NBA najava - Pacifik, El-Ej centar sveta, pad dinastije, Sakramento "zamalo"?

Autor: Boris Jovanović
utorak 22.10.2019.
23:03
Izvor: Sportske.net

Tektonski poremeća u Lejkersima i Klipersima, gledaćemo prave ratove zvezda. Voriorse čeka strmoglav pad, mladost Kingsa vreba šansu, Sansi vreća za udaranje...

AP Photo/Ringo H.W. Chiu
AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Povezane vesti

Pacifik je moćan, Los Anđeles košarkaški centar sveta. Velike zvezde su stigle u grad, Klipersi izvukli premiju, Lejkersi će im gledati u leđa. Strašan pad čeka Voriorse, Sakramento je dobar, ali ne dovoljno, Sansi su beznadežni.

Los Anđeles Klipers

Nema sumnje, za mnoge ovo je prvi kandidat za titulu prvaka i najbolja ekipa Zapada.

Razlog je svakako Kavaj Leonard, doneo je titulu u Kanadu, sada otišao na Pacifik sa istim ciljem. Pre toga su mu Klipsi ispunili želju, doveli su Pola Džordža, za mnoge je to bio iznuđen potez, da nije bilo Džordža, "Kandža" bi verovatno ostao u Reptorsima ili došao u Lejkerse.

Ovako imaju fantastičan duet, ono što fascinira je mogućnost da oba superstara igraju fantastičnu odbranu, dodajte na to agresivnog Patrika Beverlija, ovo je verovatno najbolji defanzivni tim lige.

Leonard


Tu su još Harel koji će biti unapeđen u člana startne petorke, pa "Svit" Lu Vilijams koji je po navici najbolji šesti čovek lige, jedini problem je centar, čini se da Ivica Zubac baš upada u oči, odnosno štrči, tu nemaju mnogo pokrića u reketu.

Klipersi imaju određenu dubinu na klupi iako su mnogo dali za Pola Džordža, Landri Šamet, Mek Gruder, Paterson, Grin, Mo Harkls će imati svoje role od po desetak i više minuta, od njih će mnogo zavisiti. Dok Rivers je već pre deset godina osvojio titulu sa Bostonom, pritisak za njega nije ništa novo. Ako Džordž i Leonard budu zdravi, ovo bi mogla da bude najuspešnija sezona u istoriji franšize.

Dejvis

Los Anđeles Lejkers

Hajde da krenemo od sigurnih stvari. Posle šest godina videćemo Lejkerse u plej ofu, uz jednu napomenu, niko od navijača time nije zadovoljan. Oni žele više, gledaju kako poslednje velike godine Lebrona protiču bez velikih stvari za drugi najuspešniji klub u istoriji.

Stigao je Entoni Dejvis, verovatno najbolja "četvorka" u ligi, konačno slavna franšiza ima dva neverovatna igrača, superstara. Ali cena koju su Lejkersi platili je surova, odrekli su se budućnosti, poslali Bola, Harta, Ingrama, 4. pika Hantera i još neke buduće pikove, dakle, mora se pobeđivati sada.

Zadržali su Kajla Kuzmu, u svakoj varijanti su odbijali da ga uključe u jedan od najvećih trejdova decenije, stigao je Deni Grin sa prstenom, on je treći u trijumviratu, mada su se mnogi nadali da će to biti Kavaj Leonard. "Kandža" je stigao u grad, ali u drugi tim i to je dodatno pogodilo Lejkerse. Da stvar bude gora, povredio se i Kazins, izgubljen je za sezonu, pa se u Holivud vratio Dvajt Hauard. Realno "Supermen" više ne leti, sećamo se njegove sezone u Lejkersima, ok, sada nema Kobija, ali on više nije isti igrač, deliće minutažu sa MekGijem. Lejkersi imaju problem sa plejmejkerom, ako mene pitate to može da igra i Lebron (može šta hoće), ali starter je mušičavi veteran Rondo ili eventualno neiskusni Karuzo. Imaju i Kvina Kuka, Koldvela-Poupa, to može da bude neka podela odgovornosti, ali sve u svemu, i pored hajpa, Lejkersi nisu međa prva tri tima Zapada, čak recimo i da budu peti, ne bi ništa bilo čudno, zbog snage Jute i Denvera.

Kari

Golden Stejt Voriorsi

Strašan pad onoga za šta se verovalo da će biti jedna od najupečatljivih dinastija u istoriji košarke. Otišao je Durant, nisu dobili gotovo ništa, istina stigao je D'Anđelo Rasel koji će menjati povređenog Tompsona ali je pitanje kako će se snaći u Karijevoj senci, mada je reč o sjajnom igraču.

I dalje je tu Drejmond Grin da potera čitav tim, ali nema više Igodale, Livingston je završio karijeru, a klupa baš ne ostavlja neki utisak. Imaju Kolija-Štajna, neke role mogu da odigraju i Spelman i Luni, samo sve je to prosek. Istina oni nikad nisu imali dominantnog centra, osim Kazinsa u onom kratkom periodu kada nije bio povređen, ali su imali sve ostalo. Sada to više nemaju, Keru će biti potrebno nešto specijalno da napravi više od pukog plasmana u plej-of. Mnogo će nedostajati Durant, videćemo kako će izgledati Tompson kada se oporavi, ne zaboravite ni Burksa koji je svojevremeno bio očekivan kao velika stvar, ali su ga povrede sprečile da napravi nešto značajnije.

Problem je što je Zapad strahovito jak, što Voriorsi van petorke nemaju više onu klupu kao nekada i ovakvi nisu za top 5 na Zapadu, mada bi mogli u plej of.

Bogdanovic

Sakramento Kings

Neko ih je definisao kao, skoro pa dobri i to je možda najbolji opis koji sam čuo. Naime, Kingsi su prepuni talentovanih igrača, prošle godine su bili na četiri pobede od 50%, sezona je neuporediva sa onim koje su proveli u podrumu u poslednjih 10 godina, sve je bilo bolje, ali bez plej-ofa.

I sada se postavlja pitanje, može li ovaj mladi, kvalitetni tim da preskoči limite i u ovakvoj konkurenciji uđe u doigravanje.

Za godinu su stariji Badi Hild i Begli, Bogdan je sada već klasa za sebe, Harison Barns ima mnogo iskustva. Ne nismo zaboravili Foksa, o njemu nešto više. Kingsi imaju konačno beka koji je zalog za budućnost, bili su više nego u pravu što su mu poverili dirigentsku palicu, on je strahovito napredovao od dolaska u ligu.

Divac je napravio nekoliko odličnih poteza, Ariza, Dedmon, Kori Džozef nisu samo iskustvo, radi se o igračima koji mogu da doprinesu.

Promenjen je trener, na tragu angažovanja Luka Voltona koji je dobio otkaz u Lejkersima se krije ideja afirmacije mladih igrača, ovaj nekadašnji bek Lejkersa je baš to radio na klup tima iz El-Eja, razvio je mladu gardu koja je onda potrošena u kupovini "Obrve" Dejvisa.

Volton ima zadatak i da pobeđuje i da postavi temelje za eksploziju mladih igrača, Heri Džajls je još jedan od njih, tim pre što će ta pozicija centra biti ključ. Momak sa Djuka može da napreduje uz Dvejna Dedmona, bolja odbrana je ključ da bi imali bilo kakvu nadu. Kingsi se nadaju da bi mogli na 50%, da se bore ponovo za plej of, možda iskoriste pad Voriorsa na Pacifiku, meni to deluje prilično optimistično.

Feniks

Feniks Sansi

Za pet godina 126 pobeda, tu se nema mnogo šta dodati niti gubiti vreme, od Stiva Neša oni su tim bez snage, na momente vreća za udaranje. Ti njihovi projekti su propadali svakog leta, ni sada, iako imaju mašinu za koševe poput Bukera i centra Deandre Ejton, meni se čini da previše značaja pridaju Rubiju.

Istina Španac je bolji od plejmejkera koji su im jeli vreme tokom svih ovih godina, ali nije pomogao Juti, teško da će njima.

Uvek je problem odbrana, imaju neke zanimljive igrače Obre Džunior vredi više nego što je pokazivao, Bridžiz će sigurno imati svetlih trenutaka, ali ovde nema nikakvog kontinuiteta.

Naime, kouč Monti Vilijams će se naći u istoj rupi kao i njegovi prethodnici, poput našeg Kokoškova. Vi na početku sezonu proglasite za godinu učenja, a onda stavite trenera pod pritisak jer je jasno da tim ne može preko 20 pobeda, ili da gube 14 mečeva u nizu, od toga pola padnu u završnici jer nemaju iskustva.

Dakle, te priče kako će učiti kroz poraze mogu da prođu godinu ili dve, Sansi su posisali svu mudrost sveta koliko su utakmica izgubili u ovoj deceniji.

Ponovo će popunjavati broj, ako naprave nekoliko pobeda više, to je već uspeh...

Na Pacifiku je situacija jasna, Klipersi su najbolji tim, iza njih su Lejkersi. Negde tu je i granična vrednost Voriorsa, oni su zbog Karija verovatno bolji od Sakramenta koji ima za cilj da ih preskoči, a kako rekoh Sansi su van svake ozbiljne priče.


KONAČNA PROGNOZA ZAPADA

Šampion Klipersi, Hjuston, Denver, Juta, Lejkersi sigurno u plej ofu, Voriorsi, Portland, San Antonio u plej ofu, moguće iznenađenje Sakramento, iza njih Pelikansi i Dalas, Oklahoma i Minesota bez šansi. O Memfisu i Sansima ne vredi ni pričati..
.
O ostalim divizijama možete da čitate ovde.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
KAJ JE TAJ PARTIZAN?
Tuesday, 22.10.2019
23:51

Zamolio bih autora, da mi odgovori, na osnovu cega, misli da ce se GSW na bilo koji nacin, boriti za PO, oni su u najmanju ruku, jedni od favorita za prsten, jer imaju najboljeg sutera ikada, jednog od najboljih sutera ikada i fenomenalnog Andjela i vrhunskog igraca Grina, ne znam zasto su oni ista losiji, od po meni najprecenjenijeg igraca ikada PG13 i Kandze ili Hjustona, za koji cak i navijam, o LAL ne bih trosio reci, smesna ekipa.

avatar
_Goran_
Tuesday, 22.10.2019
23:22

Lenard prijatelju, Lenard.