NBA Severozapad - Bjelica i Jokić u trci za "drim-timom"!

Autor: Vladimir Stojanović
utorak 17.10.2017.
11:20
Izvor: Sportske.net

MVP dobio dva Ol-Star saigrača, naše bismo mogli da vidimo ove godine u top 8, ostali "otpisani", uz jednu ogradu, kladiti se protiv Portlanda nikada nije pametno...

Twitter
Twitter

Povezane vesti

Na Zapadu krećemo od severa, tačnije od divizije koja nas posebno zanima, zbog Jokića i Bjelice. Ako je prošle godine Denver bio bliži od Minesote doigravanju, čini se da su se stvari promenile. I jedni i drugi su jači u novoj sezoni, ali vaga preteže na stranu "Vukova". Sa druge strane divizija ima izrazitog favorita, čuće se "Grmljavina", ali i izrazitog autsajdera, tim koji će služiti kao vreća za udaranje.

Westbrook Vestbruk

OKLAHOMA

Sigurno jedna od najvećih priča leta, Rasel Vestbruk je vukao tim na leđima, odigrao neverovatnu sezonu, ali jedan ne pomera planine. Sada su kao nagrada za herojstvo stigli Pol Džordž i Karmelo Entoni, stvorena je velika trojka koja će sigurno smanjiti i pritisak, ali i učinak najboljeg igrača lige u prošloj sezoni. Od one laičke varijante "biće im potrebne tri lopte" do ocene da će Vestbruk još više unaprediti liderstvo sa osećajem da radi najbolje stvari za tim i čini igrače boljim, zaista niko ne može da predvidi šta su dometi Oklahome.

Čitava priča bi mogla da traje kratko, samo sezonu, da Pol Džordž ode u Los Anđeles sa recimo Lebronom naredne sezone, da Melo takođe potraje samo jednu sezonu, ali o tome sada ne vredi pričati. Oklahoma je svakako trio velikana, pojačanja sa finim dodacima poput Patrika Patersona, Terensa Fergusona koji je kao 21. pik prošle godine otišao da igra u Australiju, svakako daju razlog za optimizam. E sad, da li će dolazak dve velike zvezde poremetiti hemiju, uticati na borbenost i sposobnost za preživljavanje ekipe koja je na nogama preživela nokaut, odlazak Duranta?

To je ključno pitanje, i dalje Oklahoma ima slabosti, ne baš impresivnu klupu, uz to njihove igre na strani nisu bile baš ohrabrenje. Napad će biti među najopasnijima u ligi, ali kakvu odbranu mogu da igraju, koliko će se Džordž i Melo žrtvovati, sve to su znaci pitanja. Jasno, ako standard predstavljaju Voriorsi, Oklahoma je ipak daleko, ali što se većine ostalih timova na Zapadu tiče, mogu da se bore, mogu i u top 4 i među domaćine u prvoj rundi doigravanja što je za njih najvažnija stvar zbog fantastične podrške koju imaju.

Nemanja Bjelica


MINESOTA

Da li je ovo ta godina?

Da li je vreme da se uberu plodovi, čini se da talentovaniju generaciju nisu imali, ako na to dodate Džimija Batlera, ove sezone bi mogli da čujemo "zavijanje". Mnogo toga se promenilo prošle godine, radna etika Toma Tibodoa je dala određene rezultate, ali tim je bio premlad i čini se ne baš podešen da igra čvrstu odbranu.

Doveli su uz veliku zvezdu, ali  Džefa Tiga kao zamenu za Rubija, stigao je veteran Kroford koji će ojačati šuterske pozicije, sa Viginsom i Taunsom to je petorka za plej of, nema sumnje.

Videćemo mogu li da poboljšaju odbranu, šut spolja gotovo da nije postojao, oni su poznati kao tim koji slabo šutira za tri poena, u ovom veku samo jednom su bili preko 40%.

Sa Tigom i Krafordom to već izgleda bolje, uz to Batler je čovek koji rešava mečeve, mnogo utakmica ovaj mladi tim je izgubio u finišu ili preokretom. To je proces sazrevanja, sada će se stvari promeniti sa čovekom koji je navikao da pobeđuje u tesnim završnicama.

Neće tu biti tako brzog progresa, ali ovo mnogo više obećava ako ostanu zdravi. Dobili su 30 utakmica prošle sezone, ove bi mogli između 40 i 50, to je skok, dovoljan možda i za doigravanje. Za franšizu to bi bio ogroman korak, podsetimo se, oni plej of utakmicu nisu dobili od 2004. godine.

Nikola Jokic

DENVER

Vraćaju se na parket sa namerom da naprave korak više i nađu se u plej ofu. Za to je potrebno da igraju bolju odbranu i tu niko nije izmislio toplu vodu, moraće da se potrude više, malo je timova koji su primali više koševa prošle sezone. Stigao je potcenjeni Milsap, to je veliko pojačanje, ali osovina ostaje Jokić-Haris. To je zalog za budućnost u Koloradu gde očekuju da 12 meseci iskusniji tim napravi taj korak koji im je nedostajao u finišu.

Čini se da su dobro pokriveni na većini pozicija, Milsap, Jokić, Plamli u reketu, sjajni bekovi Marej i Geri Heris. Nedostajaće ipak Galinari, ali setite se da je Denver loše počeo sezonu, ovoga puta se to neće desiti, imaju bolji tim i više iskustva.

Očekuju da Mudijaj konačno ispuni očekivanja, imaju pouzdane veterane poput Čendlera i Farida, ostao je i Vil Barton kao šesti čovek, čini nam se da bi ako krenu dobro bez problema mogli do doigravanja. Ovo je i dalje proces stvaranja tima, nema sumnje da je kvalitet rostera najbolji u poslednjih nekoliko godina. Pojačali su se i drugi timovi, ali čini se da su recimo Klipsi i pogotovo Juta, dva plej of tima iz prošle godine slabiji i da tu negde u top 8 ima mesta za Nagetse.


Damian Lillard Lilard


PORTLAND


Ako nas je istorija nečemu naučila, svaku prognozu o Portlandu treba uzeti sa velikom dozom rezerve.

Pre dve godine su šokirali svet, prošle delovali loše do pred kraj, kada je trejd i dovođenje Nurkića učinilo čudo pa su se na račun Nagetsa ušunjali u doigravanje. Ove sezone navijači su se nadali da bi nagrada mogla da stigne u vidu Karmela Entonija, ali su ostali praznih ruku.

I dalje je to šou Lilarda i MekKoluma, nisu doveli ništa značajno, nije bilo novca u seleri-kepu, rivali su se pojačali, pa je teško videti kakvog će zeca iz šešira izvući ovaj put, treću godinu u nizu.

Manje više tim je isti, ne mogu da promene navike, sipaće trojke, u odbrani bi Nurkić trebalo da zatvori reket, ali nemaju pravu alternativu, ako ne bude zdrav čitave sezone to će biti nerešiv rebus čak i za trenera Stotsa koji je napravio mini čudo u Oregonu.

To što ja ne verujem u Portland, ponovo, može da znači da ćemo ih opet videti u plej ofu. Klupa je prosečna, da ne kažem tanka, nisu im se sve investicije isplatile proteklih godina, ako šutevi ne ulaze, biće takvih večeri, Blejzersi će gubiti i od realno slabijih timova.

No, kako rekoh, dva puta sam ispao glup, pa je sve moguće sa njima...

Gobert

JUTA

Prošle godine sam ih smestio među top 4, tu negde su i završili, ali ništa više nije isto. Tim koji igra fantastičnu odbranu ostao je bez najjačeg ofanzivnog oružja i tu svaka priča završava, ne može se dobijati utakmica ako svake večeri postignete 80 poena, i to protiv timova sa jakim napadačkim talentom.

Juta će nastaviti istim tempom, Gober će zatvoriti reket, Rubio komandovati kao novi plej, ali po meni je Džordž Hil bolji igrač kada je zdrav. Videćemo hoće li Derik Fejvors naći onaj svoj "mojo" od pre par sezona, sada je tu i Ekpe Judo, ova ekipa je rođena za "katenaćo".

Oni sve mogu da rade, skaču, asistiraju, veoma su borbeni, ali malo je tu talenta, ne vidim ko će davati koševe iz večeri u veče. Takođe, bekovi su očajni šuteri, ostao je Hud, tu je i zaboravljeni Alek Burks, ali niti imaju kontinuitet, niti su baš često spremni, pomenuta dvojica igrača su propustila više od 60 mečeva u sezoni.

Mnogo toga bi moralo da se poklopi da Juta uopšte pomisli na plej of, sada to izgleda kao nemoguća misija.

Prognoza

Iz ove jake divizije, Oklahoma je sigurna, verovatno i Minesota, možda i Denver. Dva tima su nepredvidiva i različitog karaktera, ali Portland i Juta su slabiji nego prošle sezone. Bilo bi veliko iznenađenje da potraju u ovoj sezoni. Kako rekosmo, Tander bi trebalo da uzme divizijsku titulu bez problema...

Ovo su najave Istoka, ukoliko ste propustili.

Atlantik


Jugoistok


Central

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Sportski
Tuesday, 17.10.2017
12:47

Mislim da potcenjujete Portland, u play offu će biti sigurno. Lillard i McCollum su među najboljim šuterima u ligi, a očekujem da Nurk ove godine eksplodira ako ga povrede obiđu.

avatar
Crveno boja ljubavi
Tuesday, 17.10.2017
17:17

Pa da su sigurni za PO i nisu. GSW,SAS,OKC,Hjuston i Minesota su sigurni,a ostsju samo 3 mesta,valja se tu naci.

avatar
Sportski
Wednesday, 18.10.2017
07:46

Slazem se za tih 5, moj tip zadnja tri su LAC, Portland i Denver

avatar
Crveno boja ljubavi
Tuesday, 17.10.2017
12:35

Oklahoma nema teoretske sanse da ce biti ista bolja nego prethodne sezone,oni klupu nemaju,Real Madrid ima 3x bolju klupu. Sto se same prve petorke tice ili ti trojke koja ce svejedno uzimati 85% suteva ekipe,ako ne i 95%,Pol nije isti od povrede,ali je eto recimo i dalje dosta dobar igrac,Melo se ne trudi nekih 5-6 sezona u odbrani,a u napadu sutira odmah iz teske pozicije i za kraj najveci silovatelj uz Brajanta Vestbruk. To nikako ne zvuci kao ekipa koja je spremna na bilo sta vece od PO i druge runde uz dosta srece.

avatar
Roj Kin 16
Tuesday, 17.10.2017
11:31

Portland i Vašington kao preslikane ekipe, zavise od dva vrhunska beka, imaju solidnog centra, ostalo slabo, mada Vašington ima bolje krilo u Porteru..