NBA menja sistem u plej ofu, samo najbolji!

Autor: Nikola Miloradović
sreda 04.07.2018.
20:50
Izvor: Sportske.net

LeBron Džejms naterao čelnike lige da razmotre korenite promene.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

"Kralj" je konačno na Zapadu, a to je čini se loša vest za timove iz obe konferencije.

Iako bi se u prvi mah reklo da je ovo olakšanje za timove sa istočne strane, promene koje bi mogle da se dogode u skorijoj budućnosti značajno bi uticale na mogućnost timova sa Istoka da se domognu NBA titule.

Naime, do sada je sistem u plej-ofu bio takav, da osam najboljih ekipa iz svake konferencije igra za titulu najboljeg na svojoj polovini SAD, a pobednici finala Istoka i Zapada su se borili za NBA prsten.

Zbog prevelike razlike u kvalitetu između konferencija, koja je prelaskom LeBrona u Lejkerse postala još osetnija, čelnici najjače košarkaške lige na svetu razmatraju mogućnost promene sistema u plej-ofu, koja bi dovela i do velikih promena u regularnom delu sezone.

Ideja je da se timovi rangiraju nevezano za konferencije i da se 16 najboljih iz takvog sistema plasira u doigravanje. Dakle, konferencije bi bile obrisane, NBA bi suštinski postala liga od 30 timova, od kojih 16 najboljih ide u plej-of.

Ako bi se taj sistem implementirao, bio bi napravljen i drugačiji raspored u regularnom delu sezonu, kako bi timovi igrali podjednak broj utakmica sa rivalima iz obe konferencije.

To bi nesumnjivo dovelo do toga da samo par timova sa Istoka zaigra u plej-ofu, što bi naravno značajno umanjilo šanse bilo koje ekipe sa istočne strane da se domogne titule.

Regularni deo sezone bi u tom slučaju bio produžen i za dodatnih nedelju dana, a najveći problem je činjenica da bi u takvom stanju stvari timovi putovali 64 hiljada kilometara više.

Komesar NBA lige Adam Silver je otpimista, veruje da će prava formula biti pronađena, ali na kraju krajeva ovo će teško promeniti činjenicu da su apsolutni favoriti za osvajanje titule i naredne sezone, treće vezane, Golden Stejt Voriorsi, koji u svojim redovima sada imaju pet Ol-star igrača, kako su već dominantnom rosteru priključili i jednog od najboljih centara lige DeMarkusa Kazinsa.

Lejkersi pokušavaju da naprave tim koji bi mogao da im parira, više o njihovim planovima u nastavku.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Čeki
Thursday, 05.07.2018
03:01

Ja kad ovo gledam pitam se: zar onda nije bolje ako bi se ovakva liga napravila da svi odigraju utakmicu kod kuce i na strani s jednim timom, a ne s nekim 3, a s nekim 4 itd. ? Plej - of bi naravno ostao isti sto se tice broja utakmica tj. broja pobeda za prolazak, dok ovo novo za medjusobno sastajanje u plej - ofu mi se vise svidja. Ja znam da su u pitanju pare, ali i ovaj sadasnji sistem je preveliko opterecenje za igrace, a kamoli nov koji bi im produzio sezonu, sto ce dovesti do veceg rizika od povreda i igraci u jednom trenutku nece hteti da trpe to, vec ce traziti ili abnormalne plate (sto onda znaci poskupljenje svega ostalog da bi se isplatili pa to mozda utice i na prisustvo publike) ili ce poceti da strajkuju.

avatar
NE LJUTI SE COVECE
Thursday, 05.07.2018
00:24

Krajnje je i vreme da se to sprovede u skorosti. U ligaškom delu igra svako sa svakim a onda ispadne za plejof tim koji kao deveti i ima bolji skor neko treći, četvrte iz druge konferencije. Ovako bi bilo mnogo ispravnije a ajd se zakuni da za par godina istok ne bude imao bolje ekipe od zapada. Igraće se žešće liga sa manje kankulacija, prosto će se igrati ozbiljnije, slabije ekipe će morati da više grizu, time i biti više taktike a ne jurnjava pa tek kad dodje plej of gledamo ozbiljniju košarku.

avatar
Algebrons
Wednesday, 04.07.2018
20:57

Po naslovu čovek bi rekao da je gotova stvar, a u biti ovo je prvi put pomenuto na jučerašnjoj Silverovoj konferenciji za štampu i nema ni konturnih naznaka kada bi se sa ovim počelo (ako bi se i počelo). Recimo, prošle godine (2017.) je izglasan predlog da se na draft ponovo vrate igrači iz srednje škole, tj. da i oni ponovo dobiju pravo da mogu da se prijave na draft bez da odigraju jednu profesionalnu sezonu van SAD ili koledž, a znate kada će se tek krenuti sa tom praksom? Od drafta 2021. dakle pune 4 godine su potrebne da se ceo proces transformacije sistema završi. Što će reći da, ukoliko se ova odluka donese definitivno 2019. (ranije ne može), sa ovakvim sistemom bi se krenulo najranije 2023. ili 2024. (jer je ovo daleko komplikovanija stvar od promene kod drafta), a do tada će karijeru završiti i Kari i Durant, a o Džejmsu i da ne pričamo, što će reći da se liga za tih 5 godina može totalno promeniti (naročito ako uzmemo u obzir da su dva najperspektivnija tima na istoku - Boston i Fila).

avatar
Duhamel
Wednesday, 04.07.2018
23:47

Svaka cast, lijepa analiza...