Osvajaču FIBA Lige šampiona mesto u Evroligi?

 • Autor: Mihajlo Vidojević

 • 23. novembar 2016.

 • 13:58

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Generalni sekretar FIBA Kamil Novak govorio je u Istanbulu o gorućim pitanjima u evropskoj košarci, pre svega o aktuelnom sukobu sa Evroligom, a tom prilikom je progovorio o nekim jako bitnim stvarima.

Osvajaču FIBA Lige šampiona mesto u Evroligi?
Foto: Sportske.net/Mihajlo Vidojević
Čelnici Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) borave u Istanbulu gde je u utorak održan žreb za sastav grupa na Eurobasketu 2017. godine koji će biti održan u četiri države.

Predstavnici medija jutros su imali prilike da porazgovaraju sa predsednikom FIBA Evropa Turgajem Demirelom i generalnim sekretarom Kamilom Novakom, a potonji je progovorio o gorućim pitanjima u evropskoj košarci.

Očekivano, najviše je bilo reči o sukobu na realciji FIBA - Evroliga, odnosno o tome kako bi nesuglasice mogle da budu prevaziđene u interesu košarke i klubova koji najviše trpe.

"U ovom slučaju, nažalost, imamo mnogo spekulacija koje cirkulišu, a mnoge od njih su lažne. FIBA je imala i zadržava vrlo jasan stav po pitanju Evrolige. Pregovaramo sa njima, prosledili smo im naše predloge i, kao što je poznato, bili jako blizu dogovora koji je na kraju odbacila druga strana" rekao je Novak.

Generalni sekretar FIBA Evrope tvrdi da krovna organizacija ne pravi problem po pitanju Evrolige, već je u pitanju tvrd stav koji Đordi Bertomeu ima oko organizacije Evrokupa.

"Poslednjom prilikom predložili smo Evroligi da zadrži takmičenje i ustupi nam Evrokup ali su oni želeli 40 klubova u dva različita takmičenja. Po tom pitanju ne može biti konsenzusa" dodao je Novak.

Formiranjem FIBA Lige šampiona evropska kuća košarke nastoji da preuzme primat od Evrokupa i da sve klubove koji ne igraju u Evroligi privoli sebi što baš i nije bio slučaj u prvoj sezoni.

"ECA drži monopol kada je organizacija Evrolige u pitanju, ali naš zahtev da se obezbedi isti tretman jednakosti između Lige šampiona i Evrokupa je razumljiv i fer. Biće nam drago ukoliko prihvate da osvajač Lige šampiona dobije mesto u Evroligi" poručio je Kamil Novak.

Jedno od bitnih pitanja tiče se i mogućih kazni za klubove koji su se oglušili o odluke FIBA vezano za učešće u Evrokupu. Nacionalni savezi poput hrvatskog, slovenačkog i crnogorskog moraće da reaguju i kazne klubove koji igraju Evrokup. Nakon što preduzmu akcije Savezi će morati da obaveste FIBA do 25. novembra o svojim akcijama.

"Nećemo tolerisati sukob interesa niti usvajanje i primenu akata koji nisu pravno utemeljeni. To važi za bilo koji vid nezakonite politike. Da budem jasan, još jednom ću ponoviti da FIBA ne ucenjuje nikoga već jednostavno i uporno traži da se poštuju pravila" zaključio je Novak.

Podsećamo da je vicešampion Srbije odustao od učešća u Evrokupu kako FIBA kasnije ne bi preduzela mere protiv Saveza, ali to nisu učinili klubovi iz regiona kao što su Cedevita, Budućnost, Union Olimpija i MZT Skoplje.

Ostaje nam da vidimo kakve će sankcije snositi pomenuti klubovi i hoće li u slučaju da ne budu kažnjeni reprezentacije Hrvatske, Crne Gore ili Slovenije biti izbačene sa Eurobasketa naredne godine.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari