Nikola Lončar objasnio kako se dovode igrači u Partizan, šta Trinkijeri zahteva, šta će biti sa Pecarskim, Aranitovićem...

Autor: Darko Mitrović
utorak 29.01.2019.
00:14
Izvor: Sportske.net, SOS Kanal

Zanimljiv intervju sportskog direktora Partizana na SOS kanalu.

Beta/Ana Slović/Ds
Beta/Ana Slović/Ds

Povezane vesti

Ekipa Partizana pokazuje uspon kako sezona odmiče, ali to treba da potvrdi u narednom periodu kada tek slede najvažnije utakmice.

Još uvek crno-beli igraju na dva fronta, ili tri, računajući i predstojeći Kup, a o svim aktuelnim temama večeras je za SOS kanal govorio sportski direktor Partizana Nikola Lončar.

Znate već da je on duže od decenije radio kao komentator u Španiji, po završetku igračke karijere, ali letos je prihvatio ponudu Partizana da se okuša u novoj ulozi.

''Veliki izazov, želeo sam da promenim posao, da se još više približim košarkaškom terenu. Ispalo je da to bude Partizan, dogovorio sam se sa predsednikom i potpredsednikom Partizana. Bilo je vreme da se okrenem nečemu drugom u košarci'', istakao je Lončar.

Potom je otkrio i kako je do sada funkcionisala njegova saradnja sa trenerom Andreom Trinkijerijem i predsednikom kluba Ostojom Mijailovićem.

''Sa trenerom sam u svakodnevnom kontaktu. Pratim i Mladost iz Zemuna koji je naš razvojni tim, hoćemo da napravimo kontinuitet za mlade igrače koji nemaju minutažu u prvom timu. Hoćemo da se vratimo na one dane kada smo imali veliki broj igrača za obnavljanje ugovora ili za prodaju.

KLS je liga gde mogu da se razvijaju naši igrači koji još nisu spremni za prvi tim.

Mislim da smo na pravom putu. Posle sastavljanja tima, koji nije bio lak za nas, tražili smo da se vratimo mladom, perspektivnom timu, da imamo igrače koji bi bili interesantni evropskim klubovima, da se vratimo na draft, svuda tamo gde je Partizan bio i gde pripada po parametrima evropske košarke.

Jedna od najboljih stvari je dovođenje Andree Trinkijerija za trenera. Tu smo se podigli i pokazali da nije slučajno šta se dešava u Partizanu od kada je Ostoja Mijailović postao predsednik Partizana. Mislim da smo na pravom putu, promenili smo tim, ne i radikalno. Renfro nam je doneo iskustvo, ume da prepozna situaciju na terenu, Janković nam daje tu rotaciju na petici, da možemo da uđemo sa 15 faulova...

Sa Trinkijerijem je saradnja košarkaška, mnogo mi je drago što je zahtevan, što je perfekcionista, jer će to i klub i mene podići na još viši nivo. Ceo kolektiv mora da bude zahtevan, da bismo ispratili njega kao trenera.

Ostoja je ozbiljan i uspešan u svom poslu, postali smo ozbiljniji kolektiv, znamo ko šta radi, za šta je ko odgovoran i to nas je  diglo na viši nivo i organizacije i strukture i nekih rezultata'', objašnjava Lončar.

Otvoreno je potom govorio i o načinu rada kada su u pitanju transferi, odnosno angažovanje pojačanja, pre svega.

''Stručni štab zajedno sa mnom pravi kostur ekipe koju hoćemo u sezoni, koji su nam igrači potrebni. Radi se lista od 3-4 igrača na svakom mestu, diskutuje se, gledamo cenu, mogućnosti kluba, zbog čega želimo da ga dovedemo i svi radimo na dovođenju. Ja sam najodgovorniji za profil igrača koji nam treba i za pravljenje liste igrača.

Andrei dajemo malo više do važnosti, jer ima veliki kapacitet prepoznavanja dobrih igrača i normalno je da koristimo njegovo znanje. Ja sam ipak 'ruki' u ovom poslu. Znači, nije to da samo dođem kod Ostoje i kažem 'moramo da dovedemo ovog igrača''', istakao je Lončar.

Svestan je da je bilo i grešaka u proceni, a najbolji primer je Entoni Braun koji je najavljivan kao veliko pojačanje, a ni dva meseca nije proveo u Partizanu.

''Svi grešimo, napravili smo i grešku sa Braunom, bila je tu mala podeljenost koji nama igrač treba, ali dolaskom Trinkijerija, igrač koji je bio iza njega dobio je prednost, pa smo odlučili da Braunu damo otkaz.

To se dešava ne samo u sportu, nego u svim sferama'', konstatuje Lončar.

Navijače zanima i status mladog centra Marka Pecarskog, zbog čega nema veću minutažu, kao i šta će biti sa Aleksandrom Aranitovićem koji je odbio da ode u Borac iz Čačka, poput Strahinje Gavrilovića. Takođe, aktuelan je i spor sa Budućnosti iz Bijeljine oko transfera talentovanog Radovanovića.

''Pecarski je došao u Partizan pre godinu i po, kao junior se razvijao fenomenalno, ali kasnije u prvom timu je naišao na određene prepreke. Neke je preskočio, neke druge nije. Treba da se bolje adaptira na seniorsku košarku. Naravno, on je jedan od naših najperspektivnijih košarkaša. Možda nije dobio neku veću šansu, ali nije se njegov status pogoršao kod Trinkijerija. Jednostavno, sve zavisi od njega.

Sani je imao priliku da ode u Borac, nije prihvatio pozajmicu do kraja sezone. Ostao je u Beogradu i traži svoju šansu na treninzima prvog tima.

Radovanović je jedan od najtalentovanijih u regionu, stupili smo u kontakt sa njim, porodica je odlučila da je za njegovo dete najbolje da dođe u Partizan, i on sam je veliki Partizanovac. Tražimo način da se dogovorimo sa njegovim dosadašnjim klubom Budućnosti iz Bijeljine, da svi na kraju budu zadovoljni'', objašnjava Lončar.

Rezultatski, u Partizanu očekuju značajan napredak u odnosu na prošlu sezonu.

''Da nam je neko rekao da ćemo uči u Top 16 Evrokupa, prihvatili smo odmah. Meč protiv Ritasa će pokazati naše šanse za plasman u Top 8. Najvažnije je da zavisimo samo od nas.

Mislim generalno da smo na pravom putu i da se vraćamo tamo gde treba da budemo.

Za ABA ligu očekujem da budemo sigurno među četiri najbolje ekipe'', istakao je Lončar.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Grb partizana 1997?
Tuesday, 29.01.2019
18:37

Sve je lepo objasnio ali je zaboravio da pomene ko istrese novac kad oni izaberu. Tako moze svako da vodi klub.

avatar
paok
Wednesday, 30.01.2019
17:08

A ko vama i stresa novac.

avatar
Old_school
Tuesday, 29.01.2019
11:15

Napredno, zna se.