Novo izjednačenje, 2:2 u saopštenjima - Hoće li ''ABA liga propasti ako Zvezda ne osvoji titulu''?

Autor: Darko Mitrović
petak 06.04.2018.
09:20
Izvor: Sportske.net

Ne popuštaju ni jedni, ni drugi, hoće li ovako ''prštati'' i na terenu?

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Mimo očekivanja, ''rat saopštenjima'' na relaciji Zvezda - Budućnost počeo je i pre prve utakmice finala plej-ofa koja je zakazana za ponedeljak, 9. april, ali je i dalje neizvesno da li će se tada i odigrati. O razlozima opširnije čitajte OVDE.

Tema ovih saopštenja koja se sve intenzivnije objavljuju u poslednjih par dana jeste suđenje u ABA ligi, da li i ko vrši pritisak na sudije i još ponešto...

Zvezda se prvi put oglasila posle trijumfa nad Mornarom u polufinalu i između ostalog izrazila sumnju da ''komesar za suđenje pokušava da se dodvori Budućnosti'' - 1:0 u saopštenjima.

Podgoričanima nije dugo trebalo da uzvrate, pa ste juče mogli da pročitate i njihov odgovor - 1:1 u saopštenjima.

Nekoliko sati kasnije, stiže nova reakcija iz Crvene zvezde, a crveno-beli smatraju da Podgoričani žele nepotrebno da podignu tenzije pred početak finalne serije - 2:1 u saopštenjima.

A da ova polemika postane još intenzivnija, Podgoričani su se potrudili sinoć posle zvaničnog odgovora koji su dobili od predsednika ABA lige Krešimira Novosela, odnosno obrazloženja sastanka predsedništva ABA lige sa predsednikom sudijske komisije i komesarom takmičenja, održanog 4. aprila.

Ovim je Budućnost opet izjednačila, ovoga puta na 2:2, a njihovu najnoviju reakciju pročitajte u nastavku.

''Zahvaljujemo se na brzom odgovoru na naš dopis od 4. 4. 2018. godine, i pored toga što isti ne sadrži odgovore na postavljena pitanja i što je te odgovore bio dužan da pruži onaj ko je zakazao sednicu predsedništva ABA lige i ko rukovodi tim organom.

Moram Vam se zahvaliti i na činjenici da ste Vašim dopisom potvrdili naše sumnje da predsedništvo, odnosno jedan od njehovih članova sakrivajući se iza predsedništva, nekoliko dana pre odigravanja prve finalne utakmice ABA lige pokušava, ali se nadamo i ne uspeva da izvrši pritisak na čelnike sudijskog dela ABA lige.

Posebno je zanimljiv dnevni red koji ste nam dostavili uz Vaš odgovor a koji nesumnjivo nije postojao u 15 časova kada je sednica započela.

Imajući u vidu da ste nam dopis poslali nakon održavanja sednice predsedništva, primereno situaciji bi bilo da ste i nama i ostalim klubovima dostavili zapisnik iz kojeg ćemo videti šta je to bilo toliko hitno i koje su i kakve odluke donesene ,,po dnevnom redu“.

Ovo posebno kod činjenice da se jedan od finalista KK Crvena zvezda u javnosti, u višesatnom periodu između dopisa našeg lista i Vašeg odgovora, pojavila sa svojim primedbama na suđenje (istina primedbe se odnose na utakmice koje je dobila sa dvadeset i više poena razlike).

Takođe ukazali ste nam na činjenicu koja nas posebno zabrinjava, a to je, da je očigledno, da je jedino u ovoj sezoni osnovna delatnost predsedništva bila da održava sastanke sa predsednikom sudijske komisije i komesarom ABA lige, i pored činjenice da je to u suprotnosti sa postavljenim principima rukovođenja ligom i sa odlukama donesenim od strane klubova kao osnivača ABA lige. Zanimljivo je da se predsedništvo za sedam meseci 11 puta sastalo sa predstavnicima sudijskog dela ABA lige, odnosno u proseku svakih 19 do 20 dana, iz čega proizilazi da je sad već očigledan pritisak na one koji odlučuju o suđenju vršen vrlo intenzivno i često.

Vi znate da je Budućnost Voli, kao osnivač ABA lige, imala u jednoj takmičarskoj sezoni predstavnika i predsedništvu i da u tom periodu, kao u periodu nakon toga, sve do dolaska sadašnjeg sastava predsedništva ovakvi sastanci nisu održavani i uspelo se da sudijski deo ABA lige ostane nezavisan.

Iako je ovakvo ponašanje i agresivno vršenje pritiska od strane jednog od članova predsedništva ABA lige postalo ustaljena praksa pred finalne mečeve ABA lige koje igra njegov klub, ne možemo pre svega da prihvatimo da članovi organa ABA lige sa dugogodišnjim iskustvom sportskih radnika sad već otvoreno i bez ustručavanja pokušavaju da izdejstvuju da se izaberu sudije po klupskom ili, da budemo precizniji, po njegovom ukusu.

Neće biti ni propast ABA lige ni bilo čega drugog ako Crvena zvezda ne bude pobednik ABA lige, pa očekujemo da se finale ABA lige odigra na potpuno regularan način i da pobedi bolji, jer ukoliko po svaku cenu mora pobediti određeni klub onda je odigravanje cele lige i njeno postojanje besmisleno.

Stoga još jednom zahtevamo da se menadžment ABA lige (u čijoj je nadležnosti i saradnja sa sudijskim delom) i predsedništvo (koje ima zadatak da vodi računa da ABA liga funkcioniše po prihvaćenim standardima u apsolutno regularnom takmičenju), kao i komesar lige i predsednik sudijske komisije objasne što je tačno na tih 11 sastanaka koje ste pomenuli, a posebno na poslednjem, razgovarano i dogovoreno kad je suđenje i izbor sudija u pitanju.

Takođe, na osnovu kojih ovlašćenja su od strane članova predsedništva vođeni takvi razgovori i donošene odluke i zbog čega je menadžment ABA lige očigledno ustupio deo svojih ovlašćenja predsedništvu (ili možda nekom od članova predsedništva). Zahtevamo da se objašnjenje navedenog dostavi svim klubovima ABA lige",
navodi se u saopštenju koje je potpisao direktor Budućnosti Slavko Radulović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

10 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Slobodan Vlajic
Saturday, 07.04.2018
00:47

Jaka je Budućnost... Na rečima... Vidimo se veoma brzo...

avatar
nemam pojma
Friday, 06.04.2018
14:05

Treba pokrenuti inicijativu da se jedan od dva kluba istog vlasnika isključi iz takmičenja da bi ono postalo regularno. Ovakve situacije nema nigde na svetu.

avatar
dex
Friday, 06.04.2018
19:57

a ko sme da pomene koliko klubova misko kontrolise. to kao nije problem

avatar
MOE28
Saturday, 07.04.2018
08:24

Znaci ti priznajes da je neregularno imati 2 kluba u istom takmicenju...

avatar
zg partizan igokea
Friday, 06.04.2018
21:49

Ili iskljuciti oba kluba, i partizan i igokeu.

avatar
M_85
Friday, 06.04.2018
10:00

Kazniti oba kluba a titulu dodeliti boljem izmedju mornara i cedevite. Problem resen :)

avatar
3x3
Friday, 06.04.2018
10:00

Decija prepucavanja. Samo pokazuju sada ovim u kakvom smo to stanju svi.

avatar
Momčilo-PN
Friday, 06.04.2018
09:29

Vodi ABA ligu ima dva kluba u istoj i još mu fali nešto? Strah???

avatar
dex
Friday, 06.04.2018
19:58

da od partizana

avatar
zg partizan igokea
Friday, 06.04.2018
21:51

Utakmice nisi gledao, jer da jesi, video bi da je sudjenje bilo ocigledno na stetu CZ.