Novica: "U glavi mi je samo 'okej, bato, radi šta najbolje znaš"

Autor: Pavle Knežević
ponedeljak 05.03.2018.
09:16
Izvor: Sportske.net

Kapiten Partizana o svojoj novoj mladosti, rastu ekipe, ali i o jubileju i svojim počecima.

ABA Liga/Partizan NIS
ABA Liga/Partizan NIS

Povezane vesti

Priča o energiji i želji Novice Veličkovića, kao i o njegovoj ljubavi prema Partizanu ispričana je mnogo puta. Ali, iako se činilo da se nema šta više novo dodati, kapiten crno-belih je u pobedi nad Budućnosti pružio jednu od najboljih partija u karijeri i režirao veliki preokret, od 18 do pobede od +11.

Dugo je (za njegove standarde) posle toga pričao sa grupom novinara, a sve što je govorio imalo je težinu i bilo je pravo štivo iz koga bi mlađi mogli da uče. Ipak, zdravlje je na prvom mestu, on je imao jedan pad i nezgodno se dočekao, ali je nastavio da igra.

"Iskrenuo sam zglob. Nijednu utakmicu ove sezone nisam završio da mi se nešto nije desilo: dobio udarac, da li ovo, da li ono, da li iščašio prst...ali nisam hteo napolje, ma kakvi. Da sam izašao, otekla bi noga, bilo bi gotovo. Dosta puta sam ja njega iskrenuo, ali sam nastavio dalje. Boli pa boli, ali kasnije kad ga razdrmaš i kad je zagrejan, nemaš problem. Boli, sad boli, ali šta je – tu je", priča vođa ove Partizanove generacije.

Ceo tim je delovao potpuno drugačije nego na početku sezone. I reakcije igrača su bile drugačije, neka sasvim nova energija je tu. Je l' se i tebi to tako čini?

"Ma kako ne! Prvo, bio je kup. Mislim da su momci sad malo svesniji šta je ovo, šta je košarka, koji je način na koji treba da se ophode prema njoj. Posle prvog poluvremena kažu 'nemojte da se sramotimo posle kupa'. Sad smo gubili 18, vratili se, odigrali borbeno. Ne mislim na šut, mislim samo na borbu, energiju, podržavamo jedan drugog.

U prvom poluvremenu gledamo se 'ti si kriv', 'ti si kriv'...uđe malo negative, ali mislim da oni postaju malo svesniji načina na koji treba da se igra ozbiljna košarka. Dosta njih je mlado, imaju uloge koje su ozbiljne. Nije lako, početak sezone gubiš, a neko u sali kaže nešto, pišu ti po mrežama 300 stvari, ali to je Partizan. Ako ovde izdržiš, postaneš igrač
", rekao je Veličković.

Drugi igrači često ističu njegovu ulogu u svlačionici.

"Meni je bitno da skontaju na koji način se igra u Partizanu, da nije bitno da li si talentovaniji od ovog ili onog. Kad iz juniora pređeš u seniore – to je drugi sport. Ja to malom Peci (Marko Pecarski) stalno govorim. Seniorska košarka je nešto sasvim drugačije od onog što si ti do sada radio. Ovde ti dođe neki Novica koji krene da te bije, da ti zavrće ruku, ti ne možeš da se izvučeš...to oni moraju da shvate. Moja sreća da sam imao Miloja i Droleta i Šuputa, Peru Božića, Vuleta, Kecmana...pa sam te stvari naučio. Trebalo mi je vremena, ali kad dočekaš šansu, budi spreman", priča Veličković.

Večeras si bio nosilac igre, nosilac preokreta: 28 poena, samo jedan promašaj iz igre. Izgledalo je kao da imaš 20 godina.

"Čane kad je došao rekao mi je 'ti si Novica i budi Novica'. Bukvalno tako. Meni je to u glavi samo: 'okej, bato, radi ono što najbolje znaš'. Poznajemo se dugo, imamo izvanredan odnos, ali najbitnije je kad ti neko veruje i kad neko stoji iza tebe, iza toga šta se ja trudim da budem u svlačionici, na terenu. Ja bih najviše voleo da me neko vidi i da bude pokretač ovoga, da ima energiju, da se bori. Ne mogu ni ja stalno. Meni je bitno da se na terenu osećam bitno, da nisam sporedni, to nikad u karijeri nisam mogao da podnesem. Uvek sam se trudio da budem taj koji je među dva-tri igrača da budem bitan", priča Novica.

Večeras ti je bila 401. utakmica u dresu Partizana. Čestitamo na jubileju, nije mala stvar.

"Neko me pitao šta bih izdvojio, koju utakmicu. Ne bih izdvojio ni jednu. Svaka utakmica mi znači i na svakoj se stvarno trudim da dam svoj maksimum. Nekad ide, nekad ne ide, ali trudim se da uvek budem 100 odsto na terenu. Ono što ja volim je da igram u ovoj sali, pred našim navijačima, kad ima 4-5.000 ljudi, niko nema ovu atmosferu. I kako zna da se napravi atmosfera i na običnim utakmicama. Ja volim jednostavno, ne biram. Ako bih baš morao da izdvajam, možda bih izdvojio nekih desetak, kad su bile borbe za neke trofeje", rekao je Veličković.

Da li se sećaš prve utakmice?

"Ne sećam se, majke mi, ali znam da me u to vreme konstantno tukla trema. Nisam znao da pričam s novinarima, bukvalno sam se tresao kad me Dule povede na konferenciju, nisam znao reč da kažem, pa mi ćale kaže 'sine, nemoj da se diraš po licu, šta ti je', a ja hoću da umrem na mestu. Na terenu mi je bilo samo izađi bori se, nisam ni koš gledao, samo udri, tuci i šta ti Bog da, a ne sećam se koja je bila prva", rekao je Veličković.

Ostaje li posle kupa i ovakve partije žal što niste u plej-ofu?

"Naravno da žalimo. Od kad je Čane došao, tolika je tenzija, toliko pokušavaš da vratiš izgubljeno, ali ne ulaziš ti u plej-of ako dobiješ dve-tri ekipe koje su u vrhu prvenstva, nego na utakmicama protiv ekipa koje ne smeš da potceniš i od kojih si bolji. Mi smo se pogubili ove godine koliko puta, tako da je Mornar zasluženo ušao u plej-of. Odigrali su momci izvanredno, dobili nas direktno ovde i to je to", kratko i jasno kaže on.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke