Otkriven spomenik utemeljivačima srpske i jugoslovenske košarke na Kalemegdanu

Autor: Beta Beta
sreda 12.12.2018.
16:16
Izvor: Beta

Predstavnici grada Beograda, Košarkaškog saveza Srbije i Francuske košarkaške federacije otkrili su danas na Kalemegdanu spomenik utemeljivačima srpske i jugoslovenske košarke.

Beta/Branislav Božić/Mo
Beta/Branislav Božić/Mo

Povezane vesti

Na otkrivanju spomenika ocenjeno je da šalje "snažnu sportsku poruku" ali i da predstavlja simobol srpsko-francuskog prijateljstva u tom sportu.

Spomenik je otkriven na dan obeležavanja 70 godina od osnivanja Košarkaškog saveza Srbije i posvećen je sportistima koji su prvi otišli na Svetsko prvenstvo u košarci u Buenos Ajresu i prvom selektoru te reprezentacije Francuzu Anriju Helu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da taj spomenik pokazuje koliko nam je košarka važna, ali i da predstavlja još jedan simbol srpsko-franuskog prijateljsva.

Predsednik Francuske košarkaške federacije Žan Pjer Siutat izjavio je da je srećan što prijateljstvo koje je počelo četrdesetih godina još uvek traje.

Spomenik je postavljen na granici između terena Partizana i Crvene zvezde, na mestu gde je nekada stajla ograda, za šta su prisutni ocenili da nije slučajno izabrano, već način da se sruše barijere. 

Ministar sporta Vanja Udovičić naveo je da je to spomenik svim srpskim sportistima i košakašima koji su Srbiju uvek predstavljali najbolje i da je to način da pokažemo koliko poštujemo tradiciju.

"Šaljemo snažnu poruku prijateljstva, pre svega sportsku poruku, a to je da zajedno možemo sve", rekao je Udovičić.

Košarkašica Nataša Kovačević, koja je bila pokretač podizanja spomenika, izjavila je da ovaj projekat predstavlja "zajednički san" i da se nada da će ovo biti simbol prijateljstva, sporta, zdravog rivaliteta i da pre svega šalje poruku "da svi igramo u istom timu".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
rivarinho
Sunday, 16.12.2018
01:07

Ne samo srpske vec svetske i evropske kosarke! Jedan od najznacajnijih svetskih klubova KKCZ!

avatar
Pixi GOOL iz kornera
Thursday, 13.12.2018
15:12

Lepo je sto su se predstavnici grada Beograda i KSS setili da na Kalemegdanu podignu spomenik Zvezdi utemeljivacu srpske kosarke.

avatar
KING OF JUNGLE♦⭐♦⭐♦⭐
Wednesday, 12.12.2018
17:30

Barijere su srušene kada se crvena zvezda ugasila.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Thursday, 13.12.2018
20:42

U isto vreme je i postavljena jedna barijera:-D Nepremostiva i vecna.