Partizan - Kad ozbiljan sistem zameni euforiju...

Autor: Darko Mitrović
utorak 10.03.2020.
17:43
Izvor: Sportske.net

Partizan je na putu da se vrati tamo gde pripada. Odabrao je težak, ali, kako sada stvari stoje, jedini ispravan put...

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS

Povezane vesti

Nije gotovo i ništa nisu uradili. I to je Andrea Trinkijeri jasno rekao, dok Partizanova sezona teče iznad svih očekivanja. Italijan pokušava da obuzda euforiju koja se širi među navijačima, samo teško je to ostvarivo, predugo su čekali.

Da se razumemo, ovo nije priča o kultu Partizana, jer će onaj drugi deo Srbije to shvatiti na svoj način, radi se o tome da je Partizan uspeo da se izdigne iz strašnih organizacionih problema i da ponovo liči na ozbiljan klub.

U kom smislu?

Kritikovan je prelazak u "Arenu", ponovo zbog onoga što će neko nazvati "energija sa tribina", međutim ne treba zaboraviti kapacitet najveće dvorane na Balkanu i činjenicu da Partizan ima veliki broj pretplatnika. Lože su rasprodate malim i srednjim preduzećima, par puta ove sezone dvorana je gotovo bila krcata. Sad, reći će neko, mnogo je veći pritisak u "Pioniru", navijači su bliži i to je istina, samo najvažnije mečeve ove sezone Partizan je dobio u Areni, narodski rečeno, i jare i pare. Uz to, crno-beli su najgledaniji tim Evrokupa i ABA lige, što je ključ.

Jer, tu dolazimo do pitanja novca, tačnije pravljenja istog...

Partizan je uspeo da se finansijski stabilizuje, da ne bismo bespotrebno romantizovali ovu priču, zarađeno plus uloženo je klub izvelo iz zone rizika, suočavanja sa dugovima, blokadom, bankama, arbitražama, dobavljačima, to je već situacija u kojoj se iz vanredne prešlo u situaciju normalnog funkcionisanja. Uz sva zaklinjanja, igra se za novac, pa su redovne plate svakako predstavljale motiv više.

Bilo je rizika, pre svega jer je Duleta Vujoševića teško zameniti i ma koliko ga ko voleo ili ne, to je činjenica, najveći deo kulta bio upravo trofejni trener. I njegov odlazak je ostavio gorak ukus u ustima, sada mu je isplaćeno 50% duga i nadajmo se da će sve što se dešavalo, ne biti zaboravljeno, već ispeglano, u lojalnost velikog Duleta Partizanu ne treba sumnjati.

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS
Andrea Trinkijeri Ostoja Mijailovic

Klub se posle dolaska Ostoje Mijailovića koji je dočekan sa sumnjom, optužbama da je na zadatku rušenja kluba, odlučio da uđe u avanturu. Možda se nekome neće svideti, ali je Andrea Trinkijeri jedan od najplaćenijih pet trenera u Evropi uspeo da donese osnovnu stvar, kontinuitet u radu. Naravno, bolja finansijska situacija i uprava koja je ipak prevazišla očekivanja tvrdokornih "Grobara" je dovela odlične igrače, to se takođe može, od zarađenog novca.

Oformljen je sistem, o tome se radi, nema više haosa, a podloga svega jeste stabilnost. Nije gotovo, ali nije ni početak. Ipak, stvaranje stabilnih izvora finansiranja je, ponovićemo ključ. Ako Partizan, što i jeste bio proklamovani cilj, bude u Evroligi, gde svojom istorijom pripada, jasno je da će prilike da se dosad učinjeno nadogradi i oplemeni, biti ogromne.

Jer sa krcatom Arenom, jakim budžetom, uz obavezan kontinuitet koji nudi fanatični Trinkijeri, biće zaokružen sistem. A to je jedini put, nikakvi trenutni uzleti, nikakvo pozivanje na emocije dok izvrćeš prazne džepove, u današnjem svetu ne znače ništa.

BETAPHOTO/ABA liga/Partizan NIS/DRAGANA STJEPANOVIC
Grobari

I dobro je da je Partizan krenuo tim putem, onim kojim se u košarci ide ređe i koji je sigurno teži, ali makar nudi izvesniji završetak.

Zaokret se isplatio, a jedini, baš jedini sudija je rezultat. Partizan ga u ovoj sezoni ima, ili je na putu da ga ostvari. A posle, ako dođe do Evrolige, možda bude i teže, ali biće i mnogo slađe.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak