Oni spajaju NBA i ABA ligu!

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 24.04.2015.
20:51
Izvor: Sportske.net

Mnogo osporavana regionalna košarkaška liga poseduje mane ali je za 14 godina postojanja dokazala da predstavlja pravi rasadnik talenata i magnet za manje ili više afirmisane igrače iz NBA lige.

Beta/AP Photo/Gus Ruelas
Beta/AP Photo/Gus Ruelas

Povezane vesti

Najkasnije do 2. maja regionalna ABA liga dobiće novog šampiona čime će biti kompletirana 14. sezona u ovom takmičenju. Za gotovo deceniju i po kako postoji Jadranska liga kroz nju je prodefilovalo ukupno 32 kluba iz zemalja bivše Jugoslavije ali i Izraela, Češke, Mađarske i Bugarske.

Teško je reći koliko je igrača za prethodnih 14 godina imalo prilike da nastupi u ABA ligi ali postoje nešto manji broj njih koji se po jednom parametru izdvajaju u odnose na ostale.

Radi se o 55 košarkaša koji su u svojim karijerama imali prilike da igraju u ABA i NBA ligi. Mnogo je onih koji su afirmaciju sticali u ABA ligi a potom odlazili "preko bare", ali nije zanemarljiv ni broj onih koji su se oprobali u NBA ligi a potom dobili priliku da igraju u regionalnom takmičenju.

Spisak je do skoro brojao 54 člana a poslednji u nizu igrača koji su uvršteni na njega napustio je Partizan NIS u četvrtak. Trag koji je Džoš Akojon ostavio u crno-belom dresu vrlo brzo će izbledeti jer gotovo i da ga nema, ali ćemo ga svakako svrstati među one koji su igrali "na Jadranu" i preko Atlantika.

Najtrofejniji klub ABA lige može da se pohvali time da je u svojim redovima imao sedamnaestoricu igrača koji su pored Jadranske lige igrali i NBA.

Nešto mlađa garnitura u koju spadaju Nikola Peković, Kosta Perović, Jan Veseli, Miroslav Raduljica i Žofri Lovernj najpre je nastupala za Partizan a potom se preselila u NBA, ali ne treba zaboraviti Amerikance koji su nakon NBA iskustva obukli crno-beli dres.

Odmah iza Partizana sledi Crvena zvezda kroz koju je prodefilovalo 10 imena koja se mogu svrstati u gore pomenutu kategoriju. To su, između ostalih Igor Rakočević, Adam Morison, Pero Antić, Nemanja Nedović i drugi.

Jasno je, dakle, da regionalna košarkaška liga ima šta da ponudi NBA ligi, dok mnogi igrači koji ne pronađu svoje mesto pod suncem u najkvalitetnijem takmičenju na svetu odskočnu dasku u Evropi imaju baš u ABA ligi.

U prilogu vam dostavljamo 55 imena igrača koji su nastupali u NBA i ABA ligi a vaš je zadatak da napravite idealnu petorku. Mi smo odustali već na startu, previše je kvalitetnih igrača.

Košarkaši koji su igrali u NBA i ABA ligi:

Partizan - Aleksandar Pavlović, Slavko Vraneš, Ratko Varda, Miroslav Raduljica, Nikola Peković, Kosta Perović, Jan Veseli, Milton Palasio, Ejsi Lo, Žofri Lovernj, Tarens Kinsi, Vontigo Kamings i Džoš Akojon, Lorens Roberts, Nejtan Džavai, Stefon Lazme, Oliver Lafajet

Crvena zvezda - Obina Ekezie, Čarls Dženkins, Igor Rakočević, Adam Morison, Pero Antić, Nemanja Nedović, Demarkus Nelson, Markus Vilijams, Majk Tejlor i Andre Ovens

Cibona - Alan Anderson, Bojan Bogdanović, Dalibor Bagarić, Gordan Giriček, Džastin Hamilton, Zoran Planinić, Dino Rađa, Damjan Rudež, Bruno Šundov

Olimpija - Goran Dragić, Aron Bejns, Deni Grin, Uroš Slokar, Beno Udrih, Jiri Velš, Marko Milič

Cedevita - Mišel Žlabal, Jusuf Nurkić, Roko Leni Ukić

Budućnost - Žarko Čabarkapa, Nikola Vučević

Zagreb - Šon Mej, Ti Džej Ford

Krka - Zoran Dragić

Solnok - Džastin Holidej

FMP - Mile Ilić

Bosna - Džej Ar Bramer

Igokea - Korsli Edvards

* U obzir nisu uzeti igrači Makabija pošto se radi o klubu koji ni po kom osnovu ne spada u naš region

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

13 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Stefan Jankovic1
Saturday, 25.04.2015
08:42

Zaboravili ste Omar Cook :)

avatar
Vanja Grubač
Friday, 24.04.2015
22:59

To su samo oni koji su igrali ABA ligu .Spisak igrača koji su igrali u Partizanu i u NBA (ne samo ABA) je najduži u Evropi.Institucija (jednom rečju) sa imenima kojima se divio svet.

avatar
milos_kojic
Saturday, 25.04.2015
01:04

kome se divio svet?? :D lazna dominacija pod skutom demokrata...od svih pobrojanih partizanovih igraca minutazu i zavidnu igru pokazuje Pekovic i ajde taj Pavlovic sto je igrao u Kavsima i gde sve ne...realno cibonini Alan Anderson imaju ozbiljne role u play-off timu, Olimpijin Dragic je strasan plej,deni grin je starter u Sparsima...Vucevic je postao top 5 centar lige...Nurkiceva ruki sezona nije losa...od pobrojanih Zvezdinih samo Pero Antic ima zavidnu rolu...Ako mislis na Partizanove generacije pre 2000 i Aba lige niko se od njih nije najeo hleba u nba sem Divca, svi po sezonu dve i bezanija u Evopu...

avatar
Jug Grobarima Revolt
Saturday, 25.04.2015
13:21

Kakav sramotan komentar...

avatar
Jug Grobarima Revolt
Friday, 24.04.2015
21:56

Jako tesko pitanje:-D

avatar
Petar Petar
Friday, 24.04.2015
21:55

S tim sto su neki igraci igrali za vise timova. Npr. Roberts, Vranes, Raduljica, Mile Ilic. I zaboravili ste nekoliko igraca, sad ne mogu svih da se setim, mislim da je bio jedan centar Amerikanac u Buducnosti (ne mogu da se setim kako se zove), zatim Lazme, Marko Milic iz Olimpije i ima ih jos dosta. Cak je i Kirilenko imao pet dana ugovor sa Partizanom 2001, mada mislim da Prtizan tada nije ucestvovao u ABA :). Necu da se osvrcem ni na to ko je igrao za CZ, a ko za CZT da ne bi ovo otislo u nekom drugom pravcu.

avatar
Jug Grobarima Revolt
Saturday, 25.04.2015
08:38

Andre Brown, Acie Earl i Jerome James, ali verovatno mislis na ovog drugog. Naravno da nismo ucestvovali, 2001/02 je bila prva sezona Jadranske, a nas nije bilo u prve tri:-D

avatar
Petar Petar
Saturday, 25.04.2015
14:18

Mislim na treceg. Ma znam da nismo igrali nego mi merak bio da pomenem Andreja, bar na pet dana. Cak sam mislio u jednom trenutku da je i Chucky Atkins iz Cibone igrao jadransku, ali sam kasnije video da nije, mislim da je bio pre toga.

avatar
Marco Popovich
Friday, 24.04.2015
21:17

Koliko ja znam,Ekezie je igrao za Crvenu Zvezdu a za ove ostale nisam siguran

avatar
Dakijev psihijatar
Friday, 24.04.2015
21:11

Adam Morison odigrao 16 minuta u dresu Lejkersa,a ima 2 NBA prstena :D

avatar
Dušan Zlatković
Friday, 24.04.2015
21:53

Ali bio je strašno dobar šuter, samo zbog bolesti i fizikalija nije uspeo u NBA.

avatar
Dakijev psihijatar
Friday, 24.04.2015
22:09

Slazem se.Imao sam prilike da ga gledam dok je bio u Zvezdi nestvarno dobar suter verujem da je i zbog toga bio 3 pik na draftu,fadeaway je skidao od Kobija 100 % ,ali kazu da ga je povreda kolena potpuno poremetila kao i sto ti kazes fizikalije jer je bio los u defanzivi.