NOVA ABA LIGA - Smanjen broj klubova, kreću još dva takmičenja!

Autor: Beta Beta
utorak 23.05.2017.
20:37
Izvor: Beta

Bitne promene u sistemu takmičenja donela je današnja sednica Skupštine ABA lige. Novi format startuje već od sledeće sezone!

aba-liga.com
aba-liga.com

Povezane vesti

Skupština košarkaške Jadranske lige odlučila je na današnjem zasedanju u Zagrebu da sledeće sezone u tom takmičenju učestvuje 12 timova (umesto dosadašnjih 14), kao i da uvede juniorsko takmičenje, ali i Superkup u Baru.

"U cilju daljeg jačanja kvaliteta takmičenja, ali i zbog delikatnosti oko kalendara, većinskim brojem glasova Skupština ABA lige odlučila je da u sezoni 2017/18. učestvuje 12 klubova. Analizirajući aktuelnu situaciju u Evropi i regionu, kao i poziciju da i dalje ne postoji priznanje nacionalnih saveza, a sa ciljem da zaštitili interes osnivača ABA lige, pravo igranja imaće klubovi koji su učestvovali u sezoni 2016/17, pri čemu prioritet imaju klubovi osnivači ABA lige (iz sezone 2015/16), poštujući podelu prema državama", navodi se u saopštenju.

To znači da će Srbija i Hrvatska imati po tri kluba, a Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makdeonija po jedan. Dva mesta će pripasti klubovima iz država čiji su klubovi u sezoni 2016/17. ostvarili najbolje koeficijente, odnosno, Srbiji i Crnoj Gori.

Mesta iz Srbije će se popunjavati u skladu sa plasmanom ostvarenom na Košarkaškoj ligi Srbije, s obzirom na priznanje i saradnju sa ABA ligom.

"U skladu sa ovim odlukama učesnici ABA lige u sezoni 2017/18 su: Cedevita, Zadar, Cibona, Olimpija, Igokea, Budućnost, MZT Skoplje i Mornar, dok će preostala četiri mesta iz Srbije biti odrejdena na osnovu plasmana u Košarkaškoj ligi Srbije", navodi se u saopštenju.   

Skupština je navela da pokreće Super kup u Baru "sa željom da on postane tradicija i da okuplja najbolje ekipe", ali se ne navode nikakvi drugi detalji.

Skupština lige odlučila je i da tokom naredne sezone organizuje turnire za igrače do 19 godina, a ocenila je i da je za razvoj košarke u regionu "neophodno u što kraćem roku" pokrenuti drugu Jadransku ligu.

"Na ovom projektu će se intenzivno raditi, sa željom da u njegovoj realizaciji učestvuju svi košarkaški subjekti. U skladu sa tim, biće obavljeni razgovori sa zainteresovanim klubovima. Skupština ABA lige takodje smatra da je potrebno u što kraćem roku obaviti razgovore sa nacionalnim savezima kako bi se prevazišla trenutna situacija koja nije u interesu daljeg razvoja košarke u regionu. Kao i da klubovi iz država učenici ABA lige obave razgovore sa svojim nacionalnim savezima, a sve u cilju stvaranje idealnog ambijenta za razvoj košarke", navodi se u saopštenju.

Skupština Jadransje lige zaključila je  i da je prethodna sezona bila "izuzetno uspešna", kao i da se učvrstila kao "pokretač razvoja košarke u regionu", kao i da to potvrdjuju finansijski, sportski i marketinški izveštaji za sezonu 2016/17.

"U prilog tome takođe govori zadovoljstvo gledalaca, kao i veliki rast poseta na zvaničnom sajtu, aplikacijama i svim društvenim mrežama. ABA liga je po svim osnovama napravila korak napred, odgovorila na mnoge izazove i izgradila čvrst temelj za dalji razvoj", navodi se u saopštenju.

Skupština je navela i da je ostvarila finansijsku dobit koja će biti ravnomerno podeljena na klubove učesnike.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

14 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Bafana
Wednesday, 24.05.2017
20:01

Svakako da je dobro da se uvede B liga i to od sledeće sezone ali nesto sumnjam da su sposobni da tako nesto organizuju . A ono sto bi ja voleo i sto nije uopšte ni realno barem za ovu sezonu da Srbiju pored Zvezde i Partizana predstavljaju ekipe poput Radnickog iz Kragujevca ili Borac Čačak , kad bi se pojavio neko da oživi Vojvodinu to bi bila super stvar najvise ovo mislim zbog gledalaca jer nije igracima zanimljivo a nije ni za gledanje zanimljivo kada vidim utakmice koje igra Fmp sa po par stotina navijača i Mega Leks slična situacija posto u Beogradu niko neće da ide na njihove utakmice a Mega Leks je probao i da igra po drugim gradovim ali jednostavno nema tradiciju pa ni ne dolaze toliko ljudi . Nadam se da Dinamik neće uspeti takodje da se izbori za Aba ligu jer je to tek klub bez tradicije i navijača sto je po meni najbitnije .

avatar
Leks Lutor
Wednesday, 24.05.2017
08:07

A sta ce radimo ako Partizan ii Zvezda budu cetvrti u kls?nDruga stvar nama ne treba da se igra juniorska aba liga , jer mi imamo dobru juniorsku ligu odlicnog kvaliteta za razvoj igraca(sto dokaziuju uspesi u juniorskoj evro ligi prethodnih sezona)Treca stvar menja se sistem samo da bi neko mogao da iznenadi zvezdu na jednu utakmicu oni znaju da ovako ne mogu da je skinu jos pet god.

avatar
Tuesday, 23.05.2017
23:31

Ko da finansira tu baba ligu??? Ovo sto se trenutno radi ne ide u korist srpske kosarke@!!! Presednik aba l ove godine je iz zvezde,zagovaranje ovoga je skroz bezveze... kada nam EL uskrati mesto iz aba lige verovatno ce se zvezda zalagarti za jacanje kls lige!!! Jos ove godine vam prolazi sve ovo,sledece sezone partizan se oporavlja skroz pravi jak tim i osvaja aba ligu... Zapatite to,i sta onda... Zvezda nece ni u prvih 10 biti sledece god. Pogledajte ove godine gde je barsa,makabi,bamberg... bice tamo nenormalna ulaganja za novu sezonu

avatar
Salone
Tuesday, 23.05.2017
23:11

Naredni 20 godina ovo uzima Zvezda tek od sledece sezone krecemo sa velikim ulaganjima u tim.

avatar
Tuesday, 23.05.2017
22:41

ne treba da smanjuju broj ekipa vec da pobecaju na 16-18 ekipa, a ne ovako

avatar
????JULEN GUERRERO 8????
Tuesday, 23.05.2017
21:07

Treba B liga da se formira takodje, ništa pametno nisu uradili bez B lige!

avatar
Radovan Filipovic
Wednesday, 24.05.2017
07:32

Slažem se. Svake sezone se nešto menja, krštene dve nisu vezane sa istim pravilima.

avatar
nenadnenad1234
Tuesday, 23.05.2017
21:01

Ovo odma odbiti Bez 4 zagarantovana mesta ne treba pregovarati uopste.

avatar
Patrick Bateman
Tuesday, 23.05.2017
20:57
avatar
Pretorijanska Garda
Tuesday, 23.05.2017
20:57

Nova era Zvezdine dominacije pocinje, od sledece sezone i po bar 4 trofeja su na jelovniku i na dometu naseg sampiona. Dobre stvari krecu za ovaj region, raduje sloga celnika lige oko ovakvih stvari....

avatar
Super liga
Tuesday, 23.05.2017
20:46

Sviđa mi se konačno nešto dobro

avatar
nenadnenad1234
Tuesday, 23.05.2017
23:25

Sta je ovde dobro, to sto smo sa 4+1 predstavnika (nekoliko sezona imali i po 5), spali na 3.?

avatar
Wednesday, 24.05.2017
00:47

Прочитај текст, па онда коментариши :) Трчиш пред руду... :)