskusni plejmejker Aleks Renfro se pokazao kao pravi izbor crno-belih, njegovo iskustvo je i ove sezone mnogo značilo crno-belima i verujemo da bi tako moglo da bude i u Evroligi. Ali, pod uslovom da na kraju sezone dođe do njegovog dogovora sa upravom.

Ali, to se ne može reći za Markusa Pejdža, koji je imao suviše oscilacija tokom sezone i na koga se crno-beli ne mogu sa sigurnošću osloniti, pogotovo u Evroligi.

Od onih za koje bi još moglo da se kaže da u sadašnjem timu Partizana imaju evroligaški potencijal, treba izdvojiti Vanju Marinkovića, Radeta Zagorca, jer i jedan i drugi mogu i moraju u kontinuitetu bolje nego što su pokazali ove sezone, pod uslovom da ih povrede zaobiđu, sa čime je Zagorac imao mnogo problema ove serzone.

Naravno, o kapitenu Novici Veličkoviću ne treba trošiti reči, samo ako ga zdravlje posluži, bez obzira na godine, uvereni smo da bi predvodio crno-bele i na povratku u Evroligu.

Uz sve pomenute, Partizan ne bi smeo da se odrekne talentovanog Marka Pecarskog, za koga bi Evroliga bila najbiolja škola za košarkaško sazrevanje i definitivnu potvrdu potencijala o kojem se već nekoliko godina govori u superlativima i koji je pokazao u juniorskoj konkurenciji.

Kod svih ostalih postoji veliki znak pitanja, da li bi na njih Partizan mogao ozbiljno da računa u Evroligi. Možda Ali Nikolić, možda Jaramaz, ako ne bude nekih boljih rešenja... Što se tiče Bandže Sija, za očekivati je njegov odlazak posle već druge sezone u crno-belom dresu.

Crno-belima će, bez obzira da li će sledeće sezone igrati u Evroligi, ili će se za plasman boriti kroz ABA ligu, na leto biti neophodna pojačanja na šuterskim pozicijama, kao i na centarskim, gde će Partizan morati značajnije da unapredi svoj kvalitet.

Ako za to bude finansijskih mogućnosti...
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari