Olimpijakos u ABA ligi - Da li je izvodljivo?

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 17.02.2019.
13:25
Izvor: Sportske.net

Direktor regionalne ABA lige Krešimir Novosel progovorio je o mogućnosti da Olimpijakos zaigra u ABA ligi.

Epa/Toms Kalnins
Epa/Toms Kalnins

Povezane vesti

Vest da bi trostruki šampion Evrope mogao da se priključi ABA ligi odjeknula je u regionu tokom nedelje na izmaku.

Priča je pokrenuta nakon novog skandala u grčkoj košarci koji se dogodio u polufinalu kupa. Panatinaikos je prošao dalje iako je odigrano jedno poluvreme, a Olimpijakos je juče kažnjen oduzimanjem šest bodova zbog toga što ekipa nije izašla na teren u drugom poluvremenu.

Tako se pojavila spekulacija da bi Olimpijakos mogao da istupi iz grčke lige i da zatraži prijem u regionalnu ABA ligu. Tim povodom direktor ABA lige Krešimir Novosel govorio je za grčke medije.

"Da kažem prvo da nikakvih kontakata nije bilo, to tvrdim kategorički. Ni zvaničnih, ni nezvaničnih. Olimpijakos nikoga nije kontaktirao tim povodom", počeo je priču Novosel.

Gore rečeno ne znači da do zahteva ne može da dođe. Ukoliko bi Olimpijakos zatražio da se priključi ABA ligi, da li bi to bilo izvodljivo?

"ABA liga poseduje statut koji su potpisali klubovi vlasnici kompanije koja organizuje takmičenje. Zbog toga klubovi koji ne dolaze sa prostora bivše Jugoslavije ne mogu da učestvuju u takmičenju. Ipak, ukoliko dobijemo zahtev, postoji mogućnost da on bude stavljen na glasanje", objasnio je Novosel.

Svojevremeno su u ABA ligi igrali klubovi iz Izraela, Mađarske, Češke i Bugarske, ali ne od 2015. godine kada je formirana nova kompanija i promenjena upravljačka struktura u ABA ligi.

"Govorimo hipotetički, jer nijedan 'strani' klub nije igrao u ABA ligi od 2015. godine. Na vlasnicima klubova je da odluče", poručio je Novosel.

Pored problema sa upravljačkom strukturom nameće se pitanje i kako bi Olimpijakos ušao odmah u ABA ligu, ako se zna da se plasman u to takmičenje ostvaruje kroz ABA 2 ligu.

"Postoje poteškoće za realizaciju te i deje, ali nije nemoguće. U ABA ligi postoji plan za narednu sezonu, imamo A i B ligu, i već se zna koji timovi ispadaju, a koji ulaze. Zbog toga bi dodavanje jednog kluba iziskivalo mnoge promene", konstatovao je Novosel.

Direktor ABA lige ipak je zaključio da bi mnogi voleli da velikan kakav je Olimpijakos zaigra na "Jadranu".

"Ko ne bi želeo Olimpijakos u ligi? Radi se o jednom od najpoznatijih i najjačih timova Evrope sa bogatom tradicijom. Verujem da bi svaka evropska liga prihvatila Olimpijakos kada bi postojao zahtev da se priključi", zaključio je Krešimir Novosel.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
M_85
Monday, 18.02.2019
11:20

To bi bio veliki korak unazad za Olimpijakos.

avatar
bagra
Sunday, 17.02.2019
17:22

Onda bar 2 mesta u evroligi za ABA

avatar
Stefan Lazović
Monday, 18.02.2019
12:11

Pa oni imaju A licencu tako da to ti je to

avatar
DeXy \'92
Sunday, 17.02.2019
15:29

Tako makabi ubacen da prekine partizanovu dominaciju

avatar
Man united
Sunday, 17.02.2019
22:44

О чему ти то? Макаби кад је играо Јадранску лигу, Партизан није био ни у плану.

avatar
Impozantno
Sunday, 17.02.2019
14:54

Kakva dva giganta bi to bila u ligi Partizan i Olimpijakos.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 17.02.2019
14:39

Realno, medju sest najvecih klubova su upravo oni. Real, CSKA, Makabi, PAO, Barselona i Olimpijakos. Ako je mogao Levski koji veze nije imao (pre toga i Makabi koji je mnogo dalji od Grcke i Atine), morala bi i nasa prava braca.