Novi hrvatski selektor sumnja u opstanak ABA lige!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 05.05.2019.
15:44
Izvor: Sportske.net, jutarnji.hr

S jedne strane se priča o ulasku Olimpijakosa, sa druge o raspadu lige...

BETAPHOTO/HINA/Daniel KASAP/DS
BETAPHOTO/HINA/Daniel KASAP/DS

Povezane vesti

Još uvek stižu reakcije na dešavanja u finalnoj seriji ABA lige, koja je bila obeležena i brojnim incidentima sa tribina, osim Zvezdine bolje igre na terenu.

Najnovija stiže iz Zagreba, od strane novog selektora reprezentacije Hrvatske Veljka Mršića, koji je ranije bio i trener Cedevite, potom i sportski direktor.

Posle svega što se dešavalo u Podgorici i Beogradu, Mršić je sumnjičav da li će se liga uopšte nastaviti, što je otkrio govoreći u intervjuu zagrebačkim ''Sportskim novostima'' na temu Cedevitinog projekta.

''To je stabilan projekat i on ima svoju viziju koja je potvrđena promenom Uprave. I nije to ništa novo, imali smo mi taj put i pre dve, tri godine, kad je zamišljena ekipa s dva stranca, nešto igrača iz regije i domaćih igrača, imali smo i slučaj s domaćim igračima i jednim strancem.

Sada se opet vraća na to, nakon malog iskoraka s kojim se krenulo u prošlu sezonu sa sedam stranaca u ekipi. Treba se gledati dugoročno, stvarati ekipu koja će biti u stanju igrati par sezona zajedno, a uz to ostvarivati minimalne ciljeve, izboriti plasman u plej-of ABA lige. Ako je bude....'', objašnjava Mršić.

Potom je dodao da ne zna da li će se ABA liga nastaviti posle velikih incidenata u finalu.

''Ne znam. Ovo što se dogodilo na kraju sezone je jako ružno. I ako se stvari u ABA ligi dramatično ne promene, neće biti dobro'', poručio je Mršić.

Kada je u pitanju reprezentacija Hrvatske, ona je u teškoj situaciji, s obzirom da se nije plasirala na Svetsko prvenstvo, neizvesno je da li će učestvovati u kvalifikacijama za Olimpijske igre, ali nekolicina NBA igrača daje nadu Hrvatima da mogu uskoro da se vrate u vrh evropske košarke.

Mršić će imati zanimljiv debi na novoj funkciji - reprezentacija Hrvatske će učestvovati na NBA Letnjoj ligi.

''Odmah krećem u razgovore s igračima i tu me čeka velik posao. Razgovaraću sa svima, od svih naših NBA igrača, do ovih koji su u Evroligi, pa naniže.

I treba tu videti tko je spreman za projekt Letnje lige. Mislim da je realno napraviti tu jedan miks u kojem bi svakako bilo sedam do osam igrača koji bi trebali igrati u kvalifikacijama za Evrobasket na jesen.

Tu bi trebali postaviti neke temelje, konture kakva bi nam trebala biti igra, jer kad stignu kvalifikacije, tu će biti tri, četiri dana, a to je premalo za kretati od početka.

Videćemo i ko je od igrača koliko ambiciozan.

Polazim od sebe, ovo je prilika za većinu igrača da igra protiv NBA ekipa, da se tu pokaže. Ali, ne samo njima, u Las Vegas stiže valjda 80 posto ozbiljnih evropskih klubova, što njihovih trenera, što sportskih direktora, uz sve NBA klubove, pa je to pravo mesto za promociju. Kako igrača, tako i ukupne hrvatske košarke'', objašnjava Mršić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Momcilo Stojanovic
Monday, 06.05.2019
09:00

ABA može opstati jedino ako se vrati Fajnal for,po mogućstvu na neutralnom terenu,ako je za tako nešto neko zainteresovan.Tenzije bi se smanjile,a izbegle bi se ove besmislene pauze u domaćem prvenstvu.Sportski gledano plej-of je pravedniji,ali ovde se ne radi o sportu ,već o politici i uticaju moćnika,što može dovesti do tragičnih ishoda.

avatar
NOTHING ELSE MATTERS
Sunday, 05.05.2019
15:59

Neka dodje i PAO pa da se ujedinimo i u kosarci i (jednog-a dana) u fudbalu:-D ABA: PARTIZAN, Olimpijakos (ili PAO) i jos 6 (4) klubova, i ABBA: PAO (ili Oliveri, svejedno), fabrika i jos sest ili cetiri klub(ov)a. Naravno, i Buducnost i napitak takodje da budu razdvojeni.