Ovo je novac koji će Jokić zaraditi, deluje nestvarno!

  • Autor: Nikola Miloradović

  • 25. januar 2018.

  • 10:48

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Sudbina srpskog centra mogla bi da bude poznata već za dve nedelje.

Ovo je novac koji će Jokić zaraditi, deluje nestvarno!
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER
Denver Nagetsi su letos angažovanjem Pola Milsapa sebi donekle napravili problem.

Naime, iskusnom centru su dali maksimalan trogodišnji ugovor, a letos su takođe produžili saradnju sa Gerijem Herisom i Mejsonom Plamlijem.

Ono što brine, to je situacija koja bi mogla da ih zadesi već narednog leta.

Naime, Jokić odrađuje poslednju godinu svog ruki ugovor, pre kojem zarađuje oko milion dolara na godišnjem nivou.

Ekipa iz Kolorada je to iskoristila da ovog leta angažuje veliko pojačanje u vidu Milsapa, a imaju opciju da sa srpskim centrom automatski produže ugovor na još godinu dana, prema kojem bi bivši MVP Jadranske lige i četvrtu godinu zarađivao maltene minimalac (1,6 miliona dolara).

Ipak, takav potez mogao bi mnogo da ih košta.

Naime, u slučaju da produže ugovor sa Jokićem na još godinu dana, srpki centar bi leta 2019. godine postao "unrestriced free agent" ili slobodan agent na kog Nagetsi ne bi polagali nikakvu prednost.

On bi tako mogao da prihvati ponude drugih timova, a uprava Denvera tu ne bi mogla ništa da promeni.

Druga opcija je da već leta tekuće godine ponude Jokiću maksimalan ugovor, tačnije petogodišnju saradnju tešku sjajnih 146 miliona dolara.

Nikola Jokic

To bi definitnivo odbacilo bilo kakvu konkurenciju, kako drugi timovi Jokiću ne bi mogli da ponude više od 109 miliona dolara na četiri godine.

Ipak, da bi uradili tako nešto, Nagetsi će morati da se otarase trojice igrača iz aktuelnog rostera, u suprotnom završili bi sa minimum 17 miliona dolara preko dozvoljene granice (salary cap), što bi značilo da bi za svaki dolar preko morali da plaćaju 3,25 dolara, kada se sve svede, sa platama bi izašli na oko 200 miliona dolara na godišnjem nivou.

Toliko trenutno ne vrede ni najjači timovi u ligi, te je jasno da uprava Nagetsa to neće uraditi.

Dakle, najrealiniji scenario je da se već do 8. februara (poslednji dan za razmene) Nagetsi u trejdu otarase makar jednog igrača, najverovatnije Keneta Farida, a da ne leto klub napuste Dorel Artur, Vilson Čendler ili Emanuel Mudiej.

Kako bi Jokiću mogli da ponude maksimalan ugovor, težak pomenutih 146 miliona dolara na pet godina, moraće da se otarase Farida i još dvojice od pomenuta tri košarkaša.

To je i najrealniji scenario, jer ukoliko bi produžili ugovor na još godinu dana sa Jokićem, on bi leta 2019. godine mogao lako da promeni sredinu jer se ekipa iz Kolorada više ne bi pitala o njegovoj sudbini.

Dakle, Jokiću se sprema velika zarada, ali nema sumnje da je mladi Somborac svojim partijama i zalaganjem na terenu i van njega, zaslužio tako nešto.

Definitivno je igrač oko kog se sve vrti u redovima Nagetsa i teško da će išta to promeniti u godinama koje dolaze.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari