Osvajaču FIBA Lige šampiona mesto u Evroligi?

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 23.11.2016.
13:58
Izvor: Sportske.net

Generalni sekretar FIBA Kamil Novak govorio je u Istanbulu o gorućim pitanjima u evropskoj košarci, pre svega o aktuelnom sukobu sa Evroligom, a tom prilikom je progovorio o nekim jako bitnim stvarima.

Sportske.net/Mihajlo Vidojević
Sportske.net/Mihajlo Vidojević

Povezane vesti

Čelnici Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) borave u Istanbulu gde je u utorak održan žreb za sastav grupa na Eurobasketu 2017. godine koji će biti održan u četiri države.

Predstavnici medija jutros su imali prilike da porazgovaraju sa predsednikom FIBA Evropa Turgajem Demirelom i generalnim sekretarom Kamilom Novakom, a potonji je progovorio o gorućim pitanjima u evropskoj košarci.

Očekivano, najviše je bilo reči o sukobu na realciji FIBA - Evroliga, odnosno o tome kako bi nesuglasice mogle da budu prevaziđene u interesu košarke i klubova koji najviše trpe.

"U ovom slučaju, nažalost, imamo mnogo spekulacija koje cirkulišu, a mnoge od njih su lažne. FIBA je imala i zadržava vrlo jasan stav po pitanju Evrolige. Pregovaramo sa njima, prosledili smo im naše predloge i, kao što je poznato, bili jako blizu dogovora koji je na kraju odbacila druga strana" rekao je Novak.

Generalni sekretar FIBA Evrope tvrdi da krovna organizacija ne pravi problem po pitanju Evrolige, već je u pitanju tvrd stav koji Đordi Bertomeu ima oko organizacije Evrokupa.

"Poslednjom prilikom predložili smo Evroligi da zadrži takmičenje i ustupi nam Evrokup ali su oni želeli 40 klubova u dva različita takmičenja. Po tom pitanju ne može biti konsenzusa" dodao je Novak.

Formiranjem FIBA Lige šampiona evropska kuća košarke nastoji da preuzme primat od Evrokupa i da sve klubove koji ne igraju u Evroligi privoli sebi što baš i nije bio slučaj u prvoj sezoni.

"ECA drži monopol kada je organizacija Evrolige u pitanju, ali naš zahtev da se obezbedi isti tretman jednakosti između Lige šampiona i Evrokupa je razumljiv i fer. Biće nam drago ukoliko prihvate da osvajač Lige šampiona dobije mesto u Evroligi" poručio je Kamil Novak.

Jedno od bitnih pitanja tiče se i mogućih kazni za klubove koji su se oglušili o odluke FIBA vezano za učešće u Evrokupu. Nacionalni savezi poput hrvatskog, slovenačkog i crnogorskog moraće da reaguju i kazne klubove koji igraju Evrokup. Nakon što preduzmu akcije Savezi će morati da obaveste FIBA do 25. novembra o svojim akcijama.

"Nećemo tolerisati sukob interesa niti usvajanje i primenu akata koji nisu pravno utemeljeni. To važi za bilo koji vid nezakonite politike. Da budem jasan, još jednom ću ponoviti da FIBA ne ucenjuje nikoga već jednostavno i uporno traži da se poštuju pravila" zaključio je Novak.

Podsećamo da je vicešampion Srbije odustao od učešća u Evrokupu kako FIBA kasnije ne bi preduzela mere protiv Saveza, ali to nisu učinili klubovi iz regiona kao što su Cedevita, Budućnost, Union Olimpija i MZT Skoplje.

Ostaje nam da vidimo kakve će sankcije snositi pomenuti klubovi i hoće li u slučaju da ne budu kažnjeni reprezentacije Hrvatske, Crne Gore ili Slovenije biti izbačene sa Eurobasketa naredne godine.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

27 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ariton
Wednesday, 23.11.2016
18:58

Mali klubić se aktivirao posle četiri godine u zamrzivaču.A za to vreme navijači malog klubića su navijali za tudji klub DR znaš koga.Kad se neko hvali budalaštinom onda se može i predpostaviti kakva je to osoba.Navijati za tuđi klub zna se ko može samo bagra i navijači bez renomea.A upravo takvu ciljnu grupu je i imao DR znaš ko.Pa je sa svojim prijateljem( Vesićem) prvo unistio mali klubić a onda ga i preuzeo .A za to vreme navijačui su navijali za taj mali klubić koji se zvao,diva,beograd i ko ti još sve zna kako.Zato sinak pre nego što počneš da lupaš prvo saznaj za koga si navijao pa tek onda se upusti u diskusiju.Jer FMP-U niko ne može da zabrani kako će da se zove reče DR znaš ti ko.Da te podsetim malo i plači https://www.youtube.com/watch?v=6N-9Je8Gmpw .

