Neki novi, Saletovi klinci!

 • Autor: Janko Glavonjić

 • 06. jun 2014.

 • 17:30

 • Izvor: Sportske.net

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Selektor Aleksandar Đorđević danas je objavio širi spisak od 29 košarkaša koji konkurišu za 12 najboljih koji će predstavljati Srbiju na Mundobasketu. Osim standardnih reprezentativaca koji su predstavljali našu zemlju na prošlim takmičenjima, kao i nekoliko "povratnika", tu je i nekoliko novih imena, manje poznatih široj javnosti.

Među 29 igrača ima nekih novih lica, neki iskusniji igrači koji su propustili par poslednjih takmičenja su se vratili na spisak, neki koji su učestvovali na prošlom prvenstvu sada nisu dobili poziv.

Očigledno je da je Đorđević želeo da pozove sve raspoložive snage na koje računa za ovo prvenstvo, ali i u budućnosti, i zato je tu nekoliko mladih igrača koji do sada nisu dobijali poziv.

Debitanti u nacionalnom timu su: Stefan Jović (Radnički Kragujevac), Nenad Miljenović (Mega Vizura), Stefan Peno (Barselona), Ognjen Kuzmić (Golden Stejt Voriors), Dejan Kravić (Teksas Tek).

Stefan Jović i Nenad Miljenović su dobili poziv kao nagradu za dobre partije u ABA ligi i KLS-u, Kuzmić već nekoliko sezona u Španiji, a sada i u NBDL (razvojnoj ligi NBA) pruža zapažene partije, a Peno i Kravić su zaista iznenađenje na ovom spisku.

Ognjen Kuzmić rođen je u Doboju 1990. godine. Visok je 213 cm i težak 114 kilograma i igra na poziciji centra. Trenutno igra za Santa Kruz Voriorse, filijalu Golden Stejta u razvojnoj ligi.

Kuzmić je bio najbolji skakač lige u njenom regularnom delu, sa čak 11,7 skokova po meču. Kuzmić je jako dobar odbrambeni igrač, sjajno štiti svoj reket i pored njega je jako teško doći do ofanzivnog skoka, što je godinama nedostajalo našoj reprezentaciji.Stefan Peno je jedan od najtalentovanijih plejmejkera u Evropi. Bivšeg člana OKK Beograda "vrbovala" je Barsa, a 17-ogodišnjak je na šampionatima za mlađe kategorije konstantno dokazivao svoju klasu, pogotovo na prošlogodišnjem prvenstvu Evrope za igrače do 16 godina, kada je postao MVP prvenstva.

Odlikuje ga neverovatna košarkaška inteligencija i lucidnost, a pozivu na ovaj spisak je verovatno i kumovala priča da će Španci pokušati da ga privole da nastupa za njihovu reprezentaciju. Ovim pozivom selektor Đorđević jasno stavlja do znanja Špancima, ali i Penu, da se na njega ozbiljno računa.Što se tiče Dejana Kravića, koji kao i Kuzmić želi da se probije u NBA, on je pravo iznenađenje na ovom spisku. Momak za koga se, osim u uskim košarkaškim klubovima, zaista nije čulo, svoju košarkašku karijeru gradio je na Univerzitetu Teksas, na kojem je i diplomirao ovog leta.

Kravić je rođen 1990. godine u Mostaru. Visok je 213 cm i težak 111 kilograma i igra na poziciji centra. Kravića odlikuje sjajna pokretljivost i odlična igra na postu, kao i dobar pregled igre, tako da nije retka situacija videti ga kako asistira nižim saigračima. Zanimljivo je da je Kravić rođak našeg bivšeg reprezentativca, Koste Perovića.

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • email

Komentari