Oni spajaju NBA i ABA ligu!

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 24. april 2015.

  • 20:51

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Mnogo osporavana regionalna košarkaška liga poseduje mane ali je za 14 godina postojanja dokazala da predstavlja pravi rasadnik talenata i magnet za manje ili više afirmisane igrače iz NBA lige.

Oni spajaju NBA i ABA ligu!
Foto: Beta/AP Photo/Gus Ruelas
Najkasnije do 2. maja regionalna ABA liga dobiće novog šampiona čime će biti kompletirana 14. sezona u ovom takmičenju. Za gotovo deceniju i po kako postoji Jadranska liga kroz nju je prodefilovalo ukupno 32 kluba iz zemalja bivše Jugoslavije ali i Izraela, Češke, Mađarske i Bugarske.

Teško je reći koliko je igrača za prethodnih 14 godina imalo prilike da nastupi u ABA ligi ali postoje nešto manji broj njih koji se po jednom parametru izdvajaju u odnose na ostale.

Radi se o 55 košarkaša koji su u svojim karijerama imali prilike da igraju u ABA i NBA ligi. Mnogo je onih koji su afirmaciju sticali u ABA ligi a potom odlazili "preko bare", ali nije zanemarljiv ni broj onih koji su se oprobali u NBA ligi a potom dobili priliku da igraju u regionalnom takmičenju.

Spisak je do skoro brojao 54 člana a poslednji u nizu igrača koji su uvršteni na njega napustio je Partizan NIS u četvrtak. Trag koji je Džoš Akojon ostavio u crno-belom dresu vrlo brzo će izbledeti jer gotovo i da ga nema, ali ćemo ga svakako svrstati među one koji su igrali "na Jadranu" i preko Atlantika.

Najtrofejniji klub ABA lige može da se pohvali time da je u svojim redovima imao sedamnaestoricu igrača koji su pored Jadranske lige igrali i NBA.

Nešto mlađa garnitura u koju spadaju Nikola Peković, Kosta Perović, Jan Veseli, Miroslav Raduljica i Žofri Lovernj najpre je nastupala za Partizan a potom se preselila u NBA, ali ne treba zaboraviti Amerikance koji su nakon NBA iskustva obukli crno-beli dres.

Odmah iza Partizana sledi Crvena zvezda kroz koju je prodefilovalo 10 imena koja se mogu svrstati u gore pomenutu kategoriju. To su, između ostalih Igor Rakočević, Adam Morison, Pero Antić, Nemanja Nedović i drugi.

Jasno je, dakle, da regionalna košarkaška liga ima šta da ponudi NBA ligi, dok mnogi igrači koji ne pronađu svoje mesto pod suncem u najkvalitetnijem takmičenju na svetu odskočnu dasku u Evropi imaju baš u ABA ligi.

U prilogu vam dostavljamo 55 imena igrača koji su nastupali u NBA i ABA ligi a vaš je zadatak da napravite idealnu petorku. Mi smo odustali već na startu, previše je kvalitetnih igrača.

Košarkaši koji su igrali u NBA i ABA ligi:

Partizan - Aleksandar Pavlović, Slavko Vraneš, Ratko Varda, Miroslav Raduljica, Nikola Peković, Kosta Perović, Jan Veseli, Milton Palasio, Ejsi Lo, Žofri Lovernj, Tarens Kinsi, Vontigo Kamings i Džoš Akojon, Lorens Roberts, Nejtan Džavai, Stefon Lazme, Oliver Lafajet

Crvena zvezda - Obina Ekezie, Čarls Dženkins, Igor Rakočević, Adam Morison, Pero Antić, Nemanja Nedović, Demarkus Nelson, Markus Vilijams, Majk Tejlor i Andre Ovens

Cibona - Alan Anderson, Bojan Bogdanović, Dalibor Bagarić, Gordan Giriček, Džastin Hamilton, Zoran Planinić, Dino Rađa, Damjan Rudež, Bruno Šundov

Olimpija - Goran Dragić, Aron Bejns, Deni Grin, Uroš Slokar, Beno Udrih, Jiri Velš, Marko Milič

Cedevita - Mišel Žlabal, Jusuf Nurkić, Roko Leni Ukić

Budućnost - Žarko Čabarkapa, Nikola Vučević

Zagreb - Šon Mej, Ti Džej Ford

Krka - Zoran Dragić

Solnok - Džastin Holidej

FMP - Mile Ilić

Bosna - Džej Ar Bramer

Igokea - Korsli Edvards

* U obzir nisu uzeti igrači Makabija pošto se radi o klubu koji ni po kom osnovu ne spada u naš region
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari