Neuspeh ''Orlova'' iz Čovićevog ugla, uz alarmantnu poruku!

Autor: Darko Mitrović
utorak 24.09.2019.
18:16
Izvor: Sportske.net, Happy TV

Prvi čovek Crvene zvezde pred kamerama izneo svoje utiske sa Svetskog prvenstva u Kini, govorio o razlozima neuspeha, nedostajećem ''sjaju u očima'', ali i ''bahatosti i aroganciji''...

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS

Povezane vesti

Prvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović je na tu temu govorio prilikom gostovanja na Happy TV, gde je na početku istakao ''prenaduvanu atmosferu'' u domaćoj javnosti pre početka Svetskog prvenstva, što je neminovno uticalo i na same igrače.

''Mislim da je sve prenaduvano bilo. Ne mislim da su mediji krivi, ali napravljena je atmosfera sa prevelikim očekivanjima, da samo treba da se pojavimo tamo i da postanemo prvaci sveta. Mi smo imali sasvim dobar tim, odličan stručni štab, ali u samoj atmosferi se nešto dogodilo.

Snimali su se i filmovi, znate ono 'bićemo prvaci sveta', igrači to prate, gledaju, to je pritisak i na stručni štab, očekuje se da je to gotova stvar, u tim filmovima smo svojatali i što je naše i što nije naše...'', ističe Čović.

Otkrio je da je već u mečevima protiv Italije i Filipina bilo primetno na ''ne štima sve kako treba''.

''Na osnovu mog 50-godišnjeg iskustva u košarci - bila je sjajna ekipa, sjajni igrači, ali nisam video taj sjaj u očima.

Protiv Italijana je bilo signala za upozorenje, pa čak i u meču sa Filipinima. Košarka nije pojedinačni sport, košarka je kolektivni sport, kolektiv dobija, kolektiv gubi'', objašnjava Čović.

Peto mesto na SP nije bilo dovoljno za plasman na Olimpijske igre, što je dodatni problem za naš nacionalni tim. Narednog leta imaće i još jednu tešku obavezu više, kako bi se uopšte stiglo do Tokija.

''Mi smo što se tiče košarke u veoma ozbiljnim problemima, pogotovo ako se ne kvalifikujemo na Olimpijske igre, a kvalifikacioni turnir počinje 12 dana pred start OI. Tamo će igrati i Italijani. Česi, Rusi, Turci, Litvanci, Grci, zatim Slovenija, Hrvatska... uopšte nije naivno.

Videćemo da li ćemo dobiti organizaciju, prošli put je država uspela da se uplati nekih 3.2 miliona evra, mislim da je država uložila oko dva, do dva i po miliona, ostatak firme.

Sad to neće biti tako lako, mislim da to košta od 3-5 miliona evra. Bar je trebalo da budemo u četiri reprezentacije na SP...'', objašnjava Čović.

Na kraju se osvrnuo i na veoma loše rezultate i naših mlađih reprezentativnih kategorija ovog leta, uz upozorenje i na neke druge stvari koje se dešavaju u našoj košarci, ne želeći da pominje konkretna imena.

''Moramo da počnemo da radimo u svojoj kući. Sve je to u redu, vrhunski sportisti, ali ja nikad nisam bio za to da ih proglašavamo 'božanstvima'. Ta bahatost, ta arogancija na konferencijama za štampu...

Nikada srpska košarka nije prošla gore nego ove godine.

Naša A selekcija je peta, kadetska sedma, mlađa juniorska 10, juniorska 10, mlada reprezentacija koja treba da bude akumulacija igrača je 15. Na primer, 2007-08 smo uzeli sve medalje, ali tada ide onaj srpski mentalitet, 'namestili smo ovo ili ono'...

Dok igraš-igraš, kad ne igraš, igraš neku drugu utakmicu, za šta treba da budeš i kvalitetno obrazovan i takve stvari treba sagledati realno.

Igrači nisu bili arogantni, to je sjajna ekipa, sjajan tim, ali tim se ne pravi sam od sebe. Sjajni pojedinci moraju dobro da se uklope'', zaključio je Čović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

15 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Momcilo Stojanovic
Thursday, 26.09.2019
09:57

Evo da se i ja složim sa Čovićem.Uglavnom je sve u pravu,ali jedna stvar se zaboravlja,mi smo dominirali u mlađim selekcijama jer su naši mladi igrači igrali u seniorskoj konkurenciji i zbog toga bili u velikoj prednosti u odnosu na ostale selkcije. Vreme stvaranja kroz takmičarski tim je prošlo i sada mladi igrači,ne dobijaju šansu u seniorskoj konkurenciji,osim ovih koji igraju u razvojnim klubovima(FMP i Mega).Međutim, u tim timovima ima puno stranaca i domaći ne dobijaju dovoljno prilike. Dodatni problem odlazak mladih sa 14-16 godina u inostrane klubove i oni gube osećaj pripadnosti i razvijaju se u nekim drugim košarkaškim školama,koje ne krase naše odlike i onda se teško uklapaju,ako uopšte žele da igraju za reprezentaciju.Da zaključim,verovatno najveći razlog za mali broj mladih igrača,koji bi nešto značili u budućnosti je njihova nedovoljna posvećenost košarci.Oni danas odrade ,ali bukvalno,trening i pravac kući i društvene mreže.Nekada su veliki igrači postajali to ,jer su puno radili i posle treninga i to po nekoliko sati na podizanju svojih mogućnosti.Na žalost vremena su se promenila i tu se ništa ne može,našem sportu preti strašan pad.

avatar
Bojan Samardzic
Wednesday, 25.09.2019
10:46

Klubovi optuzuju reprezentaciju, reprezentacija klubove... meni je opet logicnije da reprezentacija tj. Savez radi na reprezentativnoj kosarci, klubovi imaju svoje interese i ne postoje tu zbog reprezentacije niti da stvaraju igrace. Savez treba da napravi ambijent da se ti interesi malo podudare...

avatar
jfvr
Tuesday, 24.09.2019
19:34

2007-2008 је Партизан владао и имали смо резултате,све до 2012....

avatar
Marco Popovich
Tuesday, 24.09.2019
19:25

Procvetacemo kada se vratis u tvoj FMP

avatar
Slobodan Dragojevic
Tuesday, 24.09.2019
18:38

Pa šta i ako se propusti Olimpijada?Isti tipovi decenijama po savezima i klubovima kao zadnji paraziti sisaju i zadnji dinar od ovog napaćenog naroda.Partizan i Zvezda su potrošoli toliko novaca da se moglo renovirati desetine bolnica.Lepo je uživati u sportskim uspesima ali oni su nametnuti kao prioritet.

avatar
REVØLT
Tuesday, 24.09.2019
18:24

Mislis, namestena protiv Litvanije? :-D Ovde je ipak za sve u pravu (moze on kada hoce i nije mi prvi put da potpisujem njegove reci), previse smo poleteli i jos dodatno nabili pritisak, a daleko od toga da smo tamo otisli sa najjacim timom. Neki kazu da je Partizan bio kriv za neuspehe, nesto ne vidim da smo u njihovoj eri (ako to uopste moze tako da se nazove i okarakterise) dominirali...

avatar
MilošPB
Tuesday, 24.09.2019
19:35

"Košarka nije pojedinačni sport, košarka je kolektivni sport, kolektiv dobija, kolektiv gubi'', objašnjava Čović.

avatar
REVØLT
Tuesday, 24.09.2019
22:40

Partizan je kriv za gasenje centara i nestanak nekoliko jakih klubova, Partizan je kriv za neuspehe reprezentacije, Partizan je kriv za sve...

avatar
Grb partizana 1997?
Tuesday, 24.09.2019
20:21

Verovatno smo dominirali dok je Vujosevic reprezentaciju koristio da uigra petorku partizana. Kako smo se bese tada proveli na tom prvenstvu, daj podseti me malo...