Oglasio se i Partizan, da li je moguće da će se ovo desiti?

 • Autor: Mihajlo Vidojević

 • 08. maj 2019.

 • 12:30

 • Izvor: Sportske.net, kkpartizan.rs

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Najtrofejniji klub ABA lige konačno se oglasio povodom aktuelne situacije u regionalnom takmičenju. Partizan izneo svoj uslov za ostanak u ABA ligi.

Oglasio se i Partizan, da li je moguće da će se ovo desiti?
Foto: ABA liga/Crvena zvezda mts
Nisu se u KK Partizan NIS oglašavali nakon vesti da Dragan Bokan u Zagrebu okuplja čelnike klubova ABA lige kako bi pripremio teren za obračun sa Nebojšom Čovićem.

Pisali smo juče da su u Partizanu odlučili da se ne mešaju u sukob predsednika KK Budućnost Voli i KK Crvena zvezda mt:s, ali je danas konačno srušen zid ćutanja.

Najtrofejniji klub ABA lige oglasio se zvaničnim saopštenjem za javnost u kojem su izneseni stavovi vezani za aktuelnu situaciju u regionalnom takmičenju.

Saopštenje KK Partizan NIS prenosimo u celini.

"KK Partizan NIS, kao najtrofejniji klub u ABA ligi i kao klub koji je ubedljivo najgledaniji u regionu, ima dužnost da javnosti predstavi probleme u kojima se ova liga i klubovi, kao njeni vlasnici, nalaze. Nakon pojave raznih medijskih natpisa o tome koji klub koga podržava u sukobu nastalom na osnovama nekažnjenih prestupa u finalnim serijama u sezonama 2017/18 i 2018/19, KK Partizan NIS je obavezan da košarkaškoj javnosti u regionu predstavi sledeće:

Zbog incidenata koji su nakon sezone 2017/18 prošli nekažnjeno, KK Partizan je na Skupštini ABA lige, pre početka sezone 2018/19 jasno tražio da se usvoje mehanizmi koji će sprečiti da se slične stvari ponavaljaju i koji će dovesti do toga da vinovnici takvih incidenata budu adekvatno kažnjeni, čime bi sačuvali integritet lige. O ovom zahtevu, svedoče i zapisnici sa Skupštine regionalnog takmičenja.

Nakon ponovljenih incidenata, ugled lige je toliko srozan, da klubovima, kao njenim vlasnicima,  preti čak i tužba od strane kompanije Myd Sports, čime bi se finansiranje lige ozbiljno dovelo u pitanje a samim tim i njen opstanak

KK Partizan NIS nikada neće biti sredstvo za potkusurivanje u sukobima zaraćenih strana, naročito ne u sukobima vinovnika incidenata koji su svojim ponašanjem doveli u opasnost opstanak same lige. Mi ćemo biti klub koji će konstruktivnim predlozima upućenim Skupštini ABA lige i njenim izvršnim organima, dati svoj maksimalan doprinos u očuvanju takmičenja koje čitavom regionu, u ovom trenutku, obezbeđuje učešće u Evroligi i Evrokupu.

Kao odgovoran klub, Partizan NIS poziva sve klubove koji će na sednici Skupštine, 24. maja, odlučivati o daljoj sudbini regionalnog takmičenja, da svojim glasovima obezbedimo regularno takmičenje, a vinovnike pomenutih incidenata adekvatno, u skladu sa propozicijama sankcionšemo.

Nebojsa Covic Dragan Bokan
Foto: aba-liga.com/Budućnost Voli

Takođe, Partizan NIS od klubova traži da se polazne osnove sa sve učesnike u regionalnom takmičenju ponovo jednako postave, jer u ovom trenutku to prosto nije tako.

Ukoliko menadžment lige i  klubovi kao njeni vlasnici, uključujući i Partizan NIS, nisu u stanju da obezbede regularne uslove za takmičenje i sprovedu sopstvene propise, KK Partizan NIS više neće biti deo ABA lige i okrenuće se drugim ligama i drugim rešenjima.

I ovom prilikom, KK Partizan NIS napominje da je štiteći interese srpske košarke, prve dve godine od osnivanja prve ABA lige odbijao da u njoj učestvuje, a da je na učešće u ligi praktično nateran, nakon lobiranja pojedinih srpskih klubova u sprezi sa klubovima iz regiona.

Kao i tada, Partizan će interese srpske košarke staviti iznad interesa pojedinaca i boriti se za dobro klubova i takmičenja, sa ciljem da se obezbede fer uslovi, a ne da se očuvaju povlašćene pozicije do kojih su pojedinci došli na volšeban način.

Sa željom i uverenjem da će interesi košarke i želja da se ova igra zaštiti od neželjenih dešavanja preovladati, KK Partizan NIS upućuje sportski pozdrav svim klubovima u ABA j.t.d. ligi i čitavoj sportskoj javnosti u regionu.

Vidimo se u Banjaluci, 24. maja
", navodi se u saopštenju KK Partizan NIS.

Partizan je na ovaj način odbio poziv Dragana Bokana na "nezvaničnu Skupštinu" u Zagrebu i zauzeo svoj stav o tome šta je neophodno učiniti da bi ABA liga opstala.

Posle svega što smo mogli da čitamo u poslednja tri dana jasno je da nas 24. maja očekuje burna sednica Skupštine ABA lige, a pitanje je hoće li posle nje biti rešeni svi gorući problemi.
 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari