Partizan – Posle Turaka još jedan debitant, ali kakav!

Autor: Ivan Cvetković
sreda 28.10.2020.
10:50
Izvor: Boris Jovanović

Mnogo poznatih lica u Buržu...

jlbourg-basket.com
jlbourg-basket.com

Povezane vesti

Partizan je pobedom nad Baščehirom malo skinuo pritisak posle loših rezultata na početku sezone, dokopali su se druge pobede u Evrokupu. Čini se da, kako su krenuli, košarkaši Huventuda nemaju nameru da nekome prepuste čelnu poziciju, ali Partizan je sada treći sa 2-2 skorom. UNIKS ima takođe dve pobede i meč manje, a crno-beli bi veliki korak ka narednoj fazi mogli da naprave u sredu kada u Beograd stiže Burž.

Poput Turaka i ovaj francuski klub je novajlija u Evropi. Dolaze sa istoka Francuske, ne može se reči da imaju neku sportsku tradiciju, fudbal je u trećoj ligi, svi talentovani gravitiraju ka većem Lionu.

Košarkaški klub je dobio novu dvoranu pre nekih šest godina, iako postoije više od vek, prvi put su se pojavili u eliti 2014. godine, odmah ispali, ali se i brzo vratili, nakon dve sezone. Od tada su stabilni, prošle sezone kada je prekinuto prvenstvo zbog pandemije bili su peti sa skorom 16-9, to je bio konačan plasman i doneo im istorijski debi u Evropi.

Partizanov rival nije igrao zbog osmorice igrača zaraženih koronom protiv Uniksa i Venecije, dobili su Turke, izgubili od Huventuda. Kontinuitet imaju, Crnogorac sa francuskim pasošem, Savo Vučević je trener već četiri sezone, ranije je radio u Monaku, Antibu, po Belgiji, poznatiji je možda kao brat Bore Vučeviča, legende Bosne i stric Nikole, crnogorske NBA zvezde.

Šalimo se jasno, čovek ima odličnu karijeru u Francuskoj, u Belgiji je bio i prvak dva puta. Tim mu je pojačan za Evropu, doveli su Šruba koji je imao dobre epizode u Italiji, AEK Atini i Zenitu, i ima dosta iskustva u Evrokupu. Stigli su centar Darel Poirije koji je igrao u razvojnoj ligi u Ametrici, nikada nije dobio šansu u NBA, a klub je pojačao i Ašćerić koji se vratio posle dvogodišnjeg iskustva u Megi u Francusku. Povremeni reprezentativac Srbije je igrao za Lil i Tulon ranije, pa mu nije potrebna neka adaptacija.

Kadim Alan Burz

Oni koji prate NBA se sećaju epizode Kadoma Alena u Niksima, dobio je iz razvojnog tima Vestčestera priliku u Njujorku, odigrao desetak utakmica, a bio je i u Bostonovom rosteru. Od ovog pleja Burž najviše očekuje, za njega je ovo prvi izlet u Evropu. Deliće munute sa veteranom Zakom Rajtom koji je u Evropi već gotovo 15 godina, igrao je kratko i za Cibonu, Panatinaikos, Olimpiju, promenio je veliki broj klubova u Francuskoj.

Naravno nećemo zaboraviti ni Anđušića koji je već u zrelim godinama, igrao je odličnu prošlu sezonu u Francuskoj, poznat je kao odličan šuter. Ovaj košarkaš koji je osvajao zlata sa Srbijom u mlađim kategorijama je dva puta bio član Partizana, nije dobio šansu početkom decenije, posle Virtusa, Španije, vratio se među crno-bele, ponovo nije išlo. Kasnije je igrao u Italiji, za UNIKS, sećate se sezone u Igokei, posle čega je stigao u Burž i postao jedan od ključnih igrača tima.

Francuzi nisu naivni, ekipa debituje, ali ima dosta iskusnih igrača, Pikok je nastupao u Nemačkoj, dugo je na scenu i Daval-Brake, centarske pozicije su pokrivene, tu je i Alen Omić od pre nekoliko nedelja, stigao je iz Huventuda, sećate ga se iz Zvezde i Budućnosti.

U svakom slučaju, Burž igra brzu košarku na dosta poena, Partizan ne sme da se upusti u jurnjavu, izuzetno je bitan meč,  možda i ključan za mirniji pristup u drugoj polovini grupne faze.

Baner

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Old_school
Wednesday, 28.10.2020
12:39

Napravite vi od Bruza diva, pa ako pobede eo hvalospeva, a ako izgube, nista cudno, ipak je to timcina.