avatar
Blade1
Wednesday, 23.11.2016
19:57

Mali klubic moze biti samo onaj koji je do 1991. imao samo 4 osvojene titule i bio 5-6 klub lige,koji je ispadao u DRUGU LIGU,kome je trebalo vise od 65 godina postojanja da stigne po titulama Crvenu zvezdu...Hoces mozda sad maramice ako zaplaces kojim slucajem?!

avatar
Markо Đorđević
Thursday, 24.11.2016
01:42

Mali klubic je pleonazam. Edukuj se. Sta se sa vama zbiva , da l' va j...Zvezda, Fmp il' Diva. To vam ne jedinl sto vam je ostalo. Da lazete sami sebe. Svakom zlu dodje kraj. Tako je dosao kraj dusanu vujosevicu i drzavnom projektu koji je danas poznat kao partizan igokea.

avatar
Pretorijanska Garda
Wednesday, 23.11.2016
18:54

Nema nista od ovoga, mozda se dogovore da finalisti iz trecerazrednog takmicenja idu direks u EC (drugorazredno takmicenje), dok sve drugo je nemoguce. Jednostavno Uleb je totalno rasturio Fibu, po drugi put u zadnjih 15god, toliko ubedljivo da nisu ni dali obecan nagradni fond za klubove u EL, vec na kraju su isti smanjili za oko duplo nego sto je trebao da bude. Uleb je dalekoo bogatiji i ozbiljniji kao takmicenje, dok Fiba je strasno siromasnija i odvratno se ponasaju, to naravno ne moze da prodje i svi normalni su ih oterali i uvek ce, jer nema niko racunice da igra to bedno takmicenje, 10 puta siromasnije od EL, sa trecerazrednim kvalitetom. Nas sampion ima tu srecu, cast i privilegiju da bude u drustvu najboljih, pogotovo u vremenu velikih, tektonskih promena u evropskoj kosarci. Za par decenija od sad pocece polako pripajanje EL kao zasebne divizije NBA ligi, to ce rezultirati ogromnim ulaganjima od strane sponzora, tv prava i sve ostalo, sve sto se desava sada ide u tom pravcu, cak i pravila igre se postepeno menjaju u tom cilju.... Zvezda je recimo u fudbalu izgubila korak za evropskim silama u najbitnijem trenutku zbog ratova i propasti, kada je krenula daleko i sve vise profitabilnija LS, i rekao bih da bi bila nebeska pravda da barem u kosarci se to vrati, a svakako je sad odlicna sansa i prilika za tako nesto, jer voz buduce kosarke je krenuo i pitanje je vremena samo kada ce navedeni sistem zaziveti, zivi bili pa videli.

avatar
Soro
Thursday, 24.11.2016
01:04

Nemoj da se lozis, Evroligu igraju samo klubovi koji plate, a mafijaska pudlica ima dovoljno para sa Kosova a u fudbalu ste propali kao Mladost iz Lucana sto mesto na UEFI-noj listi to i dokazuje, igracete vi ligu evrope, za 10-15 godina sigurno, ja se ne brinem zbog toga, nemojte ni vi da se brinete kad cemo mi igrati tu EL koju smo osvojili, gde smo do pre 2 sezone bili stalni ucesnici ali drzavni projekat mora da igra to takmicenje ipak, kad vam se ugasi i taj drugi klub ne znam za koga cete navijati, prijatno i dovidjenja, nemam sta vise raspravljati sa pudlicama.

avatar
Pretorijanska Garda
Thursday, 24.11.2016
12:35

To ces pricati celog zivota, dok ce se sve suprotno desavati u realnosti, zivi bili pa videli. Uzivaj u plodovima karme, prijatno i dovidjenja.

avatar
Dr_znate_koji
Wednesday, 23.11.2016
17:53

Ovo se nikada nece desiti. Mada je zanimljiv stav koji ima FIBA, cini se da su se oni vec predali. Mali klubic verovatno vise nikada nece igrati u eliti.

avatar
BUNTOVNIK S RAZLOGOM
Wednesday, 23.11.2016
18:52

Nemoj tako, niste vi mali klubic, mozda ovaj klub jeste, onaj stari nije:-D Inace, mali klubic je pleonazam ako nisi znao mada cisto sumnjam da ti uopste znas i sta je pleonazam, suvise si posvecen tabelama u Ekselu:-)

avatar
BUNTOVNIK S RAZLOGOM
Wednesday, 23.11.2016
19:14

P.S. Kaze se rukovodilac, ne rukovodioc, poradi malo na maternjem jeziku...

avatar
nikola nikola1
Wednesday, 23.11.2016
16:05

Nema sanse u ovakvoj evroligi. Vec se znaju neke ekipe koje ce igrat sledece sezone, jos ce ic sampion Aba lige, Njemacke I osvajac evrokupa.

avatar
BUNTOVNIK S RAZLOGOM
Wednesday, 23.11.2016
15:41

Zamislite EL u kojoj ne morate da zamisljate da je zvezdica zapravo fmp:-D

avatar
сочинитељ
Wednesday, 23.11.2016
15:10

хаха замислите евролигу са јувентусом,оним лудвиг ...белгијским голден стејтом или партизаном

avatar
Dado35
Wednesday, 23.11.2016
15:42

Pa kad ste mogli vi i darušafaka zasto ne bi mogao juventus.Pa vi nemate bolju istoriju i sadasnjost od nje po evropskim trofejima i domacim....A ja sam vise puta ponavljao...Liga sampiona če iz godine u godinu,da raste živi bili pa videli.Jedino pravedno talmičenje.Sve če doči na svoje mesto.

avatar
Pretorijanska Garda
Wednesday, 23.11.2016
23:31

Hoce. hoce, ima mnogo Fiba da poraste...evo vidi se koliko su porasli u zadnjih 15god nakon prvog sukoba sa Ulebom, gde su takodje ubedljivo porazeni i ponizeni. A sad pogotovo ce da se uspesno ostvare, kada sve veca masa novca kao i lobiranje iz Amerike stize u Ulebovom takmicenju, da se EL reformise i prilagodi, radi postepenog pripajanja u vidu divizije, bas sada ce iz godine u godinu da poraste Fiba sa 10 puta manjim nagradnim fondom od Uleba, sa svim silnim "pravednim" ucenivanjem i pretnjama klubovima :) E sad, koliko smo zapravo mi trofejan klub videce se za koju godinu kada stavimo i drugu zvezdicu na nas grb. Ako znate sta zvezdice oznacavaju, onda vam je jasno koliko je sati.

avatar
nexi partizan
Wednesday, 23.11.2016
15:42

Partizan je tu Evroligu već osvojio,a vi to nikada nećete. :)

avatar
BUNTOVNIK S RAZLOGOM
Wednesday, 23.11.2016
15:00

Vec ste ga preveli:-D

avatar
babaroga
Wednesday, 23.11.2016
19:36

Cinjenica je da ja fudbal ne znam dovoljno da bih raspravljao o tome na nekom visem nivou. Zato moje komentare na fudbalskim vestima neces naci. Ali mi je jasno da je to takmicenje bilo pod patronatom UEFA. I sada je. Promenili su mu format i zadrzali sve ostalo. Sta se desilo u kosarci? Fiba se odrekla takmicenja, procenili su to sto jesu i zatvorili ga. Ugasili. Ovo je potpuno novo takmicenje u vlasnistvu druge organizacije. Nema slicnoti osim sto je najjace Evropsko kao sto je i ono bilo.

avatar
babaroga
Thursday, 24.11.2016
18:27

O godinama: igrao sam na kos u Zuckovoj avliji. Istina bio sam klinac ali sam osetio draz zauvek izgubljenu za generacije koje dolaze. Kad kazem klinac znaci jedva punoletan :D

avatar
BUNTOVNIK S RAZLOGOM
Wednesday, 23.11.2016
19:55

Evroliga 1991/92: Italija- Filips, Knor, Kazerta, Spanija: Barselona, Huventud, Estudijantes, Jugoslavija: Partizan, Cibona, Slobodna Dalmacija (Jugoplastika/Pop 84), svi ostali (preostalih 7 zemalja) imadose samo po jednog predstavnika- to je bila prva sezona sa dve grupe od po osam klubova.

avatar
BUNTOVNIK S RAZLOGOM
Wednesday, 23.11.2016
19:51

Kakve to veze ima, i tada si imao vise klubova iz jedne zemlje u EL, ako si malo stariji, sigurno se secas i ko je predstavljao Jugoslaviju te sezone kad smo mi osvojili. Inace, ja nisam razumeo da ti pises o tome, nesto sam o fudbalu razumeo da udaras:-D