Ništa od dogovora - FIBA odbila predlog Evrolige!

  • Autor: Mihajlo Vidojević

  • 03. maj 2016.

  • 19:06

  • Izvor: Sportske.net

  • facebook
  • twitter
  • email

Maratonski sastanak koji su predstavnici FIBA i Evrolige u utorak održali u Minhenu nije doveo do okončanja sukoba koji najviše šteti košarci. Evo predloga Evrolige koji je FIBA odbila.

Ništa od dogovora - FIBA odbila predlog Evrolige!
Predstavnici evropskog ogranka Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) i predsednik Evrolige Đordi Bertomeu sastali su se u utorak u Minhenu kako bi našli zajedničko rešenje za izlazak iz krize u kojoj se našla evropska košarka.

Četiri sata trajao je sastanak u Minhenu, a Evroliga je tokom popodneva izašla u javnost sa saopštenjem koje sadrži konkretne predloge koje je ta organizacija uputila FIBA da bi se stvari dovele u red.

Evroliga insistira da FIBA odustane od retorzivnih mera i kažnjavanja Saveza i klubova, a nudi joj da Liga šampiona ima prohodnost ka Evroligi i Evrokupu!

Evo predloga u četiri tačke sa kojim je Evroliga izašla pred FIBA:

1. Dogovor o saradnji treba da bude ostvaren u stabilnom i dugoročnom okviru u kome međusobno poverenje igra centralnu ulogu;

2. Klubovi i reprezentacije ne smeju da trpe sankcije jer imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti, kao i da nastupaju na takmičenjima za koja su se izborili. Ne sme biti promene pravila i propisa kojima bi bio otvoren put da takve sankcije budu izrečene;

3. Neophodna je integracija FIBA i Evrolige kroz novi model upravljanja sistemom takmičenja:

a. FIBA treba da se uključi u organizaciju "Euroleague Basketball"
b. Takičenja:

I Evroliga će nastaviti da upravlja vodećim takmičenjima koja čine 40 klubova. Bord FIBA Lige šampiona upravljao bi drugim rangom takmičenja

II Vertikalnim principom sistem takmičenja bi funkcionisao na taj način što bi šampioni imali prohodnost ka višem rangu

III Sporazum o kalendaru takmičenja u četvorogodišnjem ciklusu koji podrazumeva i reprezentativne obaveze koje FIBA predviđa svojima planovima

IV FIBA se stara o pravilima, transferima i doping kontroli

4. Definisanje novih zajedničkih standarda za učešće igrača u međunarodnim reprezentativnim takmičenjima:

a. Minimalna polisa osiguranja za sve klubove
b. Ugovorena naknada klubovima za njihov doprinos nacionalnim takmičenjima po uzoru na druge sportove

Evroliga je uz priložen predlog odmah navela da FIBA nije prihvatila ponudu i da je odbila da ukine sankcije za Saveze i reprezentacije.

Iz Evrolige su poručili da će u danima koji slede nastaviti da rade na rešenju situacije ali se čini da od dogovora neće biti ništa jer je evidentno da FIBA neće prihvatiti ovako minornu ulogu u klupskim takmičenjima kakvu joj nudi Đordi Bertomeu.
  • facebook
  • twitter
  • email

Ne propustite

Komentari