Partizan - Kako do drugog mesta?

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 01.03.2015.
22:11
Izvor: Sportske.net

Najtrofejniji klub regionalne košarkaške lige slobodno može da arhivira derbi sa Crvenom zvezdom Telekom pošto u naredna tri ima šansu da se domogne druge pozicije na tabeli a samim tim i kapitalne prednosti domaćeg terena u plej-ofu.

Beta/BranislavBožić/Ev
Beta/BranislavBožić/Ev

Povezane vesti

Kada su 23. decembra prošle godine teškom mukom savladali mađarski Solnok u "Pioniru" košarkaši Partizana NIS verovatno nisu mogli da se nadaju da će tri kola pre kraja ligaškog dela sezone doći do treće pozicije na tabeli ali i do mogućnosti da se popnu za još jedan stepenik.

Ljubiteljima košarke dobro je poznato koliko je problema Partizan imao na startu sezone, a ne može se reći da je situacija u datom trenutku mnogo bolja, no rezultati govore da se Vujoševićev "Parni Valjak" zahuktava i da je spreman za napad na trofej u ABA ligi.

Crno-beli su u nedelju savladali gradskog rivala prvi put u sezoni vezavši tako deseti uzastopni trijumf u regionalnoj košarkaškoj ligi. Zahvaljujući sjajnoj seriji i porazu Cedevite u duelu sa Mega Leksom Partizan će narednu sedmicu dočekati kao trećeplasirana ekipa na tabeli.

1. Crvena zvezda Telekom 21/2
2. Budućnost VOLI 17/6
3. Partizan NIS 16/7
4. Cedevita 15/8

Do kraja 23. kola biće odigrane još dve utakmice ali one neće odlučivati o poretku u vrhu tabele pa slobodno možemo da kažemo da na tri kola pre kraja Partizan NIS drži sudbinu u svojim rukama.

Do 20. marta Partizan NIS će odigrati još tri utakmice a u slučaju sve tri pobede mogu da računaju na drugo mesto na tabeli. U igri je i ostanak na trećoj poziciji i izbegavanje Crvene zvezde Telekom u polufinalu plej-ofa ali ni povratak na četvrto mesto na tabeli nije nemoguć.

Kako do druge pozicije?

Rekli bismo da je po ovom pitanju situacija jednostavna. Partizan do kraja ligaškog dela sezone mora da dobije sve tri utakmice a da pritom u Podgorici slavi sa više od 11 poena razlike!

Ovakav scenario, bez obzira na rezultate podgoričkog sastava, omogućio bi Partizanu ulazak u plej-of sa druge pozicije na tabeli a samim tim i prednost domaćeg terena!

Mogu li crno-beli do drugog mesta na neki drugi način?

Svakako da mogu. Mnogo toga zavisiće i od rezultata koje će ostvariti Budućnost i Cedevita do kraja sezone. Budućnost do kraja ligaškog dela sezone dočekuje Krku i Partizan a gostuje Cedeviti, dok zagrebački sastav gostuje Zadru i Solnoku a dočekuje Budućnost.

Jasno je da Budućnost i Cedevita do kraja nemaju lagan posao ali ni Partizan nije u boljoj poziciji. Narednu utakmicu crno-beli igraju protiv mlade i nepredvidive ekipe Mega Leksa koja je u Zagrebu dokazala da može da iznenadi svaku ekipu u ligi.

Budućnost trenutno ima pobedu više u odnosu na Partizan (17/6) i prednost stečenu u međusobnom duelu igranom u Beogradu koji je dobila rezultatom 61:72.

Jasno je da crno-beli nemaju mnogo mesta za manevar jer bi čak i u slučaju dva poraza Budućnosti u naredne dve utakmice o drugom mestu odlučivao meč u "Morači", samo što bi u tom slučaju Partizanu bila dovoljna bilo kakva pobeda (pod uslovom da pre toga savlada Megu i Zadar).

Tri kola pre kraja lagano se kreće sa kalkulisanjem ali je već sada jasno da ćemo tek u poslednjem kolu dobiti odgovor na pitanje po kom će redosledu timovi biti rangirani na konačnoj tabeli.

U datom trenutku nudimo vam mogućnost da tipujete. Ko će biti drugi, ko treći, ko četvrti na tabeli a samim tim i kakvi će biti polufinalni parovi plej-ofa ABA lige?

* u polufinalu plej-ofa ukrštaju se prvi i četvrti, drugi i treći na tabeli a prednost domaćeg terena imaće prvoplasirana i drugoplasirana ekipa na konačnoj tabeli ABA lige.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke