Oglasio se Čović, sve je objasnio! I sekretarici je skrenuta pažnja...

  • Autor: Nikola Miloradović

  • 30. decembar 2019.

  • 17:00

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Zvezda nije otputovala na meč u Podgorici, ovo je objašnjenje kluba.

Oglasio se Čović, sve je objasnio! I sekretarici je skrenuta pažnja...
Foto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO
Košarkaši Crvene zvezde mts nisu otputovali u Podgoricu na meč protiv Budućnosti, koji je bio zakazan za danas od 18h.

Predsednik šampiona Srbije i Jadrana je sazvao konfereciju za medije, na kojoj je objasnio zbog čega je doneta odluka da se ne putuje u prestonicu Crne Gore.

On je istakao da je Crvena zvezda dobila saznanja da bi meč u Podgorici sa sobom nosio veliki rizik i da je zbog toga odlučeno da se na isti ne otputuje.

Iz Zvezde je predlagano odlaganje utakmice, koje nije prihvaćeno, poslat je i dopis predseništvu ABA lige, na koji nije stigao formalan odgovor.

"Crvena zvezda nije imala nameru da bilo šta politizuje u smislu najnovijih događaja u Crnoj Gori u vezi sa zakonom koji je usvojen. Medijski smo identitom vezani za Srbiju, kao i drugi klubovi, u smislu njene reprezentativnosti. Nije veliki problem zaključiti koliko Zvezda i učešće može da bude stavljeno u manipulacije. Čim smo primetili šta se dešava i poučeni onim što se desilo u aprilu, kao i prošle godine, stupili smo u kontakt sa našim bezbednosnim organima, to nije samo ovaj put, ne da bismo se pokrivali državom, takve insinuacije postoje i opasne su.

Stupili smo i u kontakt sa predsednikom ABA lige Domagojem, još u subotu smo mu poslali dopis i opisali određene rizike koji postoje. Tada smo imali prvu procenu bezbednosne situacije – ne mogu celu da prezentiram, ali ću izdvojiti jednu rečenicu.

Ne može se isključiti incidenti na nacionalnoj osnovi igrača ili stručnog štaba, a da su potencijalne mete pristalice Crvene zvezde.

Očekivali smo pordšku iz ABA lige jer ako se vratimo mesec dana unazad, trebalo je da se igra utakmica Barselona - Real, u tom trenutku su u Barseloni bili nemiri, u roku od pola sata-sat su se klubovi dogovorili da se utakmica pomeri

Predložili smo da se utakmica pomeri iako nam je više odgovaralo da se utakmica igra danas jer imamo zgusnust raspored, nemamo termin za odigravanje, ali smo pronašli mogućnost da to bude 24. februar. Nismo analizirali da ako to ne odgovara Budućnost bude i neki drugi termin, pa po cenu da igramo dve utakmice u dva dana. Razmišljali smo i tome da li se ugrožava regularnost lige, a ne ugrožava se. Ovo je viša sila, na to što se dešava u Crnoj Gori nije mogla da utiče Budućnost, a posebno ne Zvezda, a nismo želeli da učestvujemo u nečemu što donosi veliki rizik. Apelovali smo očekivajući da ćemo naići na razumevanje

Put smo odložili jer su se u Podgorici dešavali takvi događaji, ne želeći da učestvujemo u tome, do nas je došao dopis Budućnosti da će hala imati 7.500 gledalaca i da će svi biti identifikovani i da će svako snositi odgovornost. Nijedna jedina karta za Zvezdine pristalice nije obezbeđena, što je praksa nekoliko godina unazad. Na dopis od subote nismo dobili odgovor, jutros u 00.34 Filip Sunturlić je zatražio odgovor predsedništva ABA lige na to, naravno, ni na to nismo dobili nikakav odgovor. Ni do sada nismo dobili ništa, a ja ću objasniti šta se dešavalo.

Pošto nismo otputovali, tražili smo novu procenu, u 9.51 je poslata i direktoru ABA lige. Ona u zaključku kaže da su mišljenja da gostovanje predstavlja realni bezbednosni rizik. Nama nije naša agencija, niti država, naredila da ne idemo, već je ostavljeno nama u klubu. Niko nije ulazio u avion, kada smo kontaktirali ljude iz Upravne odbora sa ovakvim konstatacijama mi treba da preuzmemo rizik, mi nismo želeli, jedna razbijena glava vredi više od utakmica. Već tada se postavljalo pitanje zašto neće da se pomeri termin ako postoji dobra namera, šta je problem?

Kada smo to prosledili dobili smo u 12.45 ne odgovor predsedništva, već sekretarice Vanje u kojem kaže da nam prosleđuje službeni dopis policije kojom se garantuje bezbednost i potvđuje igranje utakmice. Pitali smo ko je doneo tu odluku i zašto ta gospođa to radi i u kontaktu sa gospodinom Domagojem je rečeno da ona ne može to da radi. U 10.55 smo neformalni dopis policije, ne preko ABA lige, a potom na memorandumu da se garantuje da će se košarkaši Crvene zvezde osećati bezbedno. Ako se stavite u naš položaj, ovo su garancije jedne države u kojoj mi gostujemo, a tu su i naši organi, zasigurno ćemo odluku donositi na osnovu naših procena.

Ove godine nam je garantovano i pred treću utakmicu finalne serije, tada je a vinovnici su bili pripadnici policije. Kako bilo ko da preuzme rizik za sve ono što može da se desi. To su ključni razlozi zašto nismo otputovali na utakmicu, iako je bilo mnogo spinovanja, mi smo poslali procenu koju smo dobili od naših organa, koja u sebi nosi mogućnost visokog rizika. Zašto bismo se svi zajedno upuštali, zašto bismo i Budućnost i mi bili učesnici nečega što se nažalost dešava u Crnoj Gori? Ne želim da Zvezda bude uključena u sve to, iako se nadam brzom razrešenju. Ako je cilj performans u 18 časova, neka ga održe, biće to bez nas, nije problem. Mi nismo mogli da donesemo drugačiju odluku, a ABA liga nije još donela nikakvu odluku, iako je sekretarici skrenuta pažnja da ne radi takve stvari
", istakao je Nebojša Čović.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari