Opet saopštenje, Partizan postavlja tri ključna pitanja Zvezdi: "Zašto bežite od suda u Lozani?"

Autor: Ivan Cvetković
subota 12.09.2020.
11:33
Izvor: Sportske.net

"Crno-beli" odgovorili timu sa Malog Kalemegdana, ovo će tek potrajati...

kkpartizan.rs
kkpartizan.rs

Povezane vesti

Nastavlja se još jedan "rat" saopštenjima između košarkaških klubova Partizan i Crvena zvezda, a jutros su se ponovo oglasili "crno-beli".

Još uvek vlada neizvesnost kada je u pitanju takmičenje u ABA ligi zbog zahteva Partizana da povezanost "crveno-belih" i FMP dokaže na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, a odgovor na poruku sa Malog Kalemegdana prenosimo u celosti:

"KK Partizan NIS, najtrofejniji srpski košarkaški klub, jedini osvajač Evrolige, učesnik četiri fajnl-fora najjačeg klupskog takmičenja u Evropi i osvajač tri evropska Kupa Radivoj Korać, ponovo je na meti besmislenih i beskrupuloznih napada porodične firme, koja se krije iza imena KK Crvena zvezda.

Ono što je KK Partizan NIS nekoliko puta isticao, sada je dobilo potvrdu. Porodična firma sakrivena iza KK Crvena zvezda i KK FMP, čiji su direktno ili posredno deo supružnici Nebojša i Vesna Čović, njihova deca Tijana i Filip, Filip Sunturlić (sestrić Vesne Čović i direktor Crvene zvezde) i Zoran Tošković (pravni zastupnik Crvene zvezde, predsednik FMP-a i tast Filipa Čovića), na sve načine pokušava da izmakne ruci pravde.

Juče objavljen gebelsovski pamflet, formalno nazvan „Saopštenje KK Crvena zvezda“, nije ništa drugo nego bežanje od istine i zamena teza.
ABA liga je pravno neuređena već pune četiri godine, a veliku krivicu za njeno neuređivanje snosi Nebojša Čović, kao predsedavajući lige u sezoni 2017/18. Odgovornost snosi i nekadašnji sportski direktor ABA lige, kasnije sportski direktor Crvene zvezde, Žarko Čabarkapa.

Ironično, Nebojša Čović je, sa pozicije čelika porodične firme, tužio ABA ligu za sopstveni nerad, što KK Partizan smatra bezobrazlukom bez presedana i velikom sramotom za regionalnu košarku.

Cilj navedene tužbe je bio da se u vlasničku strukturu lige, vansudskim poravnanjem, ugura klub na čijem se čelu nalazi tast Čovićevog sina, Zoran Tošković.

Zbog više nego očiglednog sukoba interesa između KK Crvena zvezda i KK FMP, Partizan NIS na takav manevar nije pristao.

Ipak, na molbu velikog broja klubova ABA lige, Partizan se naknadno saglasio da ne osporava FMP-u da počne takmičenje, kao i ulazak u vlasničku strukturu lige, koja će biti restrukturirana u društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.), pod uslovom da se spor u vezi sa sukobom interesa Crvene zvezde i FMP-a povede pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani.

Naravno, plašeći se ishoda suđenja pred institucijom na koju porodična firma ne može da izvrši pritisak, sebi poznatim mehanizmima, Crvena zvezda i FMP na ovo rešenje nisu pristali.

Kao poslednji ustupak, Partizan je prihvatio da potpiše prenos vlasničkog udela na FMP (nekadašnji Radnički Basket iz Novog Sada, a ne originalni FMP koji je nestao nedugo nakon što je prestao da nosi ime Crvena zvezda Beograd), ali pod uslovom da novi Društveni ugovor buduće ABA d.o.o. predvidi CAS u Lozani, kao sudsku instancu kojoj se klubovi mogu obratiti u slučaju eventualnog spora.

Tonski zapis jučerašnjeg radnog video-sastanka jasno bi pokazao ko želi da se liga igra, a ko beži od istine.

Baner 6

S toga, KK Partizan NIS javno pita čelnike porodične firme i druge učesnike još jednog u nizu nedela:

1) Ako ste sigurni da niste u sukobu interesa, zašto bežite od CAS-a u Lozani? Sve troškove unapred će snositi Partizan, a vi tek ako izgubite spor.

2) Zašto obmanjujete javnost da su usmeni glasovi na video skupštini pravno obavezujući, a ne tek kada se pismenim putem potvrde?

3) Ko i po čijem nalogu je objavio saopštenje lažnog Predsedništva na zvaničnom sajtu ABA lige, kada je poznato da klubovi koji nisu članovi ABA javnog trgovinskog društva (kao što nisu FMP i Mornar) ne mogu predsedavati ligom?


Za slučaj da neko nije razumeo: KK Partizan je, na predlog sportskog direktora ABA lige Milije Vojinovića, pristao da potpiše prenos vlasničkog udela Metalca na FMP i da se ide na restrukturiranje lige u d.o.o. Jedini uslov je bio da u novi Društveni ugovor buduće ABA d.o.o. bude dodata nadležnost CAS-a u Lozani za sve sporove. Podsetimo, CAS je najugledniji sportski sud na svetu, institucija koja rešava sporove FIFA, UEFA, Evrolige i FIBA. Radi se o instanci koja bi svojim autoritetom lako presudila u slučajevima kao što su neodigravanje meča u Podgorici, sramotne scene finalnih serija 2018. i 2019., ili sukob interesa Crvene zvezde i FMP-a. U pitanju je sud koji ima bogatu praksu i koji odluke donosi u razumnom roku.

Odgovornost za pravne nedostatke ABA lige ne snosi Partizan! Naprotiv! Partizan se bori da iz pravnog brloga lige, u kojoj nastupaju dva kluba u sukobu interesa, regionalna košarka izađe jača, da imamo jako i uređeno zajedničko takmičenje.

A onaj kome to ne odgovara, neka piše pamflete i zakazuje gostovanja po jutarnjim programima.

Trgovinski sud u Zagrebu i hrvatski zakon o trgovinskim društvima, za razliku od drugih zemalja, nemaju odredbe o sukobu interesa, niti ikakva iskustva u sporovima sa tom tematikom, posebno u sportskom pravu. Za razliku od njih, CAS u Lozani, takve sporove rešava za 7-9 meseci, a ne 6-7 godina kao što bi to bio slučaj da se spor povede pred Trgovinskim sudom u Zagrebu.

P. S. Obaveze KK Crvena zvezda su veće od obaveza KK Partizan i pored nedavno sprovedenog UPPR-a. Kome li je u interesu da iza sukoba krije tu činjenicu?"
, stoji u zvaničnom saopštenju na sajtu kluba.
Baner 7

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

36 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Piksi G00L iz korner
Saturday, 12.09.2020
18:28

1) Ako ste sigurni da niste u sukobu interesa, zašto bežite od CAS-a u Lozani? Sve troškove unapred će snositi Partizan, a vi tek ako izgubite spor.

Pa ako ste vi sigurni da ste u pravu napravite tuzbu sudu u Lozani umesto sto kvokocete po medijima.

avatar
nenadnenad1234
Tuesday, 15.09.2020
22:44

Auu pa ovi sami se brukaju xaxaxa.
Sud u Lozani deluje jedino ako obe strane prihvate spor.
Xaxaxaxa kolko ljudi ne znaju, a oce da se prave pametni.

avatar
nenadnenad1234
Sunday, 20.09.2020
20:55

Auu pa ovaj ne razume i dalje, tolko je neobrazovan.

avatar
Piksi G00L iz korner
Friday, 18.09.2020
22:04

Vi da imate neke dokaze odmah bi nas prijavili na sud, ali posto samo siritepartizanske lazi nista ne mozete da preduzmete ljepi.

avatar
deki trbic
Saturday, 12.09.2020
14:59

Pa ako se ne plase nicega i ako oni mislie da su upravu, zasto nece na sud...zasto nece u Lozanu vec u Zagreb? cega se plasite dr Covicu?

avatar
Piksi G00L iz korner
Saturday, 12.09.2020
18:30

Zasto vi ne napravite tuzbu protiv Zvezde i pokazete da ne sirite samo partizanske lazi ljepi.

avatar
Piksi G00L iz korner
Tuesday, 15.09.2020
18:19

Zasto bi mi prijavili sami sebe, to treba da uradite vi jer imate sve dokaze ili u suprotnom samo sirite partizanske lazi ljepi.

avatar
deki trbic
Monday, 14.09.2020
16:27

Sto ti na moje pitanje postavis pitanje? Prvo ti odg na ono sto sam ja pitao...

avatar
babaroga
Saturday, 12.09.2020
14:12

Ja sam mašinac pa nemam baš mnogo znanja iz tih pravnih i ekonomskih nauka. Zato bih molio par pojašnjenja:
1. Ako odlučim da tužim nekoga to radim jer znam da sam sigurno u pravu. Zašto mi onda zakon traži da mi taj koga tužim odobri to?
2. Šta je to revizor i zašto nema njegovog izveštaja u ovom finansijkom računu? Mora li to svako da ima ili ne?
3. Kakva je procedura za dalje ako dođe do raspada ove lige? Ko ide u EL a ko će da popunjava ono takmičenje što ga neki nekada nazivaše drugorazrednim, cipiripijem...

avatar
Piksi G00L iz korner
Saturday, 12.09.2020
18:30

Oni lazu cim zinu.

avatar
nenadnenad1234
Tuesday, 15.09.2020
22:44

Sud u Lozani deluje jedino ako obe strane prihvate spor. Nije ti to klasicni sud. Zbog toga je potrebno Zvezdino odobrenje.

avatar
Brajkoo
Saturday, 12.09.2020
13:09

Samo mi nije jasno kako je ubedio navijace Crvene da navijaju za njegov privatni klub!?

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Saturday, 12.09.2020
17:16

A koji izbor su imali, realno? 😃

avatar
Piksi G00L iz korner
Saturday, 12.09.2020
18:31

I ja se pitam kako neko u Srbiji moze ubediti nekoga da navija za jugoslovensko sportsko drustvo ljepi.

avatar
noname
Saturday, 12.09.2020
12:45

nemojte Covicu samo nezavisni sud da spominjete, odmah dobije svrab i osip.

avatar
Old_school
Saturday, 12.09.2020
11:57

Dzaba saopstenja Ostoja, moraces pred partiju, pa da kazes gde su pare otisle. Sto se tice saopstenja, vi ste zaratili sa celim svetom. To sto mislis da mozes preko lartije sta hoces, u sportu nece bas da moze. Drugo, EL zabole sto je KKP NEKAD bio sampion necega. Gleda se sad. A sada se vidi da se finansirate lreko stranke, zato vas ne zovu u EL i zato nikad pozivnicu necete dobiti. Al ti zaludjuj ove dokone internet navijace, ne kosta nista.

avatar
Deki.Stankovic.5
Saturday, 12.09.2020
11:45

Osvojili 'Evro'LIGU' 😂😂😂
Ovo oko duga ne znam koji je dug Kk Crvena Zvezda,i cinjenica da nista ne verujem Covicu,ali i ti Limaru lazes besomucno sto se tice duga kao i tvoja pudlica Tegeltija(nemamo samo mi pudlicu :D ) tako da ne znam ko je ovo pisao ti ili gorila iz Pionira :D u svakom slucaju kako verovati nekom ko kaze da je Dragan Sakota mnogo skuplji trener nego Andrea Trinkijeri 😂😂😂.

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Saturday, 12.09.2020
12:11

Називи такмичења Уреди
ФИБА ера (1958–2001):
ФИБА Куп европских шампиона (1958–1991)
ФИБА Евролига (1991–2000)
ФИБА Супролига (2000–2001)
УЛЕБ и ЕКА ера (2000–):
Евролига (2000–)

avatar
Deki.Stankovic.5
Sunday, 13.09.2020
19:47

Iskreno mislio sam da je bio drugaciji sistem takmicenja tada i da se nije zvala Evroliga,plus nisam proverao na google :D moja greska,izvinjavam se.

avatar
noname
Saturday, 12.09.2020
12:47

osvojili! Da niste vi mozda nesto osvojili u kosarco? Top13 ili Rolan Garos na sljaci?

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Saturday, 12.09.2020
11:45

Kome? Kupa Radivoj Korac, ej, ko jos tako govori